Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovo pareigas eis trys režisieriai

Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) meno vadovo pareigas eis trys režisieriai – Kamilė Gudmonaitė, Eglė Švedkauskaitė ir Antanas Obcarskas, antradienį pranešė teatro direktorius Martynas Budraitis.

„Tai, kad bus trys meno vadovai, ne vienas, Lietuvoje gal šiek nauja ir nežinoma, bet Europoje tai gana dažna praktika, kai teatro kūrybinę programą kuria keletas, trys, o kartais ir daugiau meno vadovų“, – sakė M. Budraitis.

Anot jo, E. Švedkauskaitė ir A. Obcarskas LNDT – ne naujokai, čia dirba jau kelerius metus, puikiai pažįsta teatrą, tik K. Gudmonaitė nėra jame dirbusi.

„Ji duos gerą žvilgsnį iš šalies“, – tvirtino M. Budraitis.

Anot jo, istoriškai nauja ir tai, kad dvi moterys eis meno vadovių pareigas.

LNDT direktorius atkreipė dėmesį, kad naujieji meno vadovai jau yra gimę nepriklausomoje Lietuvoje.

Mums labai svarbu, kad Nacionalinis dramos teatras taptų stiprios kokybės ženklu.

„Pamenu kokiais 2000-aisiais sklandė tokia nuomonė, kad Lietuva galutinai išsivaduos nuo sovietinės praeities liekanų, kai tie žmonės, kurie gimė nepriklausomoje Lietuvoje, stos prie valdžios vairo. Kaip ir dėsninga, kad teatras šiame procese yra pirmas. Manau, tai pirmieji ženklai, kad tas galutinis išsivadavimas prasideda“, – sakė jis.

Trijų režisierių negąsdina, jog dalysis vienomis pareigomis.

„Puikus dalykas, kad esame trise, nes tai leidžia visada dalyvauti teatro procesuose pasiskirsčius darbais, tai reiškia, kad vienas aktyviai kuria, kiti gali pasijungti į procesus čia“, – per spaudos konferenciją tvirtino E. Švedkauskaitė.

Pasak K. Gudmonaitės, jie dirbs kaip komanda, o sprendimus priims demokratiškai.

„Ko gero trys yra labai geras skaičius, dauguma laimi, ketiname demokratiškai priimti sprendimus, ateiname kaip komanda“, – sakė ji.

Naujoji meno vadovų komanda debiutuos sudarydama naująjį Nacionalinio Lietuvos dramos teatro sezono repertuarą.

E. Švedkauskaitės teigimu, jame numatomos septynios premjeros. Planuojama, kad naujus spektaklius statys režisieriai Jo Stromgrenas, Yana Ross (Jana Ros), Gintaras Varnas.

Gruodį žadama atidaryti didžiąją teatro salę. Šiai progai K. Gudmonaitė kuria šiuolaikinę operą „Dalykai, kurių nepasakiau, ir dabar jau per vėlu“. Tai bus LNDT bendras darbas su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru bei „Operomanija“.

„Pamatysime scenoje ir aktorius, ir chorą, ir orkestrą, kalbėsime praradimo, gedėjimo temomis. Tai bus didelis, svarbus ir rimtas kūrinys“, – pasakojo E. Švedkauskaitė.

„Mums labai svarbu, kad Nacionalinis dramos teatras taptų stiprios kokybės ženklu, ketiname kviesti ir jau bendraujame su įsimintiniausiais ir savičiausiais Europos bei Lietuvos režisieriais, jaunaisiais menininkais, kurie dar tik kuria savitą meninę realybę“, – sakė K. Gudmonaitė.

Pasak A. Obcarsko, jų tikslas – kad į teatrą būtų gera ateiti, kad čia apsilankęs žiūrovas nesijaustų, jog iš jo buvo pavogtas laikas.

Gruodį iš LNDT meno vadovo pareigų atleistas režisierius Oskaras Koršunovas. Teatro vadovybė teigė, kad tokiam administracijos sprendimui įtakos turėjo aplaidus tiesioginių meno vadovo pareigų vykdymas bei sistemingos pravaikštos.

Pats režisierius žurnalistams sakė neturėjęs kūrybinės laisvės, prieš jį buvo taikytas mobingas. Menininko teigimu, jis nebuvo kviečiamas į susirinkimus, nedalyvavo sudarant repertuarą.

Atleidimą iš pareigų O. Koršunovas apskundė Darbo ginčų komisijai.

Pasak M. Budraičio, komisija kol kas nėra priėmusio jokio sprendimo. Jis teigė negalvojantis, kas bus, jeigu komisija vis dėlto nuspręstų O. Koršunovą grąžinti į pareigas.

„Gal nereikia bėgti į priekį – kai bus sprendimai, kokia bus situacija, tada ir spręsime“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pažiūrėsim /pamatysim

pažiūrėsim /pamatysim portretas
nematyti /negirdėti žmonės atsidūrė nacionalinio teatro vadovų vietoj .

Na , nieko ......

Na , nieko ...... portretas
tegul šokinėja ........ žiūrovų nebus , pelno nebus , dar ims ir teatras išgaruos nors ir "nacionalinis"

Absurdas

Absurdas portretas
Budraitis visiškas mėšlas. Pasistetė nieko vertingo nesukūrusias tris marionetes ir plaus pinigus. Košmaras - Paleckių orda tęsia lietuvos žlugdymą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių