Kviečia gilintis į porceliano bei sidabro kolekcionavimo ypatumus ir pasaulietinę žydų dailę

  • Teksto dydis:

Jau šiandien, rugsėjo 6 d., startuoja Meno istorijos mokyklos (MIM) 2021 m. rudens paskaitų ciklas, kuriame dvi – viena už kitą įdomesnės – teminės linijos.

Sotheby‘s aukciono namų meno institute specialius kursus baigusi kolekcininkė Olga Prokofieva klausytojus supažindins su porceliano ir sidabro kolekcionavimo ypatumais, o menotyrininkė, Lietuvos Nacionalinio dailės muziejaus parodų kuratorė ir mokslo darbuotoja dr. Vilma Gradinskaitė atskleis įvairius pasaulinės žydų dailės aspektus. Paskaitose bus galima dalyvauti nuotoliniu būdu, o išklausiusiems didžiąją dalį paskaitų kursą, bus išduotas baigimo pažymėjimas.

„Meno istorijos mokyklos paskaitos ypatingos tuo, kad renkasi išskirtinius dėstytojus, savo srities specialistus, kurie nagrinėjamą temą išmano – išdrįsiu pasakyti – geriausiai Lietuvoje. Šįkart palietėme tas temas, kurios, regis, visada buvo šalia ir sulaukdavo nemažai susidomėjimo, visas jas jungia tai, kad tiek porcelianas, tiek sidabras, tiek žydų dailė visuomet buvo, yra ir greičiausiai bus svarbūs kiekvieno kolekcininko gyvenime“, – teigia Vilniaus aukciono namų, prie kurių įsteigta ir veikia MIM, vadovė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

„Kaimelio gatvė“. / J. Bunimovičiaus pav.

Šį MIM paskaitų ciklą sudaro iš viso 18 paskaitų, kurios vyks iki 2021 m. lapkričio 8 d. kiekvieną pirmadienį ir trečiadienį 18.15 val. per „Zoom“ nuotolinio mokymo platformą. Prisijungti bus paprasta: tereikės užsukti į MIM paskaitų tvarkaraštį skelbiančią skiltį tinklapyje Menorinka.lt ir pasirūpinti galimybe gauti nuorodą į pageidaujamą paskaitą, kelias paskaitas ar visą kursą.

Pirmadieniais vyksiančioje rudens paskaitų ciklo dalyje „Įvadas į pasaulietinę žydų dailę“ menotyrininkė, Lietuvos Nacionalinio dailės muziejaus parodų kuratorė ir mokslo darbuotoja dr. V. Gradinskaitė supažindins su įvairiomis žydų dailės sampratomis bei požiūriais, atskleis žydų simbolių ir judaizmo įtaką žydų dailei, aptars žydų dailę Vakarų ir Rytų Europoje, litvakų dailininkų įnašą į tarpukario Lietuvos dailės modernėjimą bei sklaidą pasaulyje ir kt.

Tuo metu trečiadieniais vyksiančioje kitoje paskaitų ciklo dalyje „Porcelianas ir sidabras mūsų kolekcijose ir gyvenime“ Sotheby‘s aukciono namų meno institute specialius kursus baigusi senovinio porceliano ir miniatiūrų kolekcininkė O. Prokofieva pasakos apie porcelianą ir sidabrą kaip kolekcionavimo objektą, aptars jų dirbinių dekoravimo ypatumus, rūšis, kolekcijų formavimo principus, manufaktūras, apžvelgs, kaip atskirti originalius dirbinius nuo kopijų ir padirbinių, taip pat papasakos, kur geriausia įsigyti vertybes porceliano ir sidabro kolekcijoms.

Organizatorių nuotr.

Tai – jau 41-asis MIM paskaitų ciklas per beveik šešerius metus. Ankstesniuose cikluose nagrinėtos Lietuvos ir pasaulio fotografijos istorijos, įvairių Lietuvos dailės istorijos laikotarpių, dailės ikonografijos, bažnytinio meno, viduramžių meno, Lietuvos dvarų kultūros, taikomosios dailės, kolekcionavimo, interjero dizaino istorijos, mados istorijos, šiuolaikinio meno ir kitos temos. Paskaitas skaitė tokie žinomi specialistai kaip Stanislovas Žvirgždas, Laima Kreivytė, dr. Dalia Ramonienė, dr. Viktoras Liutkus, dr. Rūta Janonienė, dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Erika Meškauskienė, Darius Pocevičius, prof. habil. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė, prof. dr. Giedrė Mickūnaitė, Ilona Mažeikienė, doc. Jonas Malinauskas, dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė, Rapolas Vedrickas, dr. Audronė Kučinskienė ir kt.


MIM lektorės dr. V. Gradinskaitės skaitomas paskaitų ciklas „Įvadas į pasaulietinę žydų dailę“ – kiekvieną pirmadienį 18.15 val.

Numatomos potemės:

* Rugsėjo 6 d. – Žydų dailės sampratos ir kaip susiformavo negatyvus požiūris į žydų dailės egzistavimą.

* Rugsėjo 13 d. – Žydų simboliai ir judaizmo įtaka žydų dailei.

* Rugsėjo 20 d. – Žydų dailė Vakarų Europoje ir universalumo siekis.

* Rugsėjo 27 d. – Žydų dailė Rytų Europoje ir tautinio žydų meno paieškos.

* Spalio 4 d. – Litvakų dailininkų įnašas į tarpukario Lietuvos dailės modernėjimą.

* Spalio 11 d. – Litvakų dailininkų sklaida pasaulyje: Europos meno centrai.

* Spalio 18 d. – Litvakų dailininkų sklaida pasaulyje: Pažadėtoji žemė.

* Spalio 25 d. – Litvakų dailininkų sklaida pasaulyje: Už Atlanto

* Lapkričio 8 d. – Žydų įvaizdis žydų ir ne žydų dailėje.


MIM lektorės O. Prokofievos skaitomas paskaitų ciklas „Porcelianas ir sidabras mūsų kolekcijose ir gyvenime“ – kiekvieną trečiadienį 18.15 val.

Numatomos potemės:

* Rugsėjo 8 d. – Porcelianas.

* Rugsėjo 15 d. – Porceliano dirbiniai mūsų gyvenime ir kolekcijose.

* Rugsėjo 22 d. – Porceliano dirbiniai mūsų gyvenime ir kolekcijose (tęsinys).

* Rugsėjo 29 d. – Sidabras.

* Spalio 6 d. – Sidabro dirbiniai mūsų gyvenime ir kolekcijose.

* Spalio 13 d. – Porceliano dirbiniai mūsų gyvenime ir kolekcijose (tęsinys).

* Spalio 20 d. – Blusturgiai.

* Spalio 27 d. – Internetinės pardavimo platformos.

* Lapkričio 3 d. – Aukcionų namai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir vel zydai,be ju nie dienos, lig nera kitu tautu,

gaila, kad rusų kalba

gaila, kad rusų kalba portretas
galėtų būti valstybine
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių