Kalėjimo prižiūrėtoja jautė spaudimą: nesutiko „susibendrauti“ su nuteistaisiais

  • Teksto dydis:

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime dirbanti jauna pareigūnė teigia jaučianti spaudimą išeiti iš darbo, nes nesutiko užmegzti neformalių santykių su nuteistaisiais, skelbia portalas delfi.lt.

Moteris pasakojo, kad į ją dar studijų metu kreipėsi Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnai, kurie merginai siūlė bendradarbiauti, užmezgant artimus santykius su nuteistaisiais ir išgauti iš jų reikiamos informacijos. Ji atsisakė.

„Aš atėjau dirbti apsaugoje ir priežiūroje, nuteistuosius ir suimtuosius saugoti, o ne užsiimti kažkokiomis veiklomis kaip susibendravimai, kažkokie galbūt flirtavimai, vien tam, kad ištraukti informacijos“, – delfi.lt sakė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo suimtųjų prižiūrėtoja Laura Kalinauskaitė.

Po to pradėjusi dirbti mergina sakė sulaukusi spaudimo išeiti iš darbo pati, kitaip bus rasta įrodymų, jog ji esą įnešė į kalėjimą narkotikų, sakė sulaukusi grasinimų iš nuteistųjų.

Spaudimo ji teigia sulaukusi iš Gintaro Zaveckio, kuris po feisbuke transliuotų kalinių išgertuvių skandalo atsistatydino iš Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus viršininko pareigų.

Jį pareigose pakeitusi Imuniteto skyriaus viršininkė Jurga Mickienė portalui sakė, jog į L. Kalinauskaitės pasakojimą apie sulauktus grasinimus buvo nedelsiant sureaguota – dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, trečiadienį kaliniui buvo pareikšti įtarimai.

Lukiškių kalėjimo direktorius Viktoras Davidenko portalui neigė, kad L. Kalinauskaitė buvo verčiama išeiti iš darbo ir vadino ją viena geriausių tardymo izoliatoriaus darbuotojų.

„Prieš du mėnesius ji buvo iškviesta pokalbiui kaip jauna pareigūnė ir kokių nors grasinimų tikrai nebuvo. (...) Prevenciniai pokalbiai ne tik su ja, bet ir kitais darbuotojais vyksta, ar yra blogai, kad savo darbuotojus įspėjame dėl netarnybinių ryšių? Nežinau, kodėl ji taip išsigando“, – sakė jis.

Ministras: informacija paaiškės atlikus tyrimą

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigia, kad platesnė informacija apie galimą spaudimą Lukiškių tardymo izoliatoriaus pareigūnei bus pateikta baigus ikiteisminį tyrimą.

„Ikiteisminiam tyrimui pasibaigus bus paviešinta visa informacija, kad visuomenė sužinotų visą tiesą. Siekiant, kad ikiteisminis tyrimas nekeltų jokių abejonių dėl šališkumo, jis bus perduotas atlikti kitai ikiteisminio tyrimo institucijai“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime sako teisingumo ministras.

Kuriai konkrečiai institucijai bus perduotas šis tyrimas, anot Teisingumo ministerijos atstovų, kol kas nenuspręsta.

Teigiama, kad taip pat bus inicijuoti ir tarnybiniai patikrinimai, kuriuose dalyvaus Teisingumo ministerijos atstovai.

E. Jankevičius sako, kad pareigūnė pasielgė atsakingai pranešusi Kalėjimų departamentui apie šias aplinkybes.

„Tačiau lieka neaišku, kodėl ši pareigūnė nusprendė paviešinti ikiteisminio tyrimo detales. Akivaizdu, kad jautrios informacijos atskleidimas visuomet neigiamai įtakoja ikiteisminio tyrimo sėkmę, kadangi galimi įtariamieji gali susitarti tarpusavyje ar sunaikinti įkalčius“, – teigia E. Jankevičius.

Todėl ministras sako negalintis komentuoti pradėto ikiteisminio tyrimo, nes tai draudžia daryti įstatymai.

A. Anušauskas siūlo ištirti galimą piktnaudžiavimą

Seimo narys, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko pavaduotojas Arvydas Anušauskas siūlo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijai išsiaiškinti situaciją dėl kriminalinės žvalgybos metodų taikymo ar galimo piktnaudžiavimo jais Kalėjimų departamento imuniteto tarnyboje.

Seimo narys A. Anušauskas taip pat kreipsis į teisingumo ministrą Elviną Jankevičių ir į Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos direktorių, siūlydamas įvertinti viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie situaciją Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, kurią paviešino Apsaugos ir priežiūros skyriuje prižiūrėtoja dirbanti Laura Kalinauskaitė.

„Susirūpinimą kelia eilinių pareigūnų vardijami faktai, verta į šią situaciją pažiūrėti rimtai ir išsamiai“, - mano A. Anušauskas, reaguodamas į delfi.lt publikaciją „Kalinių prižiūrėtoja prabilo apie šokiruojančią patirtį Lukiškėse: „operai“ liepė užmegzti romaną su garsiais nusikaltėliais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jie sedi

jie sedi portretas
ir jie ir jie zino uz ka ,bet, matyt norejo dar but ir sutartteneriais.

Jonas

Jonas portretas
Lietuvoj nieko naujo vel klanu karai

manau

manau portretas
Šaunuolė. Karta "pakabinta" ją toliau šantažuotų bile kaip. Tegul tik laikosi. Šioms tarnyboms negali būti jokio pasitikėjimo, parduos kai tik jiems kur nors pradės svilti kailis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių