Pradedamas dešimtasis programos „Atvira erdvė“ jauniesiems menininkams sezonas

  • Teksto dydis:

Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ jauniesiems menininkams dešimtasis sezonas pirmąją premjerą pristatys jau šį savaitgalį. Spalio 19 ir 20 dienomis, į savo bendrą debiutinį darbą – koliažų spektaklį „59‘Online“ kviečia režisierė Loreta Vaskova ir kompozitorė Rita Mačiliūnaitė.

„Atvira erdvė“ iki šiol tebėra vienintelė Lietuvoje specialiai jaunųjų scenos menų kūrėjų pirmiesiems žingsniams skirta programa. Svarbu ir tai, kad ji buvo pirmasis postūmis daugeliui dabar žinomų režisierių ar choreografų, netgi naujų trupių susiformuoti," – jubiliejiniu sezonu džiaugiasi Menų spaustuvės vadovas Audronis Imbrasas, – „Mūsų scenose savo pirmuosius darbus kūrė teatro režisieriai Agnius Jankevičius, Artūras Areima, Vidas Bareikis, Balys Latėnas, choreografai Petras Lisauskas, Loreta Juodkaitė, Edita Stundytė, Airida Gudavičiūtė ir Laurynas Žakevičius.“ Debiutuojantiems menininkams Menų spaustuvėje suteikiama visokeriopa techninė, vadybinė ir finansinė pagalba.

Jubiliejinė „Atvira erdvė“ ypatinga – šių metų premjeras pristatys jaunieji menininkai, vis tvirčiau žengiantys į profesionalią sceną, nebijantys eksperimentuoti ar su saviironija pažvelgti į jau nueitą kūrybinį kelią.

Pirmoji premjera – „59‘Online“ – tai muzikinių koliažų spektaklis, kurio idėjos autorės Loreta Vaskova ir Rita Mačiliūnaitė.

Dvi kūrėjos savo naujo kūrinio inspiracijos objektu pasirinko Marshallo McLuhano mintį, jog visos medijos keičia žmogaus sąmonę. Kūrėjos priklauso būtent tai kartai, kurių pirmieji meilės prisipažinimai įvyko sms‘as, skyrybos – email‘ais, barniai – skype‘ais, žinių įgijimas – googl‘e, muzikinis tobulėjimas – youtube‘je.

„59‘Online“ – tai minties kelionė po virtualią realybę, kurioje komanda klausia, kas gali nutikti per 59 minutes internete? Spektaklio ašis – dvi istorijos, kurios susipina su muzikiniais intarpais. Skirtingos stilistikos, įvairiai konstruojamų fragmentų koliažas pasirinktas neatsitiktinai: norint kuo tiksliau perteikti interneto begalybę, informacijos gausą ir jos skirtingumą. Spektaklyje naudojami ir jungiami skirtingi muzikos žanrai: rap'as, electro, folk, dainuojamoji poezija.

Režisierė Loreta Vaskova už Šiaulių dramos teatre 2010 metais pastatytą vienos dalies tragi-melo-komediją „Valentinų diena“ (pagal Ivan Vyrypajev) buvo nominuota Auksiniam scenos kryžiui, už režisūrinį debiutą apdovanota Kultūros ministerijos Debiuto premija. Magistro studijas režisierė baigė Maskvos Vsevolodo Mejerholdo centre. Šiuo metu dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 
Kompozitorė Rita Mačiliūnaitė yra sukūrusi virš 30 akustinių ir elektorakustinių kūrinių, 5 operas, muziką 18 teatro ir šokio spektaklių, 7 eksperimentiniams filmams, 11 tarpdisciplininių projektų, 7 performansus, dirbo su žymiausiais šalies ir pasaulio menininkais bei kolektyvais (teatro laboratorija Atviras ratas, Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru, Korzo teatru Nyderlanduose ir daugeliu kitų).

Kūrėjų pirmasis bendras darbas – „59‘Online“  Menų spaustuvėje spalio 19, 20 dienomis.

Taip pat šiųmetinėje programoje „Atvira erdvė“ pristatysime dar dvi intriguojančias premjeras.

Lapkričio 22, 23 d., Menų spaustuvėje nelabai jaunų jaunųjų menininkų labai šiuolaikinio šokio (ne)labai spektaklis – „Contemporary?“. Idėjos autoriai, choreografai ir atlikėjai: Agnė Ramanauskaitė, Paulius Tamolė ir Mantas Stabačinskas.
Ar kada nors esate atsidūrę tokioje situacijoje: jau valandą sėdite teatre, priešais jus – šokėjai, neva bandantys atskleisti jo prasmę, o jūsų mintyse skamba vienintelis klausimas: kas čia vyksta?! Jei taip, spektaklis „Contemporary?“ – tikrai jums. Tikriausiai pirmą kartą Lietuvos scenoje trys žinomi aktoriai ir šokėjai su ironija žvelgs į iki šiol nenagrinėtą šiuolaikinio šokio kūrimo temą ir bandys paaiškinti, ką turėtumėte suprasti, stebėdami šiuolaikinio konceptualaus meno kūrinius.

Na, o „Atviros erdvės“ sezoną, bei šiuos 2013 metus baigs – Lino Jurkšto ir Vido Bareikio bendras darbas – gatvės teatro spektaklis „Bronson“. Naujųjų metų išvakarėse Menų spaustuvė pristatys spektaklį, kuriamą pagal žymiausio ir žiauriausio Didžiosios Britanijos kalinio Ch. Bronson  biografiją. Muzikinį spektaklio pagrindą sudarys M. Musorgskio fortepijoninės muzikos ciklas „Parodos paveikslėliai“, kurį gyvai atliks V. Bareikis. Ch. Bronsono vaidmenyje išvysime Roką Petrauską, o kartu su juo, netradicinėje scenoje, Ainis Storpirštis ir Indrė Mickevičiūtė.


„Atvira erdvė‘13“ premjeros:

Spalio 19, 20 d., ir lapkričio 21 d. 19 val., Menų spaustuvės Kišeninė salė - „59‘Online“

Lapkričio 22, 23 ir 29 d. 19 val., Menų spaustuvės Juodoji salė – nelabai jauni jaunieji menininkai pristatys labai šiuolaikinio šokio (ne)labai spektaklį – „Contemporary?“

Gruodžio 31 d. 19 val., Menų spaustuvės Juodoji salė – „Bronson“.

Taip pat Menų spaustuvės repertuare sėkmingi praėjusių metų projektų „Atvira erdvė“ darbai:

„Atvira erdvė‘11“ pristato režisieriaus Tado Montrimo spektaklį „Ribos“, pagal provokuojančią Juliaus Paškevičiaus pjesę. Spalio 25 d.9, lapkričio 17 d. ir gruodžio 11 d. 19 val. Menų spaustuvės Stiklinė salė.

„Atvira erdvė‘12“ pristato Auksinio scenos kryžiaus laureatų Šarūno Datenio ir Antano Dubros muzikinį spektaklį visai šeimai – „Gaidelis pinigautojas“. Spalio 27 d. 12 val. Menų spaustuvės Kišeninė salė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių