Paskutinė Nacionalinio dramos teatro sezono premjera – netradicinė

  • Teksto dydis:

Birželio 5, 6 dienomis įvyks paskutinė 79-ojo Lietuvos nacionalinio dramos teatro sezono premjera.

Tai netradicinis pastatymas, kuris vyks ne teatro patalpose, o klube „Kablys+Kultūra“. Ryškų performansą LGBT laisvės temomis „Borderline Queen. Kerštas“ režisuoja aktorius ir šokėjas iš Lenkijos Maciejus Gośniowskis-Gąsiu, jis yra vienas iš LNDT organizuoto Jaunųjų kūrėjų programos konkurso laimėtojų.

M. G. Gąsiu siekis nuo pat pradžių buvo pakviesti žiūrovus ne į tradicinį spektaklį teatre, o į laisve ir ekspresija trykštantį vakarėlį, kuriame ne tik atlikėjai, bet ir žiūrovai galėtų jaustis nevaržomai – judėti performanso metu, šokti, nusipirkti gėrimų, susipažinti su queer (tapatybė, paneigianti tradicinius lyčių vaidmenis) problemomis ir pamatyti ryškius drag (persirengėlių) pasirodymus.

Performanse pasirodys Lietuvos menininkai: Gytis Ivanauskas, Denisas Kolomyckis, Brigida Gruodytė ir drag atstovai iš Lenkijos – Twoja Stara ir Ka Katarsis.

Lietuvoje drag arba persirenginėtojų pasirodymai vis labiau populiarėja, ir juos rengia nebūtinai homoseksualūs žmonės, vogue šokiai yra populiarūs tarp paauglių, jaunimo. Lietuvos žiūrovams dar pakankamai naują terminą teatras paprašė paaiškinti LGBT bendruomenės nario, žmogaus teisių eksperto ir neseniai į Vilniaus miesto tarybą išrinkto Tomo Vytauto Raškevičiaus, kuris ir pats turi drag personažę Okeanidę.

Jis sakė: „Drag visų pirmiausia yra persirenginėtojas, kaip aš gražiai sakau lietuviškai. Žmogus gali persirengti dėl įvairių motyvų. Bet tai, kad vyras persirengia moterimi ir rengia kažkokį pasirodymą, niekaip neliečia jo tapatumo. Tarkim, jei aš persirengiu Okeanide ir einu gatve, aš nesu moteris.

Taip, drag kultūra turi glaudų ryšį su transvestitizmu (tai fetišas, kai persirenginėdami kitos lyties drabužiais žmonės jaučia malonumą), tačiau dabar drag yra kur kas platesnis reiškinys, netgi tam tikra saviraiškos priemonė, mada, tendencija. Drag kultūra persirengimą išneša į platesnius vandenis – tai tampa socialiniu reiškiniu. Persirengę žmonės eina į viešumą ir sulaukia labai daug dėmesio, taip gali visuomenei iškomunikuoti tam tikras žinutes. Man drag tuo ir patrauklus, nes jis labai socialus. Drag mados pasikeitusios – dabar nėra svarbu kuo moteriškiau atrodyti, svarbiau sukurti personažą, o jų būna labai įvairių. Visus drag vienijantis elementas visgi yra tų personažų feminizacija ir aukštakulniai. Su plokščiapadžiais nebus jokio drago.

Kartais būna, kad kai persirengi, atsiskleidžia tokios būdo savybės, kurių gyvenime nereiški. Gali garsiai šūkauti, įžūliai kalbėti. Kai aš persirengiu, puikiai „bajerius skaldau“, gyvenime to dažniausiai nebūna. Vyksta kažkokia transformacija, kaip aktorystėje.“

Kai kurie drag atlikėjai, kaip Twoja Stara, nestokoja humoro, kiti savo pasirodymais nori atkreipti dėmesį į kitokias temas. Nors „Borderline Queen. Kerštas“ kūrėjai pasirinko vakarėlio formatą, jame bus atskleidžiamos ir rimtos temos – tolerancijos stoka, visuomenės susiskaldymas, kitokio baimė ir neigimas. Performansas Vilniuje bus rodomas tik du kartus – birželio 5 ir 6 dienomis klube „Kablys+Kultūra“ (Kauno g. 5, Vilnius).

Kviečiame žiūrėti performansą, pristatantį klipą, kuriame – komiškumo nestokojanti drag personažė Twoja Stara, jos pseudonimas išvertus iš lenkų kalbos yra „Tavo močia“:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Man tai neidomu. Man idomiau pvz ką tik buvau pas kaimyną, jis taip gerai anekdotų paskaldė ir net nepersirenges :) jis laisvas, jis yra savimi, jis tikras ir viskas.

Tenesis Viljamsas

Tenesis Viljamsas portretas
Kokia erdvė parinkta, toks ir spektaklis. Šūdų krūva ir tiek.

?

? portretas
Kodėl mes lygiuojamės į juos ir pataikaujam?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių