Istoriniai pastatai Vilniuje nušvis gedulo Italijai spalvomis

  • Teksto dydis:

Pasaulinę koronaviruso (COVID-19) pandemiją itin tragiškai išgyvenančiai Italijai kovo 31-ąją paskelbus nacionaline Gedulo diena, Valdovų rūmų muziejaus bendruomenė solidarizuojasi su šios šalies žmonėmis ir jungiasi prie Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos reiškiamos užuojautos iniciatyvos.

„Valdovų rūmų muziejus palaiko labai glaudžius ryšius su Italijoje esančiais istorinės rezidencijos pobūdžio muziejais ir daugeliu kitų kultūros institucijų. Tai liudija ir šiuo metu dėl koronaviruso muziejuje be lankytojų „įkalinta“ lituanistiniu požiūriu labai svarbių italų dailės lobių paroda „NUO SACRO IKI PROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“, taip pat atšauktas ir į geresnius laikus nukeltas tarptautinis Marco Scacchi senosios muzikos festivalis, vykdomas kartu su partneriais iš Galezės miesto, – sako Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

„Visada prisimindami šimtmečius trunkančius dvasinius, kultūrinius, meninius, politinius Italijos ir Lietuvos ryšius, italų Renesanso ir Baroko menininkų talento suformuotą Valdovų rūmų ansamblį bei daugelį Vilniaus senamiesčio jaukiausių kampelių, lietuvių kilmės iš romėnų legendą, mūsų tautas ir valstybes jungiančias didžias istorines asmenybes, taip pat ypač vertindami bendrą europinį kultūros paveldą ir šiltus, kolegiškus, bičiuliškus nūdienos kultūrinius santykius bei intensyvius meninius mainus su Italija, esame kartu su seserimis ir broliais italais, jaučiame didžiulį bendrą skausmą dėl tragiškų gyvybių netekčių, reiškiame savo paramą ir nuoširdžiausiai užjaučiame visus Italijos gyventojus ir pasaulio italus“.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, išreikšdamas užuojautą Italijos žmonėms ir solidarumą su Europos Sąjungos šeima, inicijavo Lietuvos istorinių pastatų, tarp jų – ir Prezidentūros, simbolinį apšvietimą Italijos vėliavos spalvomis. Jungdamasis prie šios iniciatyvos ir minėdamas Italijos Gedulo dieną, Valdovų rūmų muziejus solidariai nuleidžia rezidenciją puošiančią istorinę Lietuvos vėliavą bei gedulo ženklais žymi kitas vėliavas, o tuo pačiu metu, kai Italijos vėliavos spalvomis nušvis Prezidentūra, Vilniaus katedros bokštas ir Trijų Kryžių paminklas, kovo 31 d. 20.30 val., simboliškai apšvies pastato fasadą Italijos trispalvės spalvomis.

Ne tik XVI–XVII a. Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai buvo kuriami italų menininkų. Atkuriant ir įrengiant Valdovų rūmus kolegos iš Italijos ir vėl labai padėjo lietuvių specialistams savo patarimais, konsultacijomis, pasidalyta patirtimi.

Susikūręs Valdovų rūmų muziejus per visą institucijos veiklos dešimtmetį taip pat palaikė itin glaudžius ryšius su Italija ir jos svarbiomis kultūros, meno, mokslo institucijomis, kurios dosniai dalijosi savo meno lobiais, ikonografine medžiaga, partneryste rengiant parodas, nuolatines ekspozicijas, leidžiant leidinius, rengiant mokslines konferencijas ir kultūrinius renginius. Valdovų rūmų muziejus ypač vertina glaudžius ryšius su Feraros Esčių pilies muziejumi, Milano Sforcų pilimi, Mantujos kunigaikščių rūmais ir Te rūmų muziejumi, Milano Šv. Eustordžijaus bazilikos muziejumi, Florencijos Uficių galerija, Florencijos arkivyskupijos kurija, Florencijos Garbiąja gailestingumo arkibrolija, Milano katalikiškuoju universitetu, fondu „Cassa di Risparmio di Firenze“, Bjanko Bjankio (Bianco Bianchi) meno dirbtuvėmis, Florencijos Kietojo akmens institutu, Venecijos Dožų rūmais, Romos Šv. Angelo pilies nacionaliniu muziejumi, Bario ir Vidževano pilių muziejais, Groseto ir Galezės miestų savivaldybėmis, Galezės Marco Scacchi muziejumi, Normanų rūmais Palerme, taip pat Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje bei Lietuvos Respublikos garbės konsulatais Florencijoje ir Sicilijoje bei kt.

Italijos ir Lietuvos įvairių institucijų glaudaus bendradarbiavimo pastaraisiais dešimtmečiais rezultatas yra ne tik atkurtieji Valdovų rūmai, kaip vienas ryškiausių Vilniaus itališkumo ir Lietuvos priklausymo Vakarų krikščioniškosios civilizacijos tradicijai ženklų, bet ir 2014 m. surengta didžiulė tarptautinė mokslinė konferencija „Lietuva–Italija: šimtmečių ryšiai“ bei tarptautinė paroda „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“, 2015 m. Milane atidaryta tarptautinė paroda „Milano ir Lietuvos ryšiai: Bona Sforca ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai“, taip pat Vilniuje suorganizuota tarptautinė paroda „Spalvų alchemija.

Skaljolos meno kūriniai iš Bianco Bianchi kolekcijos Florencijoje“, 2018 m. Lietuvos valstybės nepriklausomybės šimtmečiui dedikuota tarptautinė paroda „Florencija Renesanso ir Baroko laikais. Tapyba iš fondo Cassa di Risparmio di Frenze ir banko CR Firenze kolekcijų“, daugybė Europos valstybių valdovų rūmų pristatymo programos renginių, senosios muzikos koncertų, paskaitų, susitikimų, diskusijų ir pan.

Valdovų rūmų muziejaus bendruomenė viliasi, kad pasaulinė pandemija netrukus bendromis visos gimtosios Europos pastangomis bus įveikta ir, nepaisant ypač skaudžių netekčių, Italijos ir Lietuvos, savo mentalitetu artimų italų ir lietuvių tautų bendrystė toliau bus puoselėjama, skatins kūrybinių galių sklaidą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tulpėms

tulpėms portretas
Durak, da?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių