Dešiniajame Neries krante – nauja viešoji erdvė vilniečiams

  • Teksto dydis:

Dešiniajame Neries krante, ties Baltuoju tiltu, esantys laiptai, pavasariais pažliugusi pieva ir automobilių stovėjimo aikštelė po kelių metų kardinaliai pasikeis. Čia miestiečiams bus sukurta patraukli viešoji erdvė ir patogesni pėsčiųjų bei dviračių takai.

Sklype tarp Baltojo tilto ir Europos aikštės išdygs modernus ir dešiniojo Neries kranto biurų kalvos ansamblį papildysiantis verslo centras su viešbučiu. Vilniaus savivaldybės, Lietuvos architektų sąjungos ir projekto vystytojų „Lords LB Asset Management“ paskelbtoje architektūrinio konkurso užduotyje numatyta, kad aplink verslo centrą „Konstitucijos 18 B“ atsiras ir nauja viešoji erdvė.

Patogiau dviratininkams ir pėstiesiems

Šiuo metu reprezentatyvią išvaizdą praradę laiptai ir apgriuvusios terasos šalia Vilniaus Centrinės universalinės parduotuvės bus pakeisti į judėjimui ir poilsiui pritaikytą infrastruktūrą. Tikimasi, kad ši erdvė trauks visuomenę ir papildys kitoje Konstitucijos prospekto pusėje esančią Europos aikštę.

Esminiu siekiu įvardijamas patogesnio pėsčiųjų praėjimo nuo Baltojo tilto iki Konstitucijos prospekto užtikrinimas. Konkurso rengėjai atsižvelgs ir į dviratininkų bei žmonių su apribotu judėjimu poreikius.

Verslo centro naudotojai aplink esančiomis viešosiomis erdvėmis dalysis su miestiečiais. Planuojama, kad žemės lygyje prioritetas bus skirtas viešajai funkcijai, o viešąsias erdves papuoš želdynai, mažosios architektūros elementai.

Pasaulinio garso architektai

„Konstitucijos 18 B“ verslo centro projekto architektūriniame konkurse dalyvauja 10 architektų biurų. Tarp jų – garsiausi Lietuvos ir žymūs užsienio architektai.

Lietuvai atstovaus „Paleko ARCH studija“, „Arches“, „SP Architektų grupė“, „AKG“ ir „G. Natkevičius ir partneriai“ biurai. Vilniečiai šių architektų patirtį gali įvertinti apžiūrėję VU biblioteką, „Litexpo“ paviljoną („Paleko ARCH studija“), „Vilniaus vartų“ biurų ir butų kompleksą, modernų Nacionalinį fizinių ir technologijos mokslų centrą („AKG“), „Achemos“ būstinę, „Holiday Inn“ viešbutį (SP Architektų grupė“), SEB areną, „Tony resort“ poilsio ir pramogų parką („G. Natkevičius ir partneriai“), „Quadrum“ verslo centrą Konstitucijos pr. ( „Schmidt Hammer Lassen Architects“, „Lund+Slaatto Arkitekter“, “Arches“).

Organizatoriai konkurse pakvietė dalyvauti ir žymius užsienio architektus, mat taip tikimasi pritraukti kuo įvairesnių idėjų ir sprendimų dešiniajam Neries krantui. Konkurse dalyvaus italų „Studio Fuksas“, Danijos „Arrow“ ir „PLH arkitekter“ Vilniuje sukūrę Žvėryne esantį biurų pastatą „Green Hall“ ir neseniai duris atvėrusį biurų kompleksą K29, estai „KOKO Architects“ bei Moderniojo meno centrą Vilniuje projektavęs „Studio Libeskind“ architektų biurai. Tarp žymiausių šių kūrėjų darbų galima aptikti plastiškąją „Studio Fuksas“ Rhike parko Muzikinį teatrą ir parodų salę Tbilisyje, „KOKO architects“ atgaivintą Tartu universiteto gamtos istorijos muziejų, „PLH Arkitekter“ žaismingą „Google“ biurą Kopenhagoje bei pagal „Studio Libeskind“ bendrąjį planą atstatomą Pasaulio prekybos centrą su memorialu Niujorke ir Moderniojo meno centro pastato projektą Vilniuje.

Konkurso dalyvių pasiūlymai, kaip galėtų atrodyti naujas verslo centras ir viešoji erdvė bei viešosios infrastruktūros plėtra dešiniajame Neries krante, bus pateikti ir paviešinti balandžio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių