Santaros klinikose – sveikinimai Garbės donoro vardą gavusiems donorams

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kraujo centre vyksta jau tradicija tapęs renginys „Tu – mano viltis“, kuris tęsis iki liepos 24 dienos. Kaip visada čia – gera atmosfera ir sveikinimai Garbės donoro apdovanojimą gavusiems didvyriams. Garbės donoro vardą gauna donoras, kuris neatlygintinai donavo kraujo ar kraujo komponentų daugiau nei 40 kartų.

Kraujo centras drauge su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) donorams įteikia Garbės donoro ženklą, kartu su Garbės donoro pažymėjimu ir Garbės donoro ženklo pažymėjimu.

Santaros kraujo centras 2020 metais sulaukė 269 Donorų žymūnų (20 ir daugiau donacijų), 79 Nusipelniusiųjų donorų (30 ir daugiau donacijų) bei 84 Garbės donorų (40 ir daugiau donacijų).

Jiems dovanojami specialiai kurti ženkliukai. Kraujo donorystė – unikali, gelbstinti gyvybes savanoriška žmonių veikla, kurios nauda yra neginčijama ir nepakeičiama. Nėra tokio metodo ar tokio pakaitalo, kuris galėtų pakeisti donoro kraują. Vasaros laikotarpis visada buvo sudėtingesnis metas kraujo centrams apsirūpinti kraujo atsargomis, o šiandien, dar tebesitęsiant karantinui dėl pandemijos, situacija tampa dar aštresnė: siekiama atlikti dėl karantino atidėtas operacijas, dėl to jos tampa sudėtingesnės ir neretai joms prireikia daugiau kraujo komponentų.

Santaros klinikų nuotr.

2019-2020 metų duomenimis, Lietuvoje kraują donavo apie 2,3 proc. gyventojų. Kaip aiškina Santaros klinikų kraujo centro vedėja gydytoja hematologė Lina Kryžauskaitė, jei bent 5 proc. pagal amžių galinčių donuoti žmonių padovanotų kraujo bent vieną kartą per metus, apie kraujo stygių daugiau nekalbėtumėme.

Santaros klinikų kraujo centras kasmet atlieka 25 tūkst. donacijų ir paruošia daugiau nei 50 tūkst. įvairių kraujo komponentų, kuriais aprūpina ne tik klinikas, bet ir Nacionalinį vėžio institutą, Klaipėdos jūrininkų ligoninę, kitas sveikatos priežiūros įstaigas, kurioms jų trūksta.

Kraujo centras ruošia kraujo komponentus ir pacientams, turinčius specialių poreikių (gydomiems nuo vėžio, po įvairių transplantacijų, naujagimiams ir gimdyvėms). Siekdamas maksimaliai užtikrinti transfuzinį saugumą, atlieka inovatyviausias kraujo komponentų paruošimo procedūras ir tyrimus.

Pasak gydytojos hematologės Linos Kryžauskaitės, kraujo donorystės veikla turi būti nenutrūkstamas procesas, todėl Santaros klinikų kraujo centras labai dėkingas kraujo donorams, kurie visada ištiesia pagalbos ranką „Tie žmonės, kurie dovanoja kraujo, kartais net neįsivaizduoja, kokį svarbų darbą padaro, – sako Santaros klinikų kraujo centro vedėja, – bet tik jų dėka medikai gali dirbti savo kasdienį darbą, diegti naujoves, o mes galime būti ramūs, kad mūsų artimųjų, kuriems prireiks donorinio kraujo, gyvybės bus išsaugotos“.

„Visi Jūs, Donorai, esate tikrų tikriausi herojai“, – sako Santaros klinikų kraujo centras, sveikindamas Garbės donorus. Šiandien pasveikintas jau trisdešimtasis į Kraujo centrą atvykstantis Garbės donoras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Žmogus su tatuiruote taip pat gali aukoti kraują.

Andrius

Andrius portretas
Aš irgi donoras, tik nė ne arti 40-ies kartų. Gaila, kad tiek daug besidarančių bevertes tatuiruotes, dauguma net nenutuokia arba nepaiso, kad tai užkirs kelią donorystei.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių