Nesenstantys popieriniai laiškai

Senųjų tradicijų nesunaikina ir naujausios technologijos. Tai patvirtina prieššventiniu laikotarpiu atsikvėpti laiko neturintys pašto darbuotojai.

"Aliejiniais dažais tapytas paveikslėlis, rankų darbo žvakidė, kvepiantis muilas ir šokoladinių saldainių dėžutė", – geriausiai draugei skirtas dovanas vardijo studentė Alvija. Rankoje laikydama įsigytą šventinį pašto ženklą, mergina pasakojo, kad šiemet bičiulei sugalvojusi staigmeną. "Nors abi gyvename tame pačiame mieste, neabejoju, laiškas, kurį ji ras savo pašto dėžutėje – tikrai nustebins", – šypsojosi kaunietė.

Ranka rašyti laiškai ir šventiniai atvirukai, nepaisant atsiradusių įvairių alternatyvų, lieka itin populiarūs. Tai patvirtina ir "Lietuvos pašto" darbuotojai. Prieššventiniu laikotarpiu jiems į rankas tenka paimti tūkstančius siuntinių ir laiškų. "Nepasakysiu nieko naujo, koks skirtumas tarp elektroninio laiško ir popieriuje išraitytų žodžių", – šyptelėjo komunikacijų skyriaus viršininkė Jurgita Čepulytė.

Ji sakė, kad Kalėdos ir Naujieji metai – intensyviausias darbo metas ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio paštams. Įsisukę į darbų sūkurį ir dovanų pirkimą, gyventojai kalėdinius sveikinimus susirengia siųsti likus kelioms dienoms iki svarbiausių metų švenčių. "Klientai perka pašto ženklus, vokus, atvirukus, siunčia siuntinius, naudojasi finansinėmis piniginio tarpininkavimo ir kitomis paslaugomis. Tokiu laikotarpiu sukamės kaip voverės rate", – pastebėjo skyriaus viršininkė. Šventinis sujudimas juntamas iki pat Naujųjų metų.

Ne veltui kiekvienais metais pašto darbuotojai gyventojus ragina laiškus išsiųsti kuo anksčiau, neatidėliojant to paskutinei minutei.

Nerimaujantiesiems, kad šventiniais linkėjimais išmargintas atvirukas adresatą pasieks per vėlai, pašto darbuotoja priminė esamą tvarką: pirmenybinės pašto korespondencijos siuntos paprastai iki gavėjų keliauja apie tris dienas, nepirmenybinės pašto korespondencijos siuntos – iki penkių, siuntiniai – iki šešių pašto darbo dienų po jų išsiuntimo. Registruotųjų siuntų pristatymo terminas yra ilgesnis, palyginti su neregistruotosiomis (pirmenybinių – ilgesnis 1 diena, nepirmenybinių – ilgesnis 2 dienomis).

Pašto korespondencijos siuntų siuntimo Lietuvoje kaina priklauso nuo siuntos svorio. "Įprastą laišką siųsti Lietuvoje nepirmenybiniu būdu kainuoja nuo 1,35 lito, pirmenybiniu – nuo 1,55 lito, registruotas laiškas Lietuvoje – nuo 3,35 lito, o registruotas laiškas į užsienį – nuo 4,15 lito", – paslaugų kainas vardijo "Lietuvos pašto" darbuotoja.

Miestiečiams, svajojantiems sukurti išskirtinį laišką, "Lietuvos paštas" išleido du naujus pašto ženklus iš serijos "Šv.Kalėdos ir Naujieji metai". Pirmąjame pašto ženkle pavaizduotos apsnigtos šakelės su raudonomis uogomis, antrąjame – apsnigtos spygliuočių medžių šakos. Kartu išleisti šiai serijai skirti pirmos dienos vokas bei suvenyrinis lapas.


Šiame straipsnyje: kalėdos 2008

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Kai pirmenybinis laiškas kainuoja beveik tiek pat kaip ir paprastas, argi verta taupyt?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių