Operai su ženklu N-14 nesutrukdė atsirasti net Atlanto vandenynas

  • Teksto dydis:

Kas sieja Federicą Garcia Lorcą, komiksus ir minimalizmą? Atsakymas paprastas: tai vienas ryškiausių pastarojo meto sceninių veikalų, komiksų opera „Alfa“.

„Auksiniu scenos kryžiumi“ jau padabintas kūrinys vėl rodomas – lapkričio 21 d., ketvirtadienį, 18 val. operą su N-14 ženklu bus galima išvysti „Menų spaustuvėje“, o lapkričio 23 d., šeštadienį, 19 val. „Alfa“ bus rodoma Šiaulių lengvosios atletikos manieže, šiuolaikinio meno festivalyje VIRUS'24.

Operos režisierės Dr. GoraParasit pavadintas „MEGAmoterišku“, ryškus ir net kiek erotiškas kūrinys pasakoja žymaus rašytojo F. G. Lorcos sesers Isabelės – stiprios moters prototipo istoriją.

Ji po ilgų emigracijos metų grįžta į namus, norėdama išsiaiškinti mįslingas brolio mirties aplinkybes. Sodrioje operos fabuloje sutelpa ne tik pagauli istorija, bet ir feministinės idėjos, ryški estetika bei flamenko, Davido Lyncho ir Pedro Almodovaro filmų įkvėptas garsovaizdis.

„Alfos“ kūrėjai – režisierė Dr. GoraParasit, dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė ir kompozitorius Albertas Navickas. Kosmopolitiški menininkai, įdomu, „Alfą“ kūrė gyvendami skirtinguose pasaulio kampeliuose.

„Kuriant „Alfą“ būta geografinio daugiasluoksniškumo. Būčiau norėjęs dalyvauti repeticijose kiekvieną dieną, kiekvieną minutę, tačiau realybė buvo kitokia. Tad atvažiavau į operos premjerą kaip daugelis kitų klausytojų ir likau sužavėtas – man pasisekė, kad dirbau su tokiais talentingais kūrėjais“, – pasakojo San Franciske šiuo metu gyvenantis operos kompozitorius A. Navickas.

Ryškus operos „Alfa“ veidas – ir solistai Nora Petročenko (mecosopranas) bei Nerijus Masevičius (bosas-baritonas). Abu šie atlikėjai šiuolaikinės operos scenoje reiškiasi ne pirmą kartą, o taip pat juos gerai pažįsta ir baroko muzikos mėgėjai. Operos „orkestras“ kiek neįprastas – jį sudaro elektrinės gitaros (Pranas Kentra), akordeono (Agnė Rimgailaitė) ir elektronikos (Ignas Juzokas) ansamblis. Ypatingas vaidmuo „Alfoje“ skirtas aktorei Ievai Savickaitei, kuri tampa savotišku skirtingų situacijų, į kurias patenka pagrindiniai herojai, katalizatoriumi.

Operos „Alfa“ rodymai Vilniuje ir Šiauliuose – paskutiniai šiais metais. 2020-aisiais operos „Alfa“ kūrybinė komanda pradės įrašų studijoje – vyks kūrinio garso įrašų sesija, ruošiantis vinilo leidybai.

Ir tai jau bus ketvirtoji „Operomanijos“ leidžiama vinilinė plokštelė: prieš tai buvo sukurti Arturo Bumšteino performanso „Blogi orai“ ir garso vaidinimo „Audiokaukas“ vinilai, taip pat – Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės operos „Geros dienos!“ įrašas.


Šiame straipsnyje: operaopera Alfa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių