Nacionalinės dailės galerijos parodose – laisvalaikio įvaizdžiai ir architektūros eksperimentai

  • Teksto dydis:

Liepos 14 d. 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) atidaromos dvi parodos: „Patalai ir purslai. Laisvalaikis XX–XXI a. Lietuvos dailėje“ ir „Erdviškumai“.

Vizualusis menas ir architektūra, vidus ir laukas, – 2022 m. liepos 14 d. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaromos dvi vasaros sezono parodos, kviesiančios pagauti laisvalaikio vaizdų bangą ir pasimatuoti erdvės mastelį. „Patalai ir purslai. Laisvalaikis XX–XXI a. Lietuvos dailėje“ ir „Erdviškumai“ vasarotojams pristatys istorinius dailės kūrinius ir naujas šiuolaikinio meno instaliacijas.

Menininkų kūriniuose – pastarojo šimtmečio poilsis ir sveikatinimasis

Ką įsivaizduojame išgirdę žodį „laisvalaikis“? Ar galvose iškilę vaizdiniai – mūsų patirčių prisiminimai, o gal jie matyti dailėje, kine ar reklamoje? Siekdamos apžvelgti šį reiškinį, kuratorės Goda Aksamitauskaitė, Eglė Juocevičiūtė ir Austėja Tavoraitė laisvalaikio ieškojo modernios Lietuvos vizualiosios kultūros artefaktuose: tapyboje, grafikoje, skulptūroje, fotografijoje, taikomojoje dailėje, šiuolaikiniame mene, reklamoje, meniniame ir dokumentiniame kine, mėgėjų mene.

Daugiau nei 100 kūrėjų darbai ir archyvinė medžiaga parodoje „Patalai ir purslai. Laisvalaikis XX–XXI a. Lietuvos dailėje“ leidžia stebėti, kaip per pastarąjį šimtmetį mūsų krašte mainėsi būdai palaikyti psichinę ir fizinę sveikatą, kokios veiklos išliko nepakitusios, kurie motyvai, nepaisant politinių ir ideologinių virsmų, nesiliovė dominę meninink(i)ų. Greta jau pažįstamų ar rečiau matomų kūrinių iš muziejų ir privačių kolekcijų lankytojai ras ir specialiai parodai sukurtus šiuolaikinio meno kūrinius. Architektūriniu parodos išpildymu rūpinosi Povilas Marozas ir Vladas Suncovas. Nuo saulės palydėjimo ant Palangos tilto ir darbo prie automobilio garaže iki pasjanso dėliojimo – panoraminis parodos žvilgsnis atskleis iš pažiūros vien teigiamas emocijas turinčias kelti fizines ir psichines veiklas, o kartu atkreips dėmesį į kūriniuose ar aplink juos tvyrančias asmenines ir kolektyvines įtampas.

Organizatorių nuotr.

Naujos architektų instaliacijos lauko erdvei

Paroda „Erdviškumai“ – pirmasis NDG lauko ekspozicijų serijos „Mažoji architektūra“ renginys, skirtas architektūrinės raiškos plėtotei. Menotyrininko Giedriaus Gulbino ir architekto Mindaugo Reklaičio inicijuotas projektas ragina tiek pačius architektus, tiek visuomenę įdėmiau pažvelgti į architektūrą, jos vidinę dinamiką, tikslus bei reikšmę visuomenei ir kultūrai.

Pirmoji serijos paroda įgyvendinta bendradarbiaujant su Gintaru Kuginiu, vienu iš NDG pastato rekonstrukcijos ir Lietuvos paviljono pasaulinėje parodoje „EXPO-2000“ autorių, bei Gabriele ir Antanu Šarkauskais („ŠA atelier“) – pastatus, interjerus ir viešąsias erdves projektuojančiais, edukacines-kūrybines dirbtuves vaikams organizuojančiais architektais. Specialiai šiai parodai sukurtose instaliacijose „Aukso pjūvis“ ir „057 siena“ autoriai, susitelkdami į atskirus kūrybinius architektūros elementus – plokštumą bei mastelį, – siūlo permąstyti erdvės sampratą ir į ją pažvelgti kaip į daugialypį bei daugiaplanį reiškinį.

Prie centrinio galerijos įėjimo įrengta „ŠA atelier“ instaliacija „057 siena“ vizualiai ir simboliškai atskirs dalį lauko erdvės ir tokiu būdu išryškins plokštumą kaip vieną esminių architektūrinės raiškos ir erdvės struktūravimo elementų. G. Kuginio instaliacija – „Aukso pjūvis“ – simboliškai įsiterpdama į naujai suformuotą erdvę primins apie proporcijų santykio, kaip erdvės struktūravimo principo, svarbą meninei architektūros raiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių