Geriausia dovana – aukso luitas?

Aukso kainai kopiant į naujas aukštumas, šio brangaus metalo pardavėjai sulaukia vis daugiau klientų – kauniečiai aukso luitus perka kaip investiciją, juos dovanoja per jubiliejus ir krikštynas.

Brangiųjų metalų bumas

Auksas nuo seno laikomas viena saugiausių investicijų, o pastaruoju metu vėl padaugėjo kauniečių, norinčių įsigyti investicinio aukso luitų.

"Vieni perka sau, kiti dovanoja, kai kurie ateina po kelis kartus – susitaupo tam tikrą sumą pinigų ir iškeičia ją į auksą", – pasakojo parduotuvės "Aukso centras" darbuotoja Greta Preikštaitė. Paprašyta apibūdinti statistinį aukso pirkėją, ji prabilo apie maždaug keturiasdešimtmetę dalykišką moterį – vyrai esą į parduotuvę užsuka kur kas rečiau.

"Įprasta manyti, kad investicinį auksą perka vyrai, bet mes daugiau sulaukiame moterų, jos tokiu būdu saugo šeimos pinigus, taip pat dovanoja nedidelius luitus pažįstamiems jubiliatams arba per krikštynas", – pasakojo G.Preikštaitė.

"Aukso centre" populiariausios vieno gramo aukso plokštelės, kainuojančios 321 litą ir 2,5 gramo luitai, kurių kaina yra 720 litų. Pakankamai dažnai perkami ir 5 gramų luitai, kainuojantys 1,2 tūkst. lito. Rečiau iš parduotuvės iškeliauja 10 ir 20 gramų luitai, kainuojantys po kelis tūkstančius litų.

Kaina šovė į viršų

Praėjusią savaitę aukso kaina pasiekė naują rekordą – momentiniams sandoriams dabar siūloma 1413,47 JAV dolerio už unciją. Finansų analitikai įsitikinę, kad šįkart tauriojo metalo brangimą lėmė investuotojų nerimas dėl nestabilių kai kurių Europos valstybių – ypač Airijos ir Graikijos – biudžetų. Abejojama, ar šalims pavyks pritraukti lėšų biudžeto deficitui finansuoti. Be to, tvyro netikrumas valiutų rinkoje, būgštaujama dėl infliacijos.

Žinomas investicijų rinkos ekspertas Jimas Rogersas spalio pradžioje CNBC televizijoje pareiškė, kad per artimiausią dešimtmetį aukso kaina pakils iki 2 tūkst. JAV dolerių už unciją.

"Auksas dar gerokai brangs artimiausią dešimtmetį. Žinoma, kainos augimas gali šiek tiek sulėtėti, nes pastarosiomis savaitėmis ji didėjo dramatiškai, – televizijoje kalbėjo J.Rogersas. – Atsižvelgus į infliaciją, kaina tikrai perkops 2 tūkst. JAV dolerių ribą." Jis atkreipė dėmesį, kad kai kurios šalys ekonomines problemas bando spręsti spausdindamos daugiau pinigų, o dėl to silpnėja jų valiutos ir didėja vertingų metalų paklausa.

Žaliavų rinkos žinovo nuomone, per artimiausius kelerius metus pastebimai didės ir sidabro kaina. Gali būti, anot jo, kad sidabras brangs netgi sparčiau negu auksas.

Nuo 2010 m. pradžios aukso kaina padidėjo daugiau kaip 11 proc. Jeigu per šiuos metus bus užfiksuotas prieaugis, tai bus dešimti metai iš eilės, kai kyla šio metalo kaina. Tai yra ilgiausias aukso kainos didėjimo laikotarpis nuo pat 1920 m.

Iškeistų visą turtą

Kaunietė Adelė šiuo metu valdo tris sklypus, turi trijų kambarių butą centre ir nedidelę sodybą prie Trakų.

"Esu likusi viena, visu nekilnojamuoju turtu pasirūpinti sudėtinga. Norėčiau jį iškeisti į auksą ir, kai prireiks grynųjų, jį parduoti."

Lietuvos banko Rinkos operacijų departamento direktorius Arvydas Kregždė įsitikinęs, kad kaunietė sumanymą gali įgyvendinti sėkmingai.

"Aukso galima užsisakyti komerciniuose bankuose ir jie jums pristatys norimą kiekį. Įsigytus luitus galima laikyti namuose arba banko seife, bet yra ir elegantiškesnis būdas – nusipirkus 500 uncijų, galima atsidaryti aukso sąskaitą", – pasakojo A.Kregždė. Jis pastebi, kad šis saugojimo būdas yra ypač patogus: aukso kainai šoktelėjus, galima pasiimti iš sąskaitos metalų vertę atitinkančią sumą litais.

Lietuvos bankas investiciniu auksu neprekiauja, tačiau parduoda banko išleistas auksines progines monetas. Kaip pastebi Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška, monetos parduodamos beveik už savikainą. "Tai yra dalis numizmatikos, kultūros, bankas nedaro iš to verslo", – sakė jis.

Ilgalaikė investicija

A.Kregždė atkreipia dėmesį, kad investicinio aukso galima įsigyti ir papuošalų parduotuvėse. Paprastai jose parduodamos nedidelės, kelių gramų aukso plokštelės.

"Kaina – atitinkanti rinką. Kitaip ir negali būti, nes prekybininkai stebi tendencijas, per pigiai neparduos, o kelti kainos irgi negali, nes yra konkurencija", – kalbėjo A.Kregždė.

Investicinio aukso pardavimo tarpininkavimo paslaugą praėjusiais metais teikti pradėjusio Ūkio banko Privačios bankininkystės departamento direktorė Živilė Geralavičiūtė-Davodov sako, kad auksu domisi vidutines ir aukštesnes pajamas gaunantys gyventojai.

"Šalyje vyravo tradicinio investavimo nusivylimo nuotaikos, investicinių fondų ir akcijų pelningumo rezultatai nedžiugino, o aukso kaina didėjo. Pasiūlę investuotojams alternatyvų produktą, užtikrinantį pelną net sunkmečiu, iškart sulaukėme klientų susidomėjimo", – pasakojo Ž.Geralavičiūtė-Davodov. Jos teigimu, daugiausia aukso nuperka vilniečiai, tačiau šiuo brangiuoju metalu domimasi ir Kaune.

"Auksas yra likvidi investavimo priemonė ir gali būti bet kuriuo metu iškeista į pinigus pagal tos dienos vertę, tačiau patartina laikyti jį ilgalaike investavimo priemone, tikrąją vertę sukuriančią mažiausiai po penkerių metų", – sakė Ž.Geralavičiūtė-Davodov. Ji nepataria visų pinigų investuoti į auksą. Racionaliausia, anot specialistės, į auksą investuoti iki 20 proc. bendrosios portfelio vertės.


Šiame straipsnyje: auksasaukso

NAUJAUSI KOMENTARAI

algirdas

algirdas portretas
Ne auskas brangsta, o tiesiog viso pasaulio popieriniai pinigai beprotiskai greitai nuverteja...Tuoj vel prasides nek. turto bumas..., kitaip prie tokios dideles infliacijos ir buti negali...

Domantas

Domantas portretas
Neblogas reklaminis straipsnis. Juokingai skamba teiginys, kad 2,5 ar 5 gramų aukso gabalėliai yra luitai. Panašu, kad pirkėjų tarpe "Akropolio" nuolaidų akcijos turi didesnį pasisekimą.

vaje vaje.

vaje vaje. portretas
to algirdas...prasiblaivyk,o nerasynek nesamones.
VISI KOMENTARAI 26

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių