Ar elektrinė sugriaus Kauno valdžios pamatus?

Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) pardavimo klausimas gali tapti vinimi į Kauną valdančios koalicijos karstą. Taip teigia opozicija. Valdančiosios koalicijos partneriai kalba gerokai aptakiau, bet nerimo nuotaikos jaučiamos.

Kviečiami po vieną

Kauno meras Andrius Kupčinskas viešai pareiškė, kad jei valdančiosios koalicijos partneriai – liberalcentristai, partija Tvarka ir teisingumas, socialdemokratai ir jaunalietuviai – nesutars dėl elektrinės pardavimo, konservatoriai „nebus įsikibę į valdančiąją koaliciją“.

A.Kupčinskas pripažino, kad šis klausimas gali sukelti „politinį nestabilumą miesto taryboje“. Situacija Kauno politikų olimpe išties kaista. Užkulisiuose verda aistros ir prognozės. Vis dėlto, ar A.Kupčinskas, pasisakydamas apie tai, kad nebijo koalicijos byrėjimo, neblefuoja?

„Kauno dienos“ šaltinių teigimu, šiomis dienomis valdančiosios koalicijos partijų atstovai po vieną kviečiami susitikti su A.Kupčinsku. Galbūt Kauno meras taip bando užsitikrinti paramą, jei bangos įsiūbuotų koalicijos valtį?

Elgesys atrodo keistokas

Pirmasis žingsnis buvo Rusijos koncerno „Gazprom“ pranešimas apie norą savo 99,5 proc. KTE akcijų parduoti bendrovei „Clemen Powew Venture Inc.“. Kitas žingsnis – „Kauno energijos“ valdybos ir stebėtojų tarbos pritarimas KTE pardavimui – išsiderėjus tam tikras sąlygas, naudingas Kaunui.

„Kauno energijos“ stebėtojų taryboje yra įvairių partijų atstovų, todėl A.Kupčinsko elgesys priešinantis KTE pardavimui ne vienam miesto politikui atrodo keistokas. Jis pareiškė, kad akcininkai nepritaria KTE stebėtojų tarybos ir valdybos išsiderėtoms sąlygoms.

Kauno meras tikina, kad jis reiškia Kauno savivaldybės nuomonę. Tiesa yra ta, kad KTE pardavimo klausimu Kauno miesto taryba nė karto nebuvo susirinkusi ir nebalsavo.

Konservatorių nuomonė nežinoma

Pasirodo, visos savivaldybės vardu pareiškimus apie neva kriminaliniu prieskoniu kvepiantį KTE akcijų pardavimą skelbiantis meras A.Kupčinskas dėl bendros pozicijos nesusitarė ne tik su koalicijos partneriais iš kitų partijų, bet ir su savo partijos nariais.

Meras nežino oficialios savo frakcijos pozicijos, nes paskutinis konservatorių frakcijos susirinkimas vyko liepą.

„Koalicija deklaruoja, kad turi 23–24 narius, tačiau kai kurie balsavimai parodė, kad tiek tikrai nėra. Tik laiko klausimas, kada koalicija subyrės, o meras galbūt mato, kad ji jau subyrėjusi“, – tiesiai rėžė tarybos opozicijoje esančios frakcijos „Dirbame Kaunui“ narys Artūras Orlauskas.

Jis neabejoja, kad jei artimiausiame tarybos posėdyje bus sprendžiami su KTE susiję klausimai, konservatoriams tarybos daugumos suburti nepavyks.

Laiko Ivaną prie vamzdžio

„Nei ekonominės, nei politinės logikos nematau, – apie A.Kupčinsko žūtbūtinį ryžtą priešintis, kad „Gazpromas" suderėtomis sąlygomis parduotų elektrinę, kalbėjo opozicinės Darbo partijos atstovas Gintaras Jonas Furmanavičius. – Juk į sutartį dėl KTE akcijų pardavimo surašyta viskas, ko jis norėjo.“

Daugybę metų kovotoju su KTE valdančiu „Gazpromu“ dėjęsis A.Kupčinskas nutraukti Rusijos kompaniją ir elektrinę jungiančių ryšių neskuba. Jau pusę metų „Gazpromas“ laukia leidimo parduoti KTE akcijas, o savivaldybė delsia ir ragina neskubėti.

Visą tą laiką kauniečiai brangiai moka už Rusų kompanijos dujas.

„Kažkada konservatoriai šaukė „Neleisim Ivano prie vamzdžio„, bet dabar matome, kad mėginama tą Ivaną prie vamzdžio išlaikyti kuo ilgiau. Tas vilkinimas naudingas tik „Gazpromui“, – dėstė A.Orlauskas.

„Jokio vilkinimo, – „Kauno dienai„ situaciją apibūdino A.Kupčinskas. – Liepos mėnesį koalicijoje sutarėme, kad nuostatos dėl elektrinės pardavimo bus suderintos iki rugsėjo. Nežinau, kodėl viskas buvo išspręsta paskubomis.“

Domėsis prokurorai

A.Kupčinskas teigia bijantis užšokti nuo vilko ant meškos, nes KTE akcijas pirkti norinti bendrovė „Clement Power Venture“ jam nėra žinoma.

Akcijų pardavimui pritarusią „Kauno energijos“ valdybą meras jau apskundė prokurorams. A.Kupčinskas taip pat pabrėžė, kad „Kauno energijos“ valdyba turės prisiimti finansinius nuostolius, jei dėl valdybos narių klaidos jie bus patirti.

 

Vis dėlto, kas atsakys, jei politiniai žaidimai atbaidys visus investuotojus? Katilinės Kaune turi būti atnaujintos per ateinančius kelerius metus. Jei ne, kauniečiai iš savo kišenių mokės milžiniškas baudas už pernelyg didelį išmetamų teršalų kiekį.

„Na, tai tėra sąmokslo teorijos: kas būtų, jeigu būtų“, – šiuo klausimu pernelyg diskutuoti neketino A.Kupčinskas.

Nuomonių skirtumo esama

Konservatorių partneriai koalicijoje A.Kupčinsko elgesį kol kas komentuoja santūriai. Tiesa, galbūt tik todėl, kad teisiškai sustabdyti akcijų pardavimo greičiausiai nebeįmanoma.

„Nuomonių skirtumas yra, – pripažino mero pavaduotojas jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius. – Tačiau tai yra normalu ir demokratiška. Dėl to koalicijos negriūna. O gvildenti KTE klausimą jau vėlu, nes dokumentai iškeliavo.“

Kalba už visus

Kiti konservatorių partneriai teigė, kad meras ir jo komanda nesiteikė dalytis visa prieinama informacija. Juos bene labiausiai erzina tai, kad A.Kupčinskas savo nuomonę pateikia kaip visų valdančiųjų tarybos narių ar net viso miesto poziciją.

Valdančiojoje koalicijoje esantis liberalcentristų lyderis Arvydas Garbaravičius teigė, kad teisės KTE klausimais kalbėti visos koalicijos vardu A.Kupčinskui niekas nesuteikė.

„Su koalicijos partneriais reikia kalbėtis ir viską aptarti. Diktuoti sąlygas Europoje gali tik Lukašenka“, – sakė A.Garbaravičius.

Partijos Tvarka ir teisingumas atstovė Aušra Ručienė kalbėjo, kad jei „Kauno energijos“ valdyba priėmė sprendimą parduoti elektrinę, šokinėti prieš jį nėra argumentų.

Aptakiausiai A.Kupčinsko elgesį komentavo socialdemokratė Orinta Leiputė, ne per seniausiai sėdusi į vicemerės kėdę ir tikrai nenorinti, kad valdančioji koalicija sugriūtų. Ji kalbėjo apie mero teisę turėti savo nuomonę, bet neslėpė, kad informacijos dėl elektrinės pardavimo net jai pritrūko.

Griūtis užprogramuota?

Opozicijos atstovai mano, kad koalicijos griūtis buvo užprogramuota nuo pat jos sukūrimo, nes koalicijos partnerių nevienija bendras požiūris į svarbiausius miesto klausimus. Jų manymu, už visus valdančiosios koalicijos partnerius kalbėti mėgstantis A.Kupčinskas prie koalicijos sienų cementavimo neprisideda.

„Kaligula apie save sakydavo „mes". Istorijoje yra tokių faktų, kai žmonės savo nuomonę primesdavo kaip kolektyvinę“, – šyptelėjo G.J.Furmanavičius.

„Juk šios koalicijos subūrimo pagrindas buvo vienas – sugrįžimas į valdžią. Jie nesutaria jokiais strateginiais klausimais, todėl koalicija pasmerkta žlugti“, – teigė praėjusį rudenį nuverstos tarybos valdančiosios daugumos lyderis liberalas Rimantas Mikaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gazpromas uber ales

gazpromas uber ales portretas
Kaip žiūrės tie snukiai, kai naujos elektrinės nebus, nes ta clement power aiški kontora, kuri neturi anei kilnojamo anei nekilnojamo turto ir bus nubankrotinta, aišku gavus milijoną kitą jie prie lovio nesibraus, nuosmaukos eilinį kartą miestą paliks prie skilusios geldos!

Pinokis

Pinokis portretas
"Kauno energijos" rysiai su katiline ir savivaldybės su katiline yra labai skirtingi. Tad mulkinti savivaldybę yra labai paprasta, kai dar ir savivaldybėje atsiranda savų klapčiūkų. Gal galvojate, kad garbaravičių chebrytė rūpinasi kauniečiais ???

už nuosmauku išlaikymą

už nuosmauku išlaikymą portretas
Gazpromo statytinis R.Stonys statys biokuro katilinę , kad KAUNUI BŪTŲ GERAI, čia juodas jumoras, tokio atviro ir brutualaus dulkinimo paieškot reikėtų...
VISI KOMENTARAI 36

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių