- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai Dainų šventėje tikrins maisto kokybę, ruošimo sąlygas, švarą bei produktų įsigijimo ir žaliavų likučių apskaitą. Taip pat bus vertinamas maisto atliekų tvarkymas, pranešė VMVT.
Be to, VMVT ėmėsi sustiprintų priemonių, siekdama užtikrinti saugų ir kokybišką maistą šventės dalyviams ir svečiams. VMVT Vilniaus apygardos priežiūros skyrius kelis mėnesius glaudžiai bendradarbiauja su šventės organizatoriais bei kitomis institucijomis. Skyrius surengė susitikimus su maisto gamintojais ir pardavėjais, aptarė galimas rizikas ir problemas, siekiant užkirsti kelią infekcinių ligų protrūkiams. Šiuo metu jau yra surinkta galutinė informacija apie maisto tiekėjus, maitinimo laiką ir vietas viešose erdvėse bei mokyklose, taip pat sudaryti valgiaraščiai. Buvo paimti geriamojo vandens mėginiai iš Vingio parko fontanėlių, siekiant užtikrinti vandens kokybę.
VMVT primena pagrindinius reikalavimus maisto tiekėjams ir gamintojams. Jų svarbu laikytis:
1. Maisto gaminimas ir temperatūra:
• Karšti mėsos patiekalai turi būti kepami arba troškinami ne žemesnėje nei 85 laipsnių temperatūroje, o paukštienos patiekalai – dar aukštesnėje temperatūroje.
2. Šaldymo įrangos priežiūra:
• Šaldytuvuose privalu turėti termometrus, kurių rodmenis reikia tikrinti du kartus per dieną.
3. Švara ir higiena:
• Visose maitinimo įstaigose turi būti karštas vanduo ir profesionalios plovimo bei dezinfekavimo priemonės.
• Virtuvės darbuotojai ir maistą dalijantys asmenys privalo būti pasitikrinę sveikatą.
4. Gamybos apimčių ir klientų srautų valdymas:
• Būtina įvertinti didesnes gamybos apimtis bei klientų srautus, kad nebūtų pažeista maisto kokybė ir sauga.
5. Rizikos dėl karščio:
• Vasarą dėl karščio didėja rizika maisto saugai. Neužtikrinus tinkamos žaliavų saugojimo temperatūros, daugėja apsinuodijimo maistu galimybių.
„Ankstesnių Dainų švenčių patirtis rodo, kad viena dažniausių dalyvių negalavimo priežasčių – netinkamai laikomas iš namų atsivežtas maistas. Taip pat reikėtų vengti greito maisto, saldžių gazuotų gėrimų ir saldumynų, kurie gali pabloginti savijautą“, – atkreipė dėmesį VMVT Vilniaus apygardos priežiūros skyriaus vedėja Vaida Barkovskienė.
VMVT Vilniaus apygardos priežiūros skyrius deda visas pastangas, kad Dainų šventėje būtų užtikrinta maisto sauga ir kokybė. Sustiprinta kontrolė ir aiškūs reikalavimai maisto tiekėjams bei gamintojams padės užkirsti kelią galimoms problemoms ir užtikrinti sklandų šventės dalyvių maitinimą.
Pastebėjus, kad maistas yra ruošiamas, laikomas, saugomas ar tiekiamas nesaugiai, pranešti info@vmvt.lt.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nupuoštoms eglutėms Vilniuje – virš šimto surinkimo taškų
Nors šventės dar nesibaigia, bet jau verta pagalvoti, kur teks dėti po švenčių nupuoštą eglutę. Nuo sausio 4 d. vilniečiai jau galės nupuoštas eglutes nešti į artimiausią jų surinkimo vietą. Kaip pranešė s...
-
LTG: šis maršrutas – ypač populiarus ir pasiteisino su kaupu
2023 metų gruodžio 27 d. pradėjusiu veikti traukinių maršrutu Vilnius–Ryga–Vilnius per 12 mėnesių važiavo kone 62 tūkst. keleivių, praneša LTG grupė. ...
-
Vilniaus savivaldybė teisme siekia gauti tarp A. Tumėno ir Gynėjų gatvių einantį kelią
Vilniaus miesto savivaldybė teisme siekia gauti tarp A. Tumėno gatvės 4 ir Gynėjų gatvės 14 einantį pagalbinį kelią. ...
-
Svarstoma kitąmet Vilniuje pradėti Veiklių senjorų programą6
Vilniaus miesto savivaldybės taryba svarsto apie galimybę kitąmet sostinėje pradėti Veiklių senjorų programą, skirtą didinti vyresnio amžiaus gyventojų užimtumą, skatinti verslumą bei didinti įsitraukimą į kultūrinį bei kūrybinį gyvenimą....
-
Nuo vasario 1 d. keičiasi „Vilniaus vandenų“ kai kurių paslaugų kainų tarifai
Nuo 2025 m. vasario 1 d. Vilniaus miesto ir rajono, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų butų gyventojams didės geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos, praneša Vilniaus vandenys. ...
-
Vilnius traukia investuotojus: kaip suderinti plėtrą ir mažinti biurokratiją?1
Vilnius – sparčiausiai augantis Baltijos regiono miestas, kuriame pernai buvo išduota daugiausia, net 12 proc., visų statybos leidimų, kai tuo tarpu Kaune – 7 proc., Klaipėdoje – 2 proc. Visuomenėje vyksta diskusijos, kad Vilniuje...
-
Vilniaus svečius pasitinka nauji riboženkliai su svarbia žinute1
Besidžiaugdamas prestižiniu Europos Komisijos titulu „Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025“, miestas atnaujina savo riboženklius. Kaskart įvažiuodami į sostinę svečiai ir grįžusieji namo vietiniai išvys šalia miest...
-
Šventiškai pasipuošusiems verslams ir įstaigoms Vilnius padėkojo choro kalėdinėmis dainomis
Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų atmosferą. Išskirtinai pasipuošusias ar šventin...
-
Sostinė ruošiasi paleisti viešąjį vandens transportą: kas naujo?
Nuo 2025-ųjų metų vasaros Vilniuje planuojant pradėti visuomeninę laivybą Nerimi, sostinės taryba pritarė specialiojo upės prieplaukų plėtros plano parengimui. ...
-
Savivaldybės planai populiariame Vilniaus rajone sukėlė pyktį: kiek kainuos gyventojams2
Vilniaus savivaldybė siekia išsaugoti paveldu laikomą Šnipiškių medinę architektūrą. Ateityje čia, esą, turėtų kurtis verslai, kavinės, toliau kilti mediniai pastatai. Tačiau plėtotojai tokią miesto valdžios viziją peikia. ...