Kas laukia senosios Vilniaus gaisrinės?

Apie pusantrų metų vienišaujančiame senosios gaisrinės pastate Antakalnyje muziejaus nebus. Bent jau artimiausiu metu. Tačiau žadama, kad istorinis statinys nebus paliktas likimo valiai ir gaisrinės kvapas čia išliks.

Reikalingi milijonai

Antakalnyje, T.Kosciuškos gatvėje, prabangūs Lietuvos standartizacijos departamento ir Danijos ambasados pastatai savo pašonėje glaudžia du merdinčius vaiduoklius.

Vienas jų – mažai gyvybės ženklų turintis senosios gaisrinės pastatas. Jame dirbusi šeštoji komanda praėjusių metų pavasarį buvo perkelta į P.Vileišio gatvę, šalia Šilo tilto pastatytą naują modernų pastatą.

Greta senosios gaisrinės riogso Australijos lietuvio, buvusio kandidato į prezidentus, milijonieriaus Juozo Petraičio, jau gerą dešimtmetį "tvarkomi", pastoliais paremti, lentomis apkalti rūmai. Išties – vieno gražiausių sostinės rajonų nepuošiantys statiniai.

Prieš pusantrų metų, perkėlus gaisrinę į kitą vietą, pasigirdo kalbų, kad senosios vietoje – T.Kosciuškos gatvėje – būtų galima įkurti muziejų. Deja, norint ką nors apskritai ten įkurti, reikalinga pastato renovacija, tačiau ji, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (VAPGV) viršininko Rimanto Steponavičiaus teigimu, brangiai atsieitų, o tam atliekamų pinigų nėra.

"Kol kas didelių planų artimiausiems metams neturime, ten reikalingos milijoninės investicijos, o su lėšomis dabar itin sudėtinga. Buvo padaryta pastato ekspertizė, ekspertų nustatyta, kad pastatas yra avarinės būklės. Taigi, norint jį rekonstruoti, reikia atskiro investicinio projekto. Kol kas mūsų įstaiga negali sau to leisti", – sakė R.Steponavičius.

Muziejaus nebus

Pasak viršininko, šiuo metu pastatas yra išnuomotas bendrovei "Koncepcija". Ką ji ketina su juo daryti, R.Steponavičius teigė nežinantis, esą kol kas pastatas vertinamas ir svarstoma jo ateitis. Jo pavaduotojo Evaldo Tamašausko teigimu, bendrovė ten ketina įsirengti biurą.

"Esame jį išnuomoję. Nuomininkai ten rengsis biurą", – sakė E.Tamašauskas.

Paklaustas, galbūt kada nors čia vis dėlto galėtų būti įkurtas muziejus, VAPGV viršininko pavaduotojas atsakė, kad Vilniuje jau yra vienas muziejus.

"Muziejų jau turime Švitrigailos gatvėje. Tokiu momentu, kai yra sunkmetis, lėšų tam tikrai nėra", – teigė E.Tamašauskas.

Bijo, kad neišnyktų

Beveik prieš pusantrų metų su VAPGV vadovu R.Steponavičiumi bendravęs Antakalnio bendruomenės narys Gediminas Vaišvila savaitraščiui patvirtino, kad tada paties vadovo buvo užsiminta apie planus senajame gaisrinės pastate T.Kosciuškos gatvėje įkurti muziejų, tačiau tos kalbos taip ir užsibaigė.
G.Vaišvila pasidalijo ir bendruomenės planais siūlyti įtraukti šį pastatą į paveldosaugos objektų sąrašą.

"Taip esame padarę su žaliuoju namu Antakalnio g. 84A ir mąstome, kad gal verta tai padaryti ir su gaisrinės pastatu, kad jis taip netyčia neišnyktų. Jei jo niekas netvarko, – gali būti, jog pastato būklė dar ir specialiai bloginama, – kad paskui būtų galima kaip nors kitaip su juo pasielgti. Reikės daugiau pasidomėti ir gal vis dėlto pajudinti šį reikalą", – svarstė G.Vaišvila.

Jo teigimu, muziejus T.Kosciuškos g. 34 pagyvintų Antakalnio mikrorajoną, o ir pats senasis gaisrinės pastatas, bendruomenės nario manymu, yra išskirtinis.

"Jis ne koks stiklinis, dera toje aplinkoje. Jei sumanytų padaryti ką nors nauja, nemanau, kad tiktų čia", – teigė pašnekovas.

Atgims istorinis pastatas?

Jei pasitvirtins pastatą išsinuomojusios bendrovės "Koncepcija" užmačios ir tikslai, antakalniečiams neteks nerimauti, kad senasis gaisrinės pastatas bus nustekentas. Bendrovės užsakymu ir buvo daroma minėta pastato ekspertizė, o šiuo metu, kaip teigė jos direktorius Vilius Ambrazevičius, rengiamas konstrukcinis pastato projektas.

"Norime šį pastatą išlaikyti. Ekspertizė parodė, kad jo būklė tikrai kritinė, jį būtina tvarkyti. Gaisrinė šiame pastate buvo įkurta tik tarybiniais laikais, anksčiau čia buvo parduotuvė ir gyvenamosios patalpos. Domimės jo istorija, mėginsime tai atkurti", – trumpai apie vykdomus darbus sakė direktorius.

Pasak jo, bendrovė yra dalies patalpų šeimininkė ir yra suinteresuota, kad pastate išliktų gaisrinė sauga (pati bendrovė teikia paslaugas, susijusias su priešgaisrine sauga naujai statomuose ar rekonstruojamuose objektuose).

"Čia bus įkurtos administracinės patalpos. Rūpinamės ir darysime tai, kad čia išliktų gaisrinė sauga, kitaip tariant, kad neišnyktų gaisrinės kvapas", – žadėjo V.Ambrazevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių