Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka – pasaulinės parodos „EXPO 2020“ dalyvė

  • Teksto dydis:

Pasaulinėje „EXPO 2020“ parodoje Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) dalyvaus 192 pasaulio valstybės.  Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parodoje pristatys interaktyvų pasakojimą „ Kristijonas Donelaitis – Lietuvos Homeras“.  Prognozuojama, kad, kaip ir praėjusiose parodose, taip ir šiais metais EXPO parodoje apsilankys daugiau nei 25 milijonai lankytojų. Paroda veiks 2021 m. spalio 1 d.–2022 m. kovo 31 d.

Parodoje „EXPO 2020“ Nacionalinė biblioteka kartu su partneriais pristato interaktyvų pasakojimą – į įvairias pasaulio kalbas išverstos lietuvių grožinės literatūros pradininko, poeto, kunigo Kristijono Donelaičio (1714–1780), dar vadinamo Lietuvos Homeru, „Metų“, pirmosios poemos lietuvių kalba, ištraukas. Tai žymiausias lietuvių literatūros veikalas, nuo XIX a. pradžios ryškiausiai reprezentuojantis lietuvių tautą ir literatūrą. 1977 m. „Metai“ buvo įrašyti į UNESCO sudarytą Europos literatūros šedevrų sąrašą. Poema „Metai“ išversta į 18 populiarių užsienio kalbų, o poemos fragmentai – į jidiš, estų, japonų, lotynų, sorbų kalbas. Savo fonduose Nacionalinė biblioteka yra sukaupusi visų poemos „Metai“ vertimų leidinius.

Parodoje bus galima išgirsti lietuvių, anglų, prancūzų, japonų, graikų, vokiečių, ispanų, italų kalbomis įgarsintos poemos „Metai“ ištraukas. Bus pristatytas ir naujausias poemos vertimas į arabų kalbą.

Parodos lankytojai išvys virtualioje multimedijų realybėje ,,atgijusius“ poemos fragmentus. Skaitmenintų K. Donelaičio poemos „Metai“ rankraštinių dokumentų eksponatai įtaisyti ekspozicijos dėžėje, virš kurios esanti rotorinė holograma besisukdama sklaidys tekstinę kompoziciją ir projektuos erdvinius vaizdus. Animuojami teksto, piešinių, tapybos miniatiūrų, vaizdo ištraukų, raidžių, žodžių fragmentai įsilieja į vientisą kompoziciją. Rašto grafinės kompozicijos jungiamos su garso sistemomis.

„Svarbi Nacionalinės bibliotekos dokumentinio paveldo sėkmingo aktualizavimo prielaida yra skaitmeninimas ir jungimas su moderniomis virtualiosios tikrovės technologijomis. Technologijos tampa tarpininkėmis ir savotiškais tiltais tarp tradicinių rankraščių, dokumentinio paveldo ir naujosios realybės. Parengta moderni K. Donelaičio kūrinio vizualizacija puikiai atliepia pagrindinę „EXPO 2020“ temą – „Sujunkime protus, kurkime ateitį“, ­– sako bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Nacionalinės bibliotekos vadovas R. Gudauskas taip pat dalyvaus EXPO teminėje savaitėje „Knowledge and Learning“, pasaulinei auditorijai bus pristatytas jo pranešimas. 2021 m. gruodžio 12–18 d. vyks susitikimas, kuriame bus aptartos Lietuvos nacionalinės bibliotekos ir Dubajaus bibliotekos bendradarbiavimo galimybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių