Galvosopė dėl Žaliojo tilto skulptūrų: saugoti ar pamiršti?

  • Teksto dydis:

Ar išbraukti iš kultūros vertybių registro nuimtas sovietines Vilniaus Žaliojo tilto skulptūras, kultūros ministras Šarūnas Birutis žada apsispręsti kitą savaitę po pasitarimo su ekspertais, sako jo atstovė spaudai Dalia Vencevičienė.

Anot jos, nors Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba kovą pasisakė už skulptūrų išbraukimą iš vertybių registro, per šį laiką sulaukta ir priešingų nuomonių.

„Vienų siūlymai yra vieni, kitų - kiti, ministras turi priimti sprendimą. Tai dar norime pasišnekėti, pasitarti, kad visiems viskas būtų vienodai aišku. Galvoju, kad ministras kitą savaitę šauksis ekspertus, nes laiko daug nėra, ir sprendimas bus priimtas“, - sakė D.Vencevičienė.

Anot jos, bus tariamasi su ministerijos ir Kultūros paveldo departamento specialistais. Ministro patarėja tvirtina, kad buvo vertinti ir vieši kai kurių ekspertų pasisakymai, ir raštiški institucijų bei asmenų kreipimaisi į ministeriją.

„Taip, galbūt jas reikėtų saugoti ateities kartoms, bet nebūtinai jos turėtų grįžti ant tilto. Gali būti ir toks variantas, nes tokių pasiūlymų irgi yra. Ministerija yra atvira pasiūlymams, kas norėtų jas globoti, pristatyti savo ekspozicijose, kai jau jos bus restauruotos“, - sakė D.Vencevičienė.

Daugiau nei 60 metų ant Žaliojo tilto Vilniuje buvusios sovietinės skulptūros nukeltos pernai liepą, motyvuojant, kad jos yra avarinės būklės ir kelia pavojų saugumui. Jų nukėlimo oponentai argumentavo, kad skulptūros buvo neatskiriama tilto dalis bei kaltino valdžią politikavimu ir istorinių sąskaitų suvedinėjimu.

Vilniaus savivaldybė buvo sulaukusi kelių pasiūlymų atiduoti ar parduoti skulptūras, tarp jų – iš Grūto parko, liberalo Vilniaus tarybos nario Vidmanto Martikonio, taip pat skulptūras priglausti siūlėsi Rusijos atstovai – Sovetsko miesto vadovas, Pskovo jaunimo organizacija.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Pasisakantieji už nukėlimą sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zita

zita portretas
gal meras vietoj skulpturu pastatys prekybini centra zadejo zmonems darbo surasti praplatins tilta ar negerai ,vilniaus meras dirba ,o kalbet jis moka per televizija daug zadejo ,tik tu pazadu nematyti

geriau

geriau portretas
GEDIMINO KALNA SAUGOTUMĖTE,NES TUOJ NUSLINKS,TEREIKIA TIK STIPRESNIO LIETAUS.TAI DURNELIAI,KAS SUGALVOJO IŠRAUTI KELMUS, KURIŲ ŠAKNYS LAIKĖ KALNĄ.O GAL ČIA DIVERSIJA,KAD NETURĖTŲ LIETUVIAI SAVO PAMINKLŲ...O TIE BARABONAI DĖMESIO NEVERTI,AR NETURIT SVARBESNIŲ DARBŲ

Lietuvė

Lietuvė portretas
Aišku, kad saugoti, kad ir kokia skaudi istorija ir kad ir ką ji mums primintų, bet tai yra mūsų istorijos dalis, kurios mes neištrinsime..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių