Incidente – Karo policijos pareigūnai: tramdydami pažeidėją ir patys nusižengė?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prie Karo policijos štabo Vilniuje automobilį palikęs ir taip įvažiavimo vartus užtvėręs vyras nesigina padaręs Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą, tačiau jį esą gerokai nustebino priemonės, kurių ėmėsi valstybės tarnautojas. Nuosava transporto priemone užtvertas kelias ir viešoje vietoje be apsauginių kaukių stovintys kiti Karo policijos atstovai – tokius pažeidimus užfiksavo KET nesilaikęs vyras. Nors įvykio aplinkybės aiškinamos, policijos pareigūnai atviri – taip elgtis Karo policijos tarnautojai negalėjo.

Balandžio 16-osios popietę prie Karo policijos štabo vartų sostinėje savo automobilį pastatęs ir, kaip teigia pats, po maždaug penkių-šešių minučių su bičiuliu atgal sugrįžęs vyras gerokai apstulbo, pamatęs, kas vyksta.

Užblokavo pravažiavimą automobiliui

„Kai priėjome prie mašinos, staiga privažiavo nuosavas Karo policijos darbuotojo automobilis ir užblokavo mums išvažiavimą bei sudarė kliūtį kitiems vairuotojams. Mes pasakėme: „Klausyk, kas čia per nesąmonė? Tu dabar blokuoji mūsų automobilį, nors neturi teisės taip daryti ir taip pat apriboji eismą kitiems – žmonės nepravažiuos dabar“. Jis pasakė: „Man tas pats – jus užblokuoti, neišleisti man nurodė vadas. Kaip jis negalėjo išvažiuoti, taip dabar ir jūs pastovėsite“. Pasakėme, kad kviestų policiją, o jis nuėjo į pastatą tvarkyti savų reikalų, palikęs (užstatytą, – aut. past.) automobilį“, – pasakojo KET pažeidimą minėtoje vietoje padariusio vyro bičiulis Raimondas (tapatybė redakcijai žinoma, – aut. past.).

Pasak jo, netrukus Karo policijos štabo vartai atsivėrė ir buvo matyti, kad minėtas tarnautojas, užtvėręs kelią pažeidėjui nuosavu automobiliu, vidinėje teritorijos dalyje stato transporto priemones.

„Mes sakome: „Klausyk, o kur policija? Kodėl mes čia dabar stovime? Kviesk policiją. Tu neturi teisės mūsų blokuoti“. Jis atsakė: „Neaiškink, ką man reikia daryti – dabar aš sutvarkysiu savo reikalus, po to tvarkysimės su jumis. Čia yra vado nurodymas ir viskas. Jūs ką, galvojate, kad važinėjate su mersais, dėl to galite daryti, ką norite, statyti, kur norite?“. Mes pasakėme: „Juk atsiprašėme, žmogus nežinojo. Be to, nepastatėme automobilio pusei dienos“, – detalizavo incidento liudininku tapęs pašnekovas.

 

 

Raimondas teigė, jog Karo policijos tarnautojas, sustatęs transporto priemones vidiniame štabo kieme, prie KET pažeidėjo sugrįžo maždaug po 20 minučių ir tik tada esą skambino pareigūnams.

Be apsauginių kaukių

„Po to, įdomiausia – iš būstinės atėjo trys Karo policijos tarnautojai be apsauginių kaukių ir pradėjo mums aiškinti: „Ką jūs sau leidžiate, kodėl statote automobilį? Jūs ką, nematote, kad čia yra įvažiavimas? Mūsų vadas turėjo išvažiuoti, o jūs jam užblokavote kelią“. Išsitraukėme telefonus ir pradėjome filmuoti. Pasakėme, kad mes visi aplink stovime su apsauginėmis kaukėmis, ir paklausėme: „o kur jūsų kaukės? Jūs dabar su mumis 15 minučių diskutuojate be apsauginių kaukių. Jums ką, draudimas nė motais?“ – tolimesnių įvykių detales vardijo jis.

Pašnekovo teigimu, vienas Karo policijos tarnautojas esą atšovė, kad šis neaiškintų jam, ką jis turi dėvėti. O kitas sėdo į savo automobilį ir išvažiavo. Tuo tarpu trečias esą stovėjo toliau ir viską fiksavo. „Jų vidinė teritorija – filmuojama, o ten taip pat buvo trys pareigūnai, kurie stebėjo visą situaciją, irgi be kaukių. Su mumis diskutavo du tarnautojai be kaukių. Vienas, kuris po kurio laiko atėjo patraukti automobilį, nes policija neatvažiavo, kaukę užsidėjo. Kitą dieną atėjo laiškas, kad pažeidėme KET, nes užblokavome išvažiavimą“, – teigė su žurnalistais bendravęs Raimondas.

Po pokalbio su vadu skambino pareigūnams

Vyras užsiminė aiškintis dėl incidento tos pačios dienos vakarą nuėjęs į Karo policijos štabą bei kalbėjęsis su vadu Laimu Baliūnu, tačiau esą išgirdęs tik tiek, kad toks buvo jo nurodymas. Tačiau dėl pastarųjų Karo policijos tarnautojų veiksmų, kai buvo užtvertas kelias automobiliui, pašnekovas neslėpė pasiteirauti su bičiuliu paskambinęs ir į policiją.

„Mes pasakėme, kad ten (prie įvažiavimo į štabą, – aut. past.) nėra ženklo ir nesimato, jog būtų įvažiavimas. Pareigūnas pasakė, kad nėra skirtumo – įvažiavimas yra įvažiavimas ir prie jo statyti automobilio neturėjome teisės. Pasakiau, kad atėjome ir iš karto norėjome patraukti automobilį, o jie mus užblokavo. Mums pasakė, kad Karo policijos tarnautojai neturėjo teisės blokuoti kelio, galėjo tik nufotografuoti pažeidimą, ir paklausė, ar turime vaizdo medžiagą bei paprašė atsiųsti. Pasakiau, kad jie (tarnautojai, – aut. past.) išėjo ir be apsauginių kaukių. Neseniai žiniasklaidoje pasirodė straipsnis, kad Karo policininkai užsikrėtė virusu. Gražu. O dėl ko jie užsikrečia? Dėl to, kad vaikšto be kaukių“, – svarstė Raimondas.

Pripažino ėmęsi priemonių

Aiškindamiesi praėjusią savaitę sostinėje nutikusio įvykio detales portalo žurnalistai raštu kreipėsi į Karo policijos atstovus. Faktas, dėl pažeistų KET, kurio neneigė ir Raimondas, buvo patvirtintas. Kaip teigiama, balandžio 16 d. 14 val. Šaltinių gatvėje buvo paliktas automobilis, kuris užtvėrė vartus, naudojamus įvažiuoti į karinę teritoriją.

Buvo imtasi kitų priemonių ir nuosava transporto priemone blokuotas automobilis, kuris buvo užtvėręs įvažiavimą į karinę teritoriją.

„Budintys karinėje teritorijoje kariai informavo policiją apie susidariusią situaciją, tačiau policijos pareigūnai dėl savo tarnybos užduočių negalėjo greitai atvykti į incidento vietą. Siekiant užkardinti daromą administracinį nusižengimą, buvo nuspręsta blokuoti civilę transporto priemonę ir laukti kol atvyks policijos ekipažas. Kadangi karinės teritorijos vartai buvo užstatyti, todėl pasinaudoti tarnybinėmis transporto priemonėmis nebuvo galimybės. Buvo imtasi kitų priemonių ir nuosava transporto priemone blokuotas automobilis, kuris buvo užtvėręs įvažiavimą į karinę teritoriją“ – atsiųstame laiške įvykusio incidento detales dėstė LK KP vadovybės viešųjų ryšių vyresnioji karininkė kpt. Eglė Stankevičiūtė.

Pasak jos, nesulaukus policijos ekipažo, buvo priimtas sprendimas fiksuoti nusižengimą ir perduoti surinktą medžiagą policijai.

Tikslina aplinkybes

„Asmens pranešimas dėl incidento su karo policija yra užregistruotas  Karo policijoje ir nagrinėjamas Piliečių ir kitų asmenų prašymų, pareiškimų, pasiūlymų ir skundų nagrinėjimo Karo policijoje tvarkos apraše nustatyta tvarka. Surinkus tikslius duomenis apie įvykį bus priimtas sprendimas, apie kurį bus informuotas pareiškėjas. Incidento aplinkybės šiuo metu yra tikslinamos – peržiūrinėjama visa vaizdo medžiaga, turima tiek Karo policijos, tiek gauta iš skundą pateikusio asmens. Nustatinėjama, kur ir kiek laiko karo policijos kariai galėjo būti be apsauginių kaukių. Nustačius pažeidimus kariams bus pritaikyta atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos įstatymuose“, – teigė E. Stankevičiūtė ir pridūrė, kad  Karo policija laikosi karantino sąlygų draudimų tiek pagal Vyriausybės nurodymą, tiek pagal Lietuvos kariuomenės vado įsakymus.

Paprašius patikslinti, kodėl tarnautojas nuosavu automobiliu blokavo kelią KET pažeidėjui, užstačiusiam patekimo į karinę teritoriją vartus, Karo policijos atstovė pastarąjį sprendimą grindė teigdama, kad tokiais savo veiksmais Karo policijos pareigūnai ėmėsi priemonių užkardyti daromą nusižengimą ir neleisti asmeniui pasišalinti iš nusižengimo vietos.

„Apgailestaujame ir tikime, kad šis incidentas galėjo ir neįvykti, jeigu pilietis nebūtų užblokavęs išvažiavimo į karinę teritoriją. Esame tikri, kad įvykio tyrimas nustatys kaltuosius ir daugiau tokie atvejai nepasikartos. Mes iš to pasimokysime bei atkreipsime dėmesį į įspėjamųjų ženklų vietas bei visuomenės saugumą“, – rašė E. Stankevičiūtė.

Pažeidimo nagrinėjimas – gegužę

Pirminiais Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovės Julijos Samorokovskajos turimais duomenimis, gavus Karo policijos tarnautojo pranešimą, KET pažeidusiam Raimondo bičiuliui buvo surašytas protokolas pagal Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 417 straipsnio 2 dalį.

„Kitų aplinkybių nenurodyta, todėl sunku kažką komentuoti. Šio pažeidimo nagrinėjimas numatytas gegužės mėnesį, tada pareigūnai galės įvertinti visas aplinkybes ir paskirti nuobaudą pažeidėjams“, – akcentavo pašnekovė.

Ji pabrėžė, jog skundo dėl balandžio 16-osios įvykių prie Karo policijos štabo po dienos per platformą e-policija buvo sulaukta ir iš KET pažeidėjo. Skunde esą jis nuosekliai išdėstęs incidento įvykių seką ir akcentavęs, jog buvo užtvertas kelias jo automobiliui. Ar pranešime buvo detalių apie tai, kad Karo policijos tarnautojai nedėvėjo kaukių, J. Samorokovskaja patikslinti negalėjo.

Tačiau, jos teigimu, jei paaiškės, kad Karo policijos tarnautojas užtvėrė kelią „Mercedes-Benz“ automobiliui, tokiais veiksmais pats pažeisdamas KET, bei pasitvirtins, kad jis viešoje erdvėje buvo be apsauginės kaukės, tarnautojui galėtų grėsti atsakomybė kaip ir bet kuriam kitam piliečiui.

„Jei šiuo metu Lietuvoje yra paskelbtas karantinas, ir nuo balandžio 10 dienos viešose vietose prisidengti nosį ir burną privaloma naudojant veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, pareigūnai – ne išimtis. Už tai yra numatyta atsakomybė nuo 500 eurų. Jei žmogus sutinka su tuo, kad nusižengė, policija pirmiausiai jam skiria įspėjimą, tačiau, jei elgiasi piktybiškai, skiriama bauda. Aplinkybės yra įvairios, kiekvienas atvejis vertinamas individualiai“, – sakė Vilniaus apskr. VPK atstovė.

Viršininkas: patiems tokių priemonių imtis nereikia

Jei, kaip jau minėta, aiškinantis incidento aplinkybes pasitvirtins ir faktas, kad Karo policijos tarnautojas užtvėrė kelią Raimondo bičiulio automobiliui, atsakomybės taip pat nepavyks išvengti.

Jie turėjo užfiksuoti ir perduoti pareigūnams.

„Patiems tokių priemonių imtis tikrai nereikia, nes kelias užtveriamas ir kitiems eismo dalyviams. Jie turėjo užfiksuoti ir perduoti pareigūnams“, – pabrėžė Vilniaus apskr. VPK Kelių policijos valdybos viršininkas Dainius Šalomskas.

Už pastarąjį KET pažeidimą gali grėsti bauda nuo 30 iki 90 eurų. Jei tokį nusižengimą Karo policijos tarnautojas padarė pirmą kartą, jam tektų sumokėti pusę minimalios baudos – 15 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

u

u portretas
Buciau supyzdines tuos distrofikus ir sudauzes ju triperi- automobili.Taskas.

Arunas

Arunas portretas
Jai kareiveliai taip elgesi tai ko ju nenufilmavo sis pilietis .tegul jis maziau padakas seka uzblokavo ivaziavima dabar nori svarus islysti

Ir cia

Ir cia portretas
Ir cia skundikas apsireiske,tas ponulis su mersu tegu apie save paraso, o ten tai butu idomu visom tarnybom.su lazda per mersa tai nusileis.
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių