Nacionaliniame vėžio centre įdarbinama „fantastinė aparatūra“

Iš Valstybės investicijų programos atnaujinus Nacionalinio vėžio instituto (NVI) radioterapijos bazę, pacientams bus teikiamos pasaulinius standartus atitinkančios spindulinės terapijos paslaugos.

„Onkologinių ligonių gydymas didelės energijos jonizuojančiąja spinduliuote yra vienas pagrindinių sudėtinio vėžio gydymo metodų ir taikomas beveik pusei įvairių lokalizacijų vėžiu sergančių pacientų“, - sakė Nacionalinio vėžio instituto direktorius prof. Feliksas Jankevičius, antradienį pristatytą įrangą vadindamas fantastine aparatūra.

Už 4,5 mln. eurų įsigytas pirmasis Baltijos šalyse radiochirurgijai pritaikytas naujos kartos linijinis greitintuvas pasitarnaus gydant galvos ir kaklo, krūtų, urogenitalinės srities, plaučių, kepenų, kasos, centrinės nervų sistemos vėžį.

Pasak profesoriaus F. Jankevičiaus, vienas iš dabartinės Vyriausybės prioritetų - onkologija ir medikai tai tikrai mato bei jaučia. „Prioritetai ne tik deklaruojami, bet ir realiai vykdomi. Naujos kartos spindulinės terapijos įranga užtikrins Lietuvos gyventojams daug efektyvesnį, saugesnį spindulinį gydymą ir leis taikyti modernią stereotaksinę radiochirurgiją”, - sakė NVI direktorius.

Pasak prof. F. Jankevičiaus, pacientų saugumas visada buvo pagrindinis instituto tikslas. „Naujos technologijos išskirtinė vertė yra tai, kad dėl spindulių pluošto preciziškumo ir jo greičio galima daug tiksliau taikyti spindulinę terapiją minimaliai paveikiant šalia esančius kritinius organus,“ - atkreipė dėmesį mokslininkas.

Naujuoju linijiniu greitintuvu bus gydoma apie 50 ligonių per dieną, dviem pamainomis. Šiuo aparatu spindulinės terapijos paslaugos bus suteiktos iki 600 pacientų per metus.

„Džiaugiuosi čia esantis ne kaip pacientas, bet kaip svečias. Anksčiau vėžio diagnozė prilygdavo mirties nuosprendžiui, dėl medikų profesionalumo ir įrangos, kuri prilygsta moderniausiai pasaulyje, tikimybė, kad vėžys bus suvaldytas, - didėja“, - sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Pasak premjero, nauja įranga leis pacientui greičiau pasveikti, bus mažesnė neigiama įtaka aplinkiniams audiniams ir organams.

Ministras pirmininkas dėkojo medikams už pasiaukojamą darbą, naujų gydymo metodų paiešką. Ligoniams linkėjo sveikatos ir pakartojo, kad kovą su vėžiu galima laimėti.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė priminė, kad NVI ne tik ligoninė, bet ir mokslo įstaiga. „Labai smagu, kad mūsų gydymo įstaigos turi galimybę remtis pačiomis naujausiomis mokslo žiniomis, telkti naujausias technologijas ir suburti kolektyvą, kuriame - pačios aukščiausios kvalifikacijos ne tik gydytojai, bet ir mokslininkai. Pastiprinimas įranga suteikia daugiau saugumo mums visiems“, - sakė J. Petrauskienė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžė, kad radiologija nuėjo ilgą kelią ir dabar yra daug saugesnė.

„Pagrįstai galime didžiuotis, kad Lietuva niekuo neatsilieka nuo pasaulio, kad ir kaip bambėtume ant sistemos. Džiaugiuosi, kai pacientai įgyja galimybę naudoti saugesnes, aukštesnės kokybės paslaugas, ir tikiuosi, kad įranga pacientams bus naudojama maksimaliai“, - sakė sveikatos apsaugos ministras.

Pasak NVI Išorinės spindulinės terapijos skyriaus vadovo gydytojo onkologo radioterapeuto dr. Dariaus Norkaus, vadovaujantis šiuolaikinės įrodymais pagrįstos medicinos reikalavimais, mažiausia 50 proc. onkologinių ligonių turėtų būti gydomi jonizuojančiąja spinduliuote bent kartą per savo ligos istoriją, o kai kurie ir kelis kartus.

Pasak daktaro, naujos kartos linijinis greitintuvas užtikrina galimybę taikyti tiek stereotaksinę radiochirurgiją ir stereotaksinę radioterapiją, kuri nuo įprastinės spindulinės terapijos skiriasi galimybe naviką apšvitinti biologiškai daug efektyvesne jonizuojančiosios spinduliuotės doze per daug trumpesnį laiką.

Stereotaksinė radiochirurgija (SRS) arba stereotaksinė radioterapija (SRT) - tai neinvaziniai išorinės spindulinės terapijos metodai, leidžiantys solidinį naviką ar kitos ligos židinį apšvitinti efektyvia jonizuojančiųjų spindulių doze vienos stereotaksinės radiochirurgijos ar kelių sterotaksinės radioterapijos procedūrų metu.

Efektyvi jonizuojančiųjų spindulių dozė dažniausia sunaikina naviką arba sustabdo jo augimą, todėl šis gydymo metodas dar vadinamas stereotaksine abliatyvine radioterapija (SABR). Taikant šį gydymo metodą, ne tik pasiekiama labai didelė jonizuojančiosios spinduliuotės dozė taikinyje (navike, ligos židinyje), bet ir staigus tos dozės mažėjimas už taikinio ribų, leidžiantis maksimaliai saugoti greta esančius audinius ir organus.

Minėtas metodas tarnauja gydant galvos smegenų navikus, plaučių ankstyvų stadijų vėžį, kepenų, stuburo navikus ir metastazes, skeleto oligometastazes, prostatos navikus, įvairių navikų metastazes smegenyse, kepenyse, plaučiuose.

Pasak NVI specialistų, stereotaksinė radioterapija yra sparčiai besivystanti spindulinės terapijos sritis. Vis daugiau navikų gydomi šiuo metodu. Galvos ir kaklo ar ginekologinių navikų recidyvų, šlapimo pūslės ir inkstų vėžio, minkštųjų audinių sarkomos retrospektyviniuose bei I-II fazės klinikiniuose tyrimuose pasiektą daug žadančių rezultatų, inicijuojami III fazės atsitiktinių imčių klinikiniai tyrimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Neblogas aparatas (linijinis greitintuvas) čia buvo naudojamas visą laiką. Tiesa ta, kad ligos jie niekaip neišgydo - t.y.tik viena iš onkologijos gydymo sudedamųjų dalių. Na, gal I st.prostatai pakaks tik spindulių. Kitiems-abejoju.

viskas

viskas portretas
del ivaizdzio o mes ex /ziurkes/.....

Pilietis

Pilietis portretas
Labai įdomu ,kodėl netaikomas naujas gydymo metodas,kurio budų gal neprireiktų spinduliuotės.Naujas gydymo metodas ,kada chemijos terapija įvedama tiesiai į vėžio pažeistą vietą,kad nereikėtų gerti vaistų,kurie nuodiją visą organizmą.Kodėl šitas būdas netaikomas?Visą šlamštą atveža iš užsienio,kuris nepasiteisina tenai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių