Policija: Saugios kaimynystės grupių veikla turi būti teisėta

  • Teksto dydis:

Viešojoje erdvėje galima rasti vis daugiau informacijos, kad Rūdninkuose įsikūrusių kaimų gyventojai buriasi į Saugios kaimynystės grupes. Šalčininkų rajono policijos komisariate yra oficialiai įregistruotos septynios Saugios kaimynystės grupės. Viena jų – Baltosios Vokės seniūnijos grupė, veikianti Rūdninkuose ir Baltosios Vokės seniūnijoje.

Žmonės, vakarais būdami viešosiose vietose Rūdninkų, Baltosios Vokės ir dar kelių aplink migrantų stovyklą įsikūrusių kaimų teritorijose, kaip patys sako, rūpinasi savo saugumu, ieško miškingose vietovėse besislepiančių migrantų, padeda policijai vykdyti teisės pažeidimų prevenciją. Būdami savo gyvenamosiose teritorijose, gyventojai akimirksniu atpažįsta į jų seniūniją atvykusius įtartinus kitus asmenis ir automobilius, apie tai nedelsdami informuoja pareigūnus. Tokia iniciatyva, kai žmonėms rūpi jų pačių saugumas, yra sveikintina, tačiau policija pastebi ir keletą negerų tendencijų šių žmonių grupių veikloje. Patruliuojantys gyventojai teigia, kad jie dalina lankstinukus, dujų balionėlius, telefonus senyvo amžiaus žmonėms, taip pat stabdo automobilius, tikrindami, ar juose nėra migrantų.

Policija primena, kad Saugios kaimynystės grupių pagrindinė veikla turėtų būti nukreipta į aktyvų bendradarbiavimą su policijos pareigūnais saugiai aplinkai formuoti. Ši iniciatyvi žmonių grupė fiksuoja pažeidimus, stebi aplinką ir informuoja policiją ar atitinkamas įstaigas apie pastebėtas neteisėtas veikas. Dalyvavimas Saugios kaimynystės grupių veikloje jų nariams nesuteikia jokių policijos pareigūnų įgaliojimų, pabrėžiama Vilniaus apskrities policijos pranešime.

Stabdyti automobilių ir tikrinti asmenis patruliavimo funkciją atliekantys gyventojai neturi teisės. Už tokią neteisėtą veiką yra numatyta atsakomybė. Taip pat pareigūnai primena, kad pagal Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, dujų balionėliai yra priskiriami D kategorijos ginklams. Įsigyti dujų balionėlius galima tik leidimus verstis prekyba civilinėje apyvartoje ginklais turinčiose įmonėse. D kategorijos ginklus perduoti naudoti kitam asmeniui galima tik per subjektą, turintį licenciją importuoti, eksportuoti, vežti ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis ar licencijas prekiauti civilinėje apyvartoje ginklais, ginklų priedėliais, šaudmenimis, jų dalimis, todėl dujų balionėlių dalinimas kitiems gyventojams patruliavimo metu yra negalima veika, už kurią taip pat yra atsakomybė.

Policijos pareigūnai visada vertina žmonių norą prisidėti prie saugesnės aplinkos kūrimo ir dėkoja už pagalbą pareigūnams, tačiau primena, kad būtina laikytis įstatymų numatytų normų ir veiklą vykdyti neperžengiant teisės aktų reikalavimų ribų.

Šalčininkų rajono policijos komisariato viršininkas Andžejus Grudinskij susitikime su Rūdninkų seniūnu ir bendruomenių pirmininkais priminė Saugios kaimynystės grupių pagrindines veiklos gaires, pastebėjo, kad vietos savivaldos, policijos ir Saugios kaimynystės grupių veikla yra nukreipta į vieną tikslą – gyventojų saugumo užtikrinimą plačiąja prasme. Šalčininkų r. policijos viršininkas pasidžiaugė, kad vietos savivaldos administracija įrengė papildomą apšvietimą gatvėse, vaizdo kameras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jieško

Jieško  portretas
Problemu , poto susikuria bandytizmo grupes saugios kaiminystes . Jus laukiniai esate tik leidus dvieju kvadratu aikštelėje 4 šlatbaumus pasistate 30 po Viena vieta užsiėme . Poto iš butu meto lavonus ir givena vitoj pvz girtuokliu tipo .Ira mientai ir per juos tik viska tvarkyt kad bijotu kažko šlikštynes .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių