Valstybės diena Valdovų rūmuose: kelionė valstybingumo istorijos keliu

  • Teksto dydis:

Valdovų rūmų muziejus kviečia Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną leistis į kelionę valstybingumo istorijos keliu ir atrasti svarbiausius Lietuvos valstybę bei laisvę įprasminančius ženklus muziejaus nuolatinėse ekspozicijose, lankytojams atveriamose naujose parodose, teminėse ekskursijose ir edukacinėje veikloje.

O vakare, sugiedojus „Tautišką giesmę“, bus galima pasimėgauti genialiojo Amilkarės Ponkjelio (Amilcare Ponchielli, 1834–1886) opera „Lietuviai“ („I Lituani“) Valdovų rūmų Didžiajame kieme.

Naujų parodų atidarymas

Valdovų rūmų muziejus Valstybės dieną pasitinka naujomis parodomis.

Dvi nacionalinės parodos rengiamos Valstybės dienai paminėti: „Vardan laisvos Lietuvos. JAV lietuvių paramos Lietuvai tradicija“ ir „Vilniaus pilių istorinė ikonografija“. Šios parodos lankytojams atveriamos nuo liepos 7 dienos. Parodų atidarymo dieną įėjimas su kvietimais.

Parodoje „Vardan laisvos Lietuvos. JAV lietuvių paramos Lietuvai tradicija“ pristatoma lietuvių išeivijos Jungtinėse Amerikos Valstijose istorija bei nuveikti darbai Lietuvos valstybingumui atkurti ir jam išlaikyti, taip pat paramos Lietuvai tradicijos susiformavimas ir jos tąsa. Išskirtinę kultūrinę ir istorinę parodos reikšmę pabrėžia ypatinga Jo Ekscelencijos Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus globa. „Parama Lietuvai ir jos žmonėms, siunčiama iš užsienio, buvo ypač svarbi ne tik XX a. pradžioje atkuriant Lietuvos valstybingumą, bet ir įtvirtinant Lietuvos nepriklausomybę praėjusio šimtmečio pabaigoje. Ši parama buvo nuoširdi ir siekusi padėti Tėvynei, savo artimiesiems, nesitikint jokios grąžos. Dėkoju parodos rengėjams, kurių dėka Lietuvos visuomenei pristatoma daugiau nei šimto metų istoriją skaičiuojanti JAV lietuvių paramos Tėvynei tradicija, skatinanti ir toliau puoselėti lietuvybės geną“, – rašoma parodos globėjo Jo Ekscelencijos Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimo žodyje.

Muziejaus nuotr.

Muziejaus Parodų centre taip pat atidaroma paroda „Vilniaus pilių istorinė ikonografija“. Joje pristatomi istoriniai vaizdai, rodantys Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų Vilniuje, kaip Lietuvos valstybingumo simbolio, tvarumą tautos istorinėje atmintyje. Parodoje bus galima retrospektyviai pažvelgti į viso Vilniaus pilių (Žemutinės ir Aukštutinės) ansamblio raidos istoriją: statybas, klestėjimo ir nuosmukio laikotarpius, griūtį, nebūtį, atmintį ir bandymus atkurti.

Lietuvos ir užsienio mokslininkų per kelis dešimtmečius archyvuose, bibliotekose, muziejuose ir kitose institucijose atrasti ir į viešąjį gyvenimą sugrąžinti Vilniaus pilių ir jų svarbiausių statinių vaizdai leidžia išsamiai susipažinti su šio išskirtinio Lietuvos valstybės politinio, kultūrinio ir dvasinio centro raida bei esminiais pokyčiais amžių tėkmėje – nuo XIV a. pabaigos imaginacinių atvaizdų iki pat XX a. pradžios architektūrinių vizijų.

Valstybės dienos proga nuolatinių ekspozicijų „Istorija, archeologija, architektūra“ maršrutą praplečia ir papildo paroda „XIII a. žingsniai Vilniaus Žemutinėje pilyje. Unikali avalynė iš

Valdovų rūmų archeologinių tyrimų“. Joje lankytojai galės susipažinti su vienu ankstyviausių Vilniaus miesto kūrimosi istoriją menančių eksponatų – neįprastos konstrukcijos avalynės pora, surasta šalia Ankstyvosios mūrinės pilies buvusiame mediniame name, statytame 1281–1282 metais. Veikiausiai raudona spalva dažytas bei XIII a. datuojamas apavas ir jo restauravimo istorija leis geriau pažinti ankstyvosios Lietuvos valstybės ir jos diduomenės istoriją, menančią vienintelio Lietuvos karaliaus (1253–1263) Mindaugo laikų žingsnių aidą.

Valstybės dienos ekskursijos

Valdovų rūmų muziejus Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną lankytojus kvies leistis į teminę ekskursiją „Istorinio valstybingumo ženklai Valdovų rūmuose“ ir atrasti svarbiausius Lietuvos valstybę bei laisvę įprasminančius ženklus muziejaus nuolatinėse ekspozicijose.

Muziejaus nuotr.

Kūrybinėje studijoje „Laisvės aitvarai su Vyčiu“, vyksiančioje Valdovų rūmų prieigose nuo Katedros aikštės pusės, šeimos su vaikais ir visi norintieji kviečiami spalvinti aitvarus, papuoštus Vyčio atvaizdais iš istorinių ir archeologinių šaltinių.

Lankytojai taip pat galės pasižiūrėti filmą „Praeitis atsivėrė ateičiai“ apie Valdovų rūmų atgimimo istoriją, čia eksponuojamo archeologinio paveldo bei sukauptų istorinių ir meno vertybių paslaptis.

Šventinės dienos programą užbaigs Lietuvos valstybės himno giedojimas bei žymaus italų romantizmo kompozitoriaus Amilkarės Ponkjelio opera „Lietuviai“, kurios atlikimas tampa gražia Valdovų rūmų muziejaus ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro bendradarbiavimo tradicija. Ši romantinė opera sukurta pagal Adomo Mickevičiaus poemą „Konradas Valenrodas“, jos premjera 1874 m. įvyko garsiajame Milano „La Scala“ teatre. Simboliška, kad kūrinys, pasakojantis apie lietuvių didvyriškumą karų su kryžiuočiais laikais, sulaukė nepaprasto pasisekimo ir tapo pačių italų laisvės kovų simboliu! Kova su pavergėjais ir laisvės priešais aktuali ir šiandien. Todėl taip pat labai prasminga ir simboliška, kad šios operos pasiklausyti planuoja atvykti Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Koncertinio šios operos atlikimo lietuvių kalba premjera įvyko 2020 m. liepos 6 d. Valdovų rūmų kieme, o šiais metais tradiciją perima nauja iniciatyva – festivalis „LNOBT Open“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių