Laukę algų medikai liko it musę kandę

Gydymo įstaigos vadovo žadėto antro atlyginimų padidėjimo etapo spalį laukę Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės darbuotojai susirinkimo metu išgirdo, kad jokio antro etapo nebus. Sveikatos apsaugos ministerija į tai, kad nevykdomi ministro įsakymai, taip pat nereaguoja.

Žadėjo permainas

Apie situaciją, susiklosčiusią Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, "Vilniaus diena" rašė rugsėjo pabaigoje. Šia gydymo įstaiga domėjomės sulaukę nusiskundimų iš jos darbuotojų, kad ligoninės vadovas nevykdo sveikatos apsaugos ministro įsakymų.

Nors yra Vyriausybės nutarimas, ministro įsakymas, kad asmenims, kurie teikia medicinos paslaugas, atlyginimai turi būti padidinti nuo gegužės 1 d., šioje įstaigoje atlyginimai buvo didinami tik nuo birželio 1 d. – mėnesiu vėliau. Nors numatyta, kad atlyginimai turi būti didinami 20 proc. ir ministras sakė ir sako, kad pinigai tam skirti, čia atlyginimai tiek toli gražu nepadidėjo.

Atlyginimų didinimas pirmiausia turėjo paliesti tuos, kurie uždirbo mažiausiai. Tačiau, kaip rodo ir pačios gydymo įstaigos administracijos parengti dokumentai, 20–28 proc. atlyginimai buvo pakelti tiems, kurie uždirba daugiausia – gydytojams, skyrių vedėjams, o tiems, kurie uždirba mažiausiai – tik 4–8 proc.

Vadovaujantis ministro įsakymu atlyginimai turėjo didėti didinant pastoviąją jų dalį, o pastovioji dalis nebuvo pakeista – atlyginimai didinti didinant kintamąją jų dalį. Tai reiškia, kad padidinimas gali būti laikinas.

Pretenzijas dėl atlyginimų didinimo išsakę ligoninės vadovui prof. Arūnui Germanavičiui, darbuotojai tesulaukė atsakymo, kad nėra pinigų. Tad savaime kilo klausimas, kas meluoja? Juk ministras Aurelijus Veryga teigė ir teigia, kad pinigai skirti...

Nepatenkintus ligoninės darbuotojus direktorius ragino palaukti spalio – žadėjo, kad tada bus antras atlyginimų didinimo etapas.

Kaltina meluojant

Tačiau spalio 4 d. vykusiame visuotiniame susirinkime ligoninės darbuotojai iš direktoriaus A.Germanavičiaus lūpų išgirdo, jog jokio žadėto antro atlyginimų didinimo etapo spalį nebus. Į profsąjungų atstovų klausimą, kaip traktuoti pažadus, kuriuos davė birželio mėnesį, direktorius nieko neatsakė.

Darbuotojai tesulaukė atsakymo, kad nėra pinigų. Tad savaime kilo klausimas, kas meluoja? Juk ministras Aurelijus Veryga teigė ir teigia, kad pinigai skirti...

Kaip "Vilniaus dienai" teigė ligoninės profesinės sąjungos vadovas dr. Sergejus Andruškevičius, negana to, dar birželį profsąjunga direktoriaus klausė, ar didinant atlyginimus bus didinama atlyginimo pastovioji dalis. Tada A.Germanavičius raštu atsakė, kad taip, bus didinama pastovioji dalis, o realybėje taip nebuvo. Direktorius rašė, kad atlyginimai bus didinami vidutiniškai 12,23 proc, tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos turimais duomenimis, atlyginimai ligoninės darbuotojams padidinti vidutiniškai 9,1 proc.

"Visur vien melas. Belieka daryti išvadą, kad A.Germanavičius – primityvus melagis, kuris gali atsistoti ir prieš visą kolektyvą, žiūrėdamas į akis, pažadėti, o paskui, lygiai taip pat žiūrėdamas į akis, atsiimti savo žodžius", – sakė darbuotojams atstovaujantis S.Andruškevičius.

Ministerija dangsto

Gydytojo teigimu, Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė žino apie susiklosčiusią situaciją ir ligoninės direktorių dengia. Mat nuo šių metų sausio ligoninės direktoriaus A.Germanavičiaus patarėju dirba buvęs A.Verygos patarėjas Danas Bakša, ministro atsiviliotas iš Kauno. Ministro patarėjo pareigas jis turėjo apleisti kilus skandalui, kad jis galėjo "spausti" buvusią viceministrę Aušrą Motiejūnienę-Bilotienę, jog konkursą į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą turi laimėti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis.

Netrukus po pasitraukimo iš ministerijos D.Bakša įsidarbino direktoriaus patarėju Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje – čia, kalbama, specialiai jam buvo sukurta darbo vieta. Darbuotojų akimis, būtent jis, o ne A.Germanavičius, yra tikrasis įstaigos vadas, kuris viskam diriguoja. Tik įdomu, kad ligoninė, kurioje darbuojasi A.Verygos žmogus, kažkodėl ignoruoja paties A.Verygos įsakymus, o į visus savo laiškus ligoninės profsąjunga sulaukia vienintelio atsakymo: "ministerijai situacija žinoma", tačiau niekas nesikeičia.

Pavyzdžiui, kaip teigia S.Andruškevičius, ligoninės valdžia, keisdama darbo apmokėjimo tvarką, panaikino priedus už aukštąjį išsilavinimą skyrių vyr. slaugos administratorėms. Eilinės slaugytojos, jeigu jos su aukštuoju išsilavinimu, gauna tą priedą, vyr. slaugos administratorės – nebegauna. Logika, matyt, tokia, kad jų atlyginimas ir taip didesnis nei eilinių slaugytojų, tai gali apsieiti ir be šio priedo. Vyr. slaugos administratorės rašė į Sveikatos apsaugos ministeriją, gavo iš ministerijos atsakymą: "situacija mums žinoma, jums priklauso tie priedai". Ir tiek – niekas nepasikeitė.

"Belieka tik laukti rinkimų, kol į Sveikatos apsaugos ministeriją ateis nauja komanda, naujas ministras – galbūt tada situacija pasikeis. Dabar ministerija į profesinės sąjungos signalus nereaguoja ir dar dangsto mūsų vadovybę", – sakė S.Andruškevičius.

Siūlo skųstis

Kur kreiptis profesinei sąjungai, nerandančiai bendros kalbos su įstaigos vadovybe ir nesulaukiančiai pagalbos iš Sveikatos apsaugos ministerijos, "Vilniaus diena" teiravosi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų.

Ministerijos Sveikatos strateginės plėtros skyriaus Ryšių su visuomene projektų vadovės Alinos Žilinaitės atsakyme rašoma, kad Sveikatos apsaugos ministerija bei medikų profsąjungų atstovai, siekdami spręsti gydymo įstaigose dirbančių specialistų darbo apmokėjimo problemą, pasirašė kolektyvinės sutarties priedą. Šiuo priedu patvirtinta nuo 2018 m. gegužės 1 d. 20 proc. didinti sveikatos priežiūros specialistų, teikiančių asmens sveikatos priežiūros paslaugas, darbo užmokesčio fondą, prioritetą teikiant mažiausiai uždirbantiems specialistams. Taip pat numatyta kelti darbuotojų atlyginimų pastoviąją dalį, įvedant atlyginimų "grindis", tad algos pirmiausia turi kilti mažiausiai uždirbantiems specialistams. Sutartyje yra numatyta ir tai, kokia nuo šiol galės būti mažiausia alga specialistams, teikiantiems asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

"Primename, kad Darbo kodekso 202 straipsnis nustato, kad ginčai dėl kolektyvinės sutarties vykdymo ar netinkamo jos vykdymo, įskaitant taikymą ar netinkamą taikymą į jų galiojimo sritį patenkantiems darbuotojams ir darbdaviams, sprendžiami darbo ginčų teisės nustatyta tvarka. Tad tokiais atvejais, jeigu darbdavys nevykdytų savo įsipareigojimų, visus darbuotojus gina ir saugo profesinės sąjungos, o iškilęs konfliktas ar sutarties nesilaikymas galėtų būti svarstomas darbo ginčų komisijoje", – teigia A.Žilinaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
O ar visi įstaigos gydytojai, (nes tik už jų darbą Ligonių kasos sumoka), žino, kokios yra įstaigos pajamos ir išlaidos. Kol tai yra ne visiems žinoma, tol apie atlyginimų dydį nėra prasmės kalbėti. Ir tai yra profsąjungų, veikiančių įstaigoje, rūpestis. O geriausia būtų, kad profsąjungos veiktų ne įstaigoje, o būtų išorėje - nepriklausomos šakinės profsąjungos, kaip ir turi būti.

Anonimas

Anonimas portretas
Apie vieną jų gydytoją išeitų visai neblogas straipsniukas :) Sakyčiau, galėtų būti net romnanas!

vyriausias durnius ,apgavo

vyriausias  durnius  ,apgavo portretas
eilinius durnius... tai tiek ,- visur taip
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių