Pianistės T. Stefanovich koncertą Vilniuje diriguos charizmatiška dirigentė

  • Teksto dydis:

Ypatingas muzikinis įvykis laukiamas Vilniuje spalio 30 d. – Kongresų rūmuose pasirodys fortepijono įžymybė Tamara Stefanovich. Svarbiausiose pasaulio salėse koncertuojanti serbų kilmės pianistė, „The Guardian“ įvardyta kaip „bebaimė, stulbinanti, išskirtinė“ atlikėja, Vilniuje muzikuos su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, kuriam tą vakarą diriguos viena talentingiausių šiandienos moterų dirigenčių – estė Anu Tali.

Pianistė T. Stefanovich reguliariai koncertuoja su Londono simfoniniu ir Londono filharmonijos orkestrais, Klyvlando orkestru, Čikago simfoniniu orkestru, Europos kameriniu orkestru, Tokijo simfoniniu orkestru, Bremeno ir Bambergo simfoniniais orkestrais, Leipcigo MDR simfoniniu orkestru, Kelno Vakarų Vokietijos simfoniniu orkestru ir kitais geriausiais orkestrais.

„Deutsche Grammophon“ 2008 m. išleistas T. Stefanovich albumas, kuriame pianistė atlieka Bellos Bartóko koncertą dviem fortepijonams, diriguojant Pierre’ui Boulezui, buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui. Ypač glaudus bendradarbiavimas pianistę sieja su žymiaisiais dirigentais Esa-Pekka Salonenu, Vladimiru Jurovskiu ir Susanna Mälkki. O Vilniuje Tamara Stefanovich koncertuos diriguojant charizmatiškai estų dirigentei A. Tali.

A. Tali yra vadinama viena iš labiausiai intriguojančių tarptautinės scenos dirigenčių visoje Europoje. Talentingoji dirigentė laikoma naujosios moterų dirigenčių bangos, stulbinamai įsiveržusios į pasaulio koncertų sales, viena iš lyderių – greta jos šiose pozicijose šiandien taip pat spindi tokios dirigentės kaip Mirga Gražinytė-Tyla, Karina Canellakis, Dalia Stasevska, Elim Chan ir kt. Perėmusi geriausius dirigavimo bruožus iš gilias ir ypač turtingas tradicijas turinčių Estijos ir Suomijos dirigavimo mokyklų, A. Tali priklauso tai dabarties menininkų kartai, kuri nuolat siekia šviežio ir kūrybiško požiūrio į muziką.

Sulaukusi sėkmės po operos „Karmen“ pastatymo Magdeburgo valstybinėje operoje, A. Tali buvo pakviesta diriguoti Freiburgo baroko orkestrui statant Christopho Willibaldo Glucko operą „Telemachas“ Švecingeno festivalyje (Vokietijoje) ir Bazelio teatre. Iš A. Tali diriguotų šiuolaikinių veikalų kritikų pripažinimo sulaukė Heinerio Goebbelso „Songs of Wars I Have Seen“ koncertai griežiant orkestrui „London Sinfonietta“ Niujorko Lincolno centre, Londono „Southbank“ centre, Sietle, Barselonoje ir kitur.

A. Tali yra Šiaurės šalių simfoninio orkestro muzikos vadovė. „Herald Tribune“ ją apibūdina kaip „charizmatišką, virtuozišką, spinduliuojančią energiją“. 2013–2019 m. ji buvo Sarasotos orkestro (JAV) muzikos vadovė Floridoje, o šį sezoną dirigentė rengia „Karmen” pastatymą Sevilijos „Teatro de la Maestranza” scenoje. Taip pat 2020–2021 metų sezone numatyti Anu Tali pasirodymai su BBC Škotijos simfoniniu orkestru, Rusijos nacionalinės filharmonijos orkestru, Ispanijos radijo ir televizijos simfoniniu orkestru, Korėjos simfoniniu orkestru, Strasbūro filharmonijos orkestru.

Fortepijono įžymybės T. Stefanovich koncertas su viena ryškiausių Europos dirigenčių A. Tali ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru – spalio 30 d. Kongresų rūmuose. Bilietus platina „Tiketa“. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių