Vilniuje koncertuosiantis belgų ansamblis „Nadar“ rengia spalvingą pasirodymą

  • Teksto dydis:

Tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ programoje lapkričio 3 d. koncertuos vienas spalvingiausių Europos muzikos kolektyvų – „Nadar Ensemble“ iš Belgijos.

Multidiscipliniškas ansamblis, vadinamas tikru akademizmo ir nuobodulio priešu, Menų spaustuvėje pristatys vienų ryškiausių Europos naujosios kartos kūrėjų, kviestinių festivalio kompozitorių – Michael Beil ir Stefan Prins – kūrybą.

Tarptautiniuose muzikos festivaliuose koncertuojančio „Nadar Ensemble“ pasirodyme Vilniuje nuskambės S. Prinso kūrinys „Generation Kill“ bei naujo kūrinio pasaulinė premjera. Koncerto publika galės mėgautis ir specialiu muzikos kūriniu su gausybe šviestuvų, atliekamu vien tik jų jungikliais, nuskambės ir M. Beilio „Exit To Enter“. Bet ne tik tai. Prieš koncertą vyks susitikimas su S. Prinsu, kuris yra ir ansamblio meno vadovas, tad publika galės visapusiškai susipažinti su nestandartine šio kūrėjo ir „Nadar Ensemble“ estetika.

„Nadar Ensemble“ susibūrė Šiaurės Venecija vadinamoje Briugėje ir savo programomis atspindi gimtojo miesto spalvingumą. 2006 m. grupė jaunų, šiuolaikine muzika užsidegusių atlikėjų pasivadino žinomo prancūzų menininko ir avantiūristo – fotografo, rašytojo, keliautojo – Gaspard‘o-Félixo Tournachono (1820-1910) pseudonimu Nadar, iš kurio perėmė dėmesį tarpdiscipliniškumui. „Nadar Ensemble“ groja ne tik muzikos instrumentais, bet ir objektais, savo pasirodymuose naudoja teatro ir kino elementus, ypač mėgsta ankstyvojo nebyliojo kino erą. Koncerte Vilniuje taip pat bus demonstruojamas nebylus trumpametražis filmas „Melies L‘homme orchestra“ (1900, rež. Georges Méliès) ir scena iš kino komedijos „Duck Soup“ (1933, rež. Leo McCarey).

D. Samyn nuotr.

„Nadar Ensemble“ nuolat koncertuoja Europos šiuolaikinės muzikos festivaliuose: „Ars Musica“ Briuselyje, „Handelsbeurs“ ir „De Bijloke“ Gente, „deSingel“ Antverpene, „TRANSIT“ Levene, „Concertgebouw“ Briugėje, „Harvest Festival“ Danijoje, „Festival Musica“ Strasbūre, „Tzlil Meudcan“ Tel Avive, „Blurred Edges“ Hamburge, „Donaueschinger Musiktage“, „Acht Brücken“ Kelne, „MaerzMusik“ Berlyne ir daugelyje kitų. Didelę „Nadar Ensemble“ repertuaro dalį sudaro specialiai jiems parašyti kūriniai, tarp kurių – nemažai vieno iš ansamblio meno vadovų S. Prinso opusų.

Kūryboje S. Prinsas kritiškai peržvelgia muzikos konvencijas, laužo įprastumo rėmus ir estetines dogmas. Įdomu, kad iš pradžių jis baigė inžinerijos studijas ir tik tada įstojo į Karališkąją flamandų konservatoriją Atverpene, kur baigė kompozicijos studijas „magna cum laude“ pas žinomą belgų kompozitorių Lucą Van Hove. Lygiagrečiai jis studijavo muzikos technologijas Karališkojoje konservatorijoje Briuselyje, sonologiją Hagos karališkojoje konservatorijoje, kultūros filosofiją ir technologijų filosofiją Antverpeno universitete. 2017 m. apsigynė daktaro laipsnį Harvardo universitete (JAV) kompozicijos srityje pas įžymią kūrėją Chaya Czernowin. S. Prinsas yra pelnęs keletą svarbių apdovanojimų Belgijoje ir kitur. 2012 m. Belgijos muzikos žurnalistų sąjunga jį išrinko „Metų Belgijos jaunuoju muzikos menininku“, 2014 m. jis pelnė ISCM (Pasaulio šiuolaikinės muzikos draugijos) Jaunojo kompozitoriaus apdovanojimą. Tais pat metais tapo Belgijos karališkosios flamandų akademijos laureatu meno srityje, o 2016 m. gavo „Kulturpreis Berlin“ apdovanojimą muzikos srityje. Greta „Nadar Ensemble“ Stefan Prins su dviem kolegomis muzikuoja „collectief reFLEXible“ laisvosios improvizacijos ansamblyje – čia dažnai pasitelkiamas ir šokis, ir performansas, ir video bei instaliacijos. Taip pat S. Prinsas laptopu groja grupėje „Ministry of Bad Decisions“.

Žymaus belgų ansamblio „Nadar“ koncertas festivalyje „Gaida“ – lapkričio 3 d. 19 val. Menų spaustuvėje. Susitikimas su kompozitoriumi S. Prinsu – ten pat 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių