„Sostinės dienos“ atskleidžia šventės detales: ko galima tikėtis šiemet?

  • Teksto dydis:

Pirmąjį rudens savaitgalį Vilnių ir vėl užlies didžiausias muzikos ir kultūros festivalis, kasmet sostinės širdyje suburiantis gausybę vilniečių ir miesto svečių.

Šįmet „Sostinės dienos“ neeilinės – jos ne tik 25-osios, bet ir sutampa su Lietuvos atkūrimo 100-mečiu, tad renginių ir muzikinių pasirodymų gausa nustebins kiekvieną. Šventės organizatoriai ragina kalendoriuje pasižymėti rugpjūčio 31 – rugsėjo 2 d. ir pasinerti į miesto erdves ir žmonių mintis užpildantį festivalį.

Šiemet „Sostinės dienose“ koncertuos daugiau kaip 70 atlikėjų bei grupių net keturiose šventės scenose, tačiau ir be to šventėje pramogų atras kiekvienas – ne tik melomanas, bet ir iškirtinio dizaino mėgėjas, sporto, kultūros, gero maisto entuziastas ar mieste papramogauti susiruošusios šeimos su vaikais.

„Dūzgiantis prospektas“ kvies į keturias veiksmų erdves

Jau tradicija tapęs ir 12 metų „dūzgiantis“ Gedimino prospektas tapo neatsiejama „Sostinės dienų“ dalimi. Nuo Katedros iki Lukiškių aikštės čia dūzgia Menų ir muzikos gatvė, Dizaino skveras, Knygų alėja, Gardžių lauktuvių kelias ir, žinoma, skirtingos muzikinės scenos – prie V. Kudirkos aikštės ir prie Nacionalinio dramos teatro.

Menų ir muzikos gatvėje nuo Katedros iki V. Kudirkos aikštės šiemet savo išskirtinius rankų darbo kūrinius eksponuos profesionalūs dailininkai, keramikai, tapytojai. Jų apsuptyje įsikūrusi „Kuždesių“ scena taps jaukių susitikimų vieta – čia vyks gatvės teatro pasirodymai, bardų koncertai, poezijos skaitymai ir jaunų talentingų atlikėjų pasirodymai. Didžiojoje prospekto scenoje „Veiksmai“ – garsių ir visų laukiamų Lietuvos atlikėjų pasirodymai, o rytais jėgų šventei pasikrauti kvies „MyHero!“ sveikos gyvensenos judėjimas.

Šiais metais „Sostinės dienos“ ir vėl kvies į smarkiai išsiplėtusį Dizaino skverą, kuriame Lietuvos daizaineriai savo unikalius darbus eksponuos ne tik V. Kudirkos aikštėje, bet ir Gedimino prospekte nuo Jogailos iki A. Jakšto gatvės. Ypač lankytojų pamėgta Knygų mugė šįmet išsidėstys Gedimino prospekto atkarpoje prie rašytojos Žemaitės paminklo. Prospekte prie Lukiškių aikštės įsikurs Gardžių lauktuvių kelias, kur kiekvienas galės paragauti ir įsigyti įvairiausių gardumynų.

Atnaujinta ir jau vilniečių gausiai lankoma Lukiškių aikštė „Sostinės dienų“ metu virs „Žaidimų ir atrakcijų parku“ – čia vaikų ir šeimų lauks ne tik gausybė pramogų ir žaidimų, bet ir renginys „Šimtmečio šachmatai“, kuriame bus įrengta net 100 šachmatų lentų, o mūsų šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė surengs Simultaną šimtui norinčių sužaisti šachmatininkų (bus paskelbta išankstinė registracija), vyks atviros pamokos vilniečiams bei miesto svečiams, geriausių šachmatų mėgėjų apdovanojimai, pokalbiai apie šachmatus, istoriją, žymių žmonių patirtys. Lukiškių aikštėje vilniečiai taip pat galės žaisti gigantiškais šachmatais drauge su „GIGANTCHESS“.

Gero maisto krante – netradiciniai skoniai

Pernai „Sostinės dienose“ pristatyta nauja erdvė Neries krantinėje pranoko šventės dalyvių lūkesčius – krantinės atkarpoje tarp Žaliojo ir Karaliaus Mindaugo tiltų nuolat būriavosi daugybė geros muzikos ir gero maisto ištroškusių žmonių. Šįmet šioje erdvėje įsikurs dar daugiau maisto vagonėlių nei pernai – įmantriausius, rafinuočiausius ir egzotiškiausius patiekalus pateiks nedideli įvairūs restoranėliai, nišiniai ir jau pripažinimo sulaukę „gourmet“ kūrėjai. Ant Neries krantinės įrengtoje scenoje „Atspindžiai“ pasirodys garsūs atlikėjai, kurių muzikoje šiuolaikiškai atsispindi įvairių pasaulio kultūrų skambesiai, etniniai motyvai ar muzikiniai stiliai. Sutemus Neries krantinės erdvė pakvies tūkstančius renginio svečių į unikalų reginį – ambicingą 3D vizualinį projektą „Šokantys Neryje“, kurio ekranu taps į didžiulį aukštį iškeltas Neries upės vanduo. Penktadienio ir šeštadienio vakarais nuo 23 val. nakties šie 15 min. seansai bus rodomi po 4-5 kartus per vakarą, kad kuo daugiau vilniečių ir miesto svečių galėtų pasimėgauti įspūdingu garsų ir muzikos reginiu.

Didieji festivalio koncertai – Katedros aikštėje

Kaip jau buvo skelbta, rugpjūčio 31-osios, penktadienio vakarą Katedros aikštėje „Sostinės dienų“ atidarymo koncerte pasirodys garsioji britų grupė „Everything Everything“. Eilę metų didžiausiuose pasaulio muzikos festivaliuose, tokiuose kaip „Glastonbury“ Didžiojoje Britanijoje, „Sziget“ Vengrijoje, Hamburgo „Dockville Festival“ Vokietijoje ir daugybėje kitų, koncertuojanti indie roko grupė iš Mančesterio milijonų gerbėjų širdis yra pavergusi originaliu stiliumi, užkrečiančia energija scenoje bei įspūdingais pasirodymais. Prieš britų kolektyvą Katedros aikštėje pasirodys vieni iš Lietuvos alternatyvaus roko lyderių – grupė „ba.“.

Paskelbta ir antrojo vakaro programa – rugsėjo 1 d. 21 val. Katedros aikštėje šėls nuotaikingieji ir teatrališkieji „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, o nuo 22 val. čia koncertuos viena ryškiausių šiandienos hiphopo grupių, didžiausias Lietuvos arenas užkariavę „Lilas ir Innomine“.

„Sostinės dienos 2018“ vyks rugpjūčio 31 – rugsėjo 2 dienomis. Visi festivalio renginiai nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių