Nuo šiol Valdovų rūmų muziejų galima lankyti ir virtualiai

Nacionalinį muziejų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus jau galima lankyti ir neišeinant iš namų – kaip ir daugelis žinomų pasaulio muziejų, nuo šiol jis įtrauktas į bendrovės „Google“ galeriją ir bus prieinamas kiekvienam lankytojui virtualioje erdvėje.

„Valdovų rūmų muziejaus misija – ne tik kaupti ir tirti Lietuvos valstybės bei jos valdovų istorijos ir kultūros paveldą, formuoti unikalius archeologijos rinkinius, taikomosios ir vaizduojamosios dailės kolekcijas bei vertingą lituanistinę medžiagą, bet ir visa tai įvairiomis priemonėmis pristatyti Lietuvai ir pasauliui. Bendradarbiavimo su „Google“ rezultatas – virtualus turas po Valdovų rūmų muziejų – dar viena puiki paskata lietuviams didžiuotis savo paveldu ir skleisti žinią viso pasaulio gyventojams apie mažos tautos didžią istorinę praeitį“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė.

Projektas pradėtas įgyvendinti praėjusių metų rugpjūtį ir truko beveik šešis mėnesius. Naudodami specialiai muziejų vidaus erdvėms pritaikytą „Google Street View“ technologiją, bendrovės specialistai Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijų erdves įamžino panoraminėse nuotraukose, vėliau iš jų buvo sudarytas virtualus turas. Keliaujant jame pažymėtais taškais galima apžiūrėti dvi nuolatines muziejaus ekspozicijas, atspindinčias istorinės rezidencijos funkcijas.

Virtualioje Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijoje lankytojai išvys autentiškus mūrus, vitrinose eksponuojamus gausius radinius, rūmų raidos maketus ir pan. O Rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicijoje bus galima „pavaikščioti“ po reprezentacines menes su atkurtais istoriniais vėlyvosios gotikos, renesanso ir ankstyvojo baroko reprezentaciniais interjerais. Virtualiame ture taip pat galima išvysti specialią lobyno salę.

„Paradoksalu, tačiau tos skaitmeninės panoraminės fotografijos mus taip pat gali priartinti prie savo ištakų, sukurti tam tikrą istorinę dvasią ir energetiką. Daugeliu atvejų pavykusi, gera vaizdo išraiška didelei daliai virtualių lankytojų atims kvapą, o tuos, kurie jau čia buvo, privers kai kurias detales patyrinėti labiau, galbūt pamatyti ir tai, kas liko nepastebėta lankantis muziejuje“, – sako Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja.

Ji įsitikinusi, kad ši nauja muziejų patirtis pačiai muziejininkystei suteikia visai kitą kokybę ir priartina ją prie žmonių. Tikimasi, kad virtualios muziejaus ekspozicijos daugelį įkvėps ateiti į muziejų ir ieškoti tikrų dalykų.

Valdovų rūmų muziejus – vienas pirmųjų, tačiau ne vienintelis Lietuvoje, dalyvavęs bendrovės „Google“ virtualios galerijos projekte. Naudojant „Google Street View“ technologiją, praėjusį rugpjūtį taip pat buvo įamžinta Trakų pilis, Neringa, Kauno zoologijos sodas, Belmontas, Bernardinų sodas, Kernavė ir kt. Skaitmeniniai projektai pradėti įgyvendinti ir su Lietuvos dailės muziejumi.

Aplankyti Valdovų rūmų muziejų virtualiai galite užsukę į muziejaus interneto svetainę ir skiltyje „Ekspozicijos“ paspaudę pateiktą nuorodą arba nuotrauką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių