Lietuvos pilietės pavardė dokumentuose bus įrašyta su „w“

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį įpareigojo Lietuvos pilietės pavardę asmens tapatybės kortelėje rašyti su „w“.

Teismas konstatavo, kad Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato Migracijos valdybos sprendimas, kuriuo ji atsisakė priimti prašymą išduoti asmens tapatybės kortelę pavarde „Pauwels“, yra nepagrįstas, nes pagal išduotą naują santuokos liudijimą pareiškėjos pavardė pakeista iš „Pauvels“ į „Pauwels“, pranešė Lietuvos pilietės teises gynęs Europos žmogaus teisių fondas.

„Valdyba įpareigota pagal pareiškėjos pateiktą prašymą išduoti jai asmens tapatybės kortelę nauja pavarde „Pauwels“, – nurodė teismas.

Tai pirmas teismo sprendimas dėl rašybos asmens tapatybės dokumentuose. Iki šiol Vilniaus miesto apylinkės teismas yra išnagrinėjęs penkias bylas, kuriose įpareigojo įrašyti „w” į santuokos ir gimimo liudijimus.

Šeima į teismą kreipėsi, kai taip pat teismo sprendimu Lietuvos pilietės Ernestos pavardė „Pauwels“ su „w“ buvo įrašyta sutuoktinių santuokos liudijime, tačiau Migracijos valdyba atsisakė vadovautis šiais duomenimis ir išduoti tapatybės kortelę, kurioje Lietuvos pilietės pavardė būtų parašyta su nelietuviška raide.

Kaip BNS pažymėjo byloje pareiškėjams atstovavusi advokato padėjėja, Europos žmogaus teisių fondo vadovė Evelina Baliko, teismas rėmėsi tuo, jog pareiškėja jau yra iškovojusi teisę rašyti pavardę Pauwels su „w“, tai padaryta santuokos liudijime, Lietuvos gyventojų registre.

„Pažymėtina, kad tai nereiškia, jog kitos šeimos nebeturės bylinėtis: kaip ir iki šiol, jos turės eiti į teismus, kol nebus primti atitinkami teisės aktai“, – BNS sakė E.Baliko.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį priėmė dar vieną palankų sprendimą pavardžių rašybos bylose, įpareigodamas Kristinai Weston, už Naujosios Zelandijos piliečio ištekėjusios lietuvės pavardę įrašyti su „W“ santuokos liudijime. Tai buvo penktoji byla, kurioje teismas įpareigojo įtraukti originalios rašybos asmenvardį į oficialius dokumentus. Pora taip pat kreipėsi į teismą bei laukia sprendimo dėl paso išdavimo su „w“.

Šiemet į Lietuvoje išduotus santuokos liudijimus įrašyti ir dviejų už Belgijos piliečių ištekėjusių lietuvių – Miglės Wantens (Vantens) ir Ernestos Pauwels (Pauvels) – originalios pavardės. Moterys teismuose siekia, kad taip pavardės būtų parašytos ir asmens tapatybės dokumentuose.

Šiuo metu Lietuvos galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Klausimą dėl raidžių rašymo originaliai dažnai kelia Lietuvoje gyvenantys lenkai ir Varšuvos politikai.

Seime svarstomi du alternatyvūs projektai: vienas leidžia asmens dokumentuose naudoti lotyniškos abėcėlės raides x, w, q, kitas įteisintų originalią pavardžių rašybą papildomame paso puslapyje.

Pirmųjų pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms. Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
O aš gal priimsiu musulmonų tikėjimą ir arabiškais rašmenimis dokumento užsimanysiu! Pabandysit neduot - tuoj skundą, kad mano teisės pažeidžiamos. O tokią pavardę "Pauwels" pirmą kartą matau. Yra pavardė "Powell", yra pavardė "Pauls", yra pavardė "Paulson" ir dar kelios panašios, bet pavardės "Pauwels" anksčiau dar neteko girdėti...

Tokia

Tokia  portretas
ten ir lietuve su w... Usienio verge...

...

... portretas
Konstitucijoj ĮTVIRTINTA lietuvių kalba; teismai yra ĮPAREIGOTI Konstitucijos laikytis, o jei kažkas jos nesilaikė, tai teismai PRIVALO pažeidimus ištaisyt, o ne padarytus konstitucinius nusikaltimus tiražuot; savo priesaiką sulaužusius teisėjus - su vilko bilietu iš darbo!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių