D. Nausėdienė: „Knygų starto“ projektas – jau Lietuvoje

Ketvirtadienį Diana Nausėdienė lankėsi Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje, pradedančioje įgyvendinti tarptautine patirtimi paremtą ankstyvojo skaitymo skatinimo projektą „Knygų startas“, kurio globėja yra pirmoji šalies ponia.

D. Nausėdienė susitiko su pačiais mažiausiais bibliotekos lankytojais ir jiems skaitė.

„Be galo svarbu skaityti vaikams. Žinios, apgaubtos tėvų meile ir šiluma, yra nuostabi jų dėmesio mažylių ateičiai išraiška. Skaitydami savo vaikams mes palydime juos į nuostabią vaizduotės šalį. Vėliau skaitydami kartu turime puikią progą kalbėtis, diskutuoti su savo atžalomis pačiomis įvairiausiomis temomis, padėti jiems atrasti svarbiausias gyvenimo vertybes“, – sakė D.Nausėdienė.

Nuo spalio mėnesio Vilniaus apskrityje (išskyrus Vilniaus miestą) šeimos gydytojai tėvams, auginantiems 2020 m. gimusius kūdikius, įteiks ankstyvojo skaitymo skatinimo lauknešėlius. Šiemet jų ketinama išdalyti iki 3000, o per artimiausius penkerius metus, gavus pakankamą finansavimą iš valstybinių institucijų ar privačių įmonių, planuojama lauknešėlius dovanoti visos šalies naujagimiams.

Ankstyvojo skaitymo skatinimo lauknešėlį sudaro speciali „Knygų starto“ kuprinėlė, Indrės Zalieckienės knygelė „Kapt kapt kapt“, atitinkanti 0–3 metų vaikų galimybes ir poreikius, atvirukai su Nacionalinės bibliotekos specialistų kurtais patarimais, kaip skaityti su vaikais, ir spalvingi skirtukai. Lauknešėliai, bendradarbiaujant su šeimos gydytojais, pirmiausia bus dovanojami Vilniaus apskrities Elektrėnų, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės bei Vilniaus rajonų savivaldybėse. Kadangi jose gyvena daug tautinių mažumų atstovų, informacija tėvams apie ankstyvąjį skaitymą bus pateikiama ne tik lietuvių, bet ir lenkų bei rusų kalbomis.

„Projektu „Knygų startas“ siekiame skatinti ankstyvąjį skaitymą šeimoje ir formuoti suvokimą apie jo reikšmę tolesnei vaiko ateičiai. Todėl dovanodami lauknešėlius norime suteikti tėvams reikiamų priemonių ir žinių, kad galėtume prisidėti ugdant skaitančią jaunąją kartą“, – projekto svarbą akcentuoja jį vykdančios bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Skaityti kūdikiams labai svarbu nuo pirmųjų dienų: skaitymas lavina kalbos įgūdžius, atmintį, vaizduotę, o vaikui paaugus padeda lengviau išmokti skaityti savarankiškai ir pasiekti geresnių rezultatų mokykloje.

Projektas „Knygų startas“ yra Skaitymo skatinimo programos dalis, jį įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekto partneriai: Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius. Daugiau informacijos www.skaitymometai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
geriau nausediene vyra auklek nelistu BY ,duok zuvu ,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių