Pagarsinta, kas finansuos Vilniaus bylinėjimąsi su „Veolia“

  • Teksto dydis:

Vilniaus valdžiai tarptautiniame arbitraže bylinėjantis su Prancūzijos energetikos įmone „Veolia“ dėl investicijų į šilumos ūkį, dalį teisinių išlaidų finansuos pernai lapkritį Liuksemburge įsteigtas rizikos kapitalo fondas „Profile Investment“.

Tai BNS patvirtino Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis. Anot jo, sutarčiai su fondu jau yra pritarusi Vilniaus šilumos tinklų valdyba, ją ketinama pasirašyti artimiausiu metu.

„Numatoma, kad fondas finansuos iki 5 mln. eurų bylinėjimosi išlaidų, jo sėkmės mokestis priklausys nuo  prisiteistos sumos. Maksimali suma, į kurią gali pretenduoti „Profile Investment“, yra 21,5 mln. eurų“, – BNS sakė P. Poderskis.

Anot jo, nesėkmės atveju „Profile Investment“ negautų jokios pinigų sumos.

Maksimali suma, į kurią gali pretenduoti „Profile Investment“, yra 21,5 mln. eurų.

P. Poderskio teigimu, „Profile Investment“ suteiks tik finansavimą ir tiesiogiai bylinėjimosi procese nedalyvaus. Savivaldybės ir VŠT interesams arbitraže atstovauja advokatų kontora „TGS Baltic“ ir tarptautinė advokatų kontora „Shearman & Sterling LLP“.

„Fondas finansavimą teiks pagal poreikį (...) Planuojame, kad visas arbitražo procesas tęsis bent jau iki 2021 metų. Kitąmet arbitraže vyks klausimai, tada jau tikimės kažkokio aiškesnio rezultato“, – sakė P. Poderskis.

„Profile Investment“ savo tinklapyje nurodo, kad jo steigėjai yra buvęs teisinių paslaugų finansavimo bendrovės „Vannin Capital“ vykdomasis direktorius ir generalinis ginčų patarėjas Iain McKenny (Janas Makenis) bei buvęs „La Francaise International Claims Collection“ vadovas Alainas Grecas (Alenas Grekas). Fonfas yra registruotas Liuksemburge, jo valdymo įmonė – Paryžiuje, tačiau ir jai taikomi Liuksemburgo įstatymai.

Teigiama, kad „Profile Investment“ paramą teikia daugiau kaip 70 mlrd. eurų valdanti „La Francaise’s Asset Management Group“ bei Paryžiuje įsikūręs „Acofi“ investicijų fondas.

Vilniaus valdžia šiemet sausį nusprendė ieškoti išorės partnerio ginčui su „Veolia“ finansuoti. Anot valdančiųjų, tai leis apsidrausti nuo rizikų, kad procesui politinę įtaką galėtų daryti kita miesto valdžia. Kritikai sako, kad laimėjus bylą fondas gautų nepagrįstai daug lėšų, kurios galėtų atitekti miestui.

Vilnius su prancūzais bylinėjasi Stokholmo arbitraže. Ginčas kilo dėl 2002–2017 metų įmonės investicijų į Vilniaus šilumos ūkį. Savivaldybė ir jos įmonė Vilniaus šilumos tinklai siekia prisiteisti per 400 mln. eurų. „Veolia“ teigia, kad žalą dėl neteisėtų valdžios veiksmų patyrė ji ir reikalauja atlyginti 22 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių