Vilniuje prasidėjo 19-asis „Kino pavasaris“

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje prasidėjo 19-asis tarptautinio kino festivalis „Kino pavasaris“. Tai didžiausias kino renginys Lietuvoje, pernai pritraukęs daugiau nei 80 tūkst. žiūrovų, ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Šiemet „Kino pavasaryje“ bus parodyta apie 250 filmų, kuriuos festivalio atstovai atrinko, per metus aplankę daugiau nei 30 tarptautinių festivalių.

Pasak pranešimo, iki balandžio 3 dienos Vilniuje ir Kaune vyksiantis festivalis pakvies lankytojus susipažinti su tarptautinėje kino industrijoje pripažintais svečiais, pasiūlys užsukti į daugybę renginių, prisidėti renkant geriausius filmus ir sudalyvauti išskirtiniais įvykiais kino pasaulyje galimuose vadinti naktiniuose seansuose.

„Festivalio atidarymas sutampa su pavasario lygiadieniu, pasauline Žemės diena. Tai išties simboliška, tad norisi, kad ir „Kino pavasario“ programos filmai neštų gaivias, pavasariškas, šiek tiek su lietuviško oro priemaišomis sumišusias nuotaikas“, - į iškilmingą ceremoniją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje sukviestiems svečiams kalbėjo „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė.

Į susirinkusius svečius kreipėsi ir kultūros ministras Šarūnas Birutis, kuris džiaugėsi, kad šiemet „Kino pavasaryje“ taip pat išvysime artimą kiną - Baltijos šalių, Lietuvos kūrėjų darbus.

„Kinas - tai kaip bičiulis, su kuriuo mėgstame kalbėtis, norime vėl ir vėl susitikti. Geras kinas - tai pamoka, kurią mes išmokstame, iš kurios pasisemiame minčių, idėjų. Kine mes pažįstame pasaulį, atrandame tuos pačius jausmus pergyvenimus bei atpažįstame save“, - kalbėjo Š. Birutis.

Penktadienį festivalis bus atidarytas Kaune: filmai didžiausiuose šalies miestuose bus rodomi tuo pačiu metu. Kauniečiai taip pat galės džiaugtis išskirtine garsiausių ir naujausių kino darbų gausa.

Programoje „Festivalių favoritai“ bus rodomi filmai, kurie pelnė prestižinius apdovanojimus pačiuose didžiausiuose ir svarbiausiuose tarptautiniuose kino festivaliuose visame pasaulyje, o „Metų atradimai“ pristatys kino festivaliuose išskirtinio dėmesio ir apdovanojimų sulaukusių debiutuojančių filmų kūrėjų darbus.

Kaip jau įprasta, „Kino pavasaris“ visus moksliukus kvies į nemokamus festivalio „Eurek a “ seansus. Šių metų naujiena - ir mažiausieji žiūrovai turės jiems skirtą programą „Filmai šeimai“, kurios visos juostos specialiai įgarsintos lietuviškai.

Išskirtinis festivalio ir apskritai mūsų šalies kino teatrų istorijos įvykis - danų režisieriaus L. von Triero erotinės dramos „Nimfomanė“ net keturias valandas truksiantis naktinis seansas. Tai bus unikali galimybė pirmiesiems išvysti abi filmo dalis iš karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių