Į Vilnių grįžta gatvės meno festivalis

Vilniuje trečią kartą vyksta tarptautinis gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“, o šiomis dienomis jau ima ryškėti ir pirmieji piešiniai. Šiemet į sostinę festivalis grįžo kiek pasikeitęs.

Gatvės menui skirtas festivalis šiemet daug didesnis, pasipildęs ne tik naujomis piešimo vietomis, bet ir parodomis, diskusijomis, susitikimais su renginyje dalyvaujančiais menininkais. Organizatoriai, kitaip nei praėjusiais metais, festivaliui pasirinko tik vieną – stoties rajoną, tačiau menininkams suteikė visišką laisvę, platformą įdomiems sumanymams ir talentui.

Šiemet festivalyje dalyvauja šeši menininkai iš penkių šalių – Lenkijos, Brazilijos, Lietuvos, Didžiosios Britanijos ir Italijos. Kiekvienas jų turi skirtingą stilių – vieni piešia linksmus ir nuotaikingus piešinius, kitų darbai tapybiški, pritaikyti prie tam tikro pastato, miestietiško gyvenimo būdo.

„Pagrindinė kūrinio mintis yra parodyti gyvenimo kryptį, kurią mes, šiuolaikiniai žmonės, pasirinkome. Kaip nutolome nuo gamtos, kokie modernūs mūsų miestai ir apskritai, kas kuo apsimetinėja“, – savo darbo, primenančio Venecijos karnavale dalyvaujantį žmogų, idėją pristatė gatvės menininkas Milo.

Per festivalį iš viso bus surengtos trys diskusijos, jose bus nagrinėjamos su gatvės menu, miesto infrastruktūra susijusios temos. Organizatoriai sako, kad festivalis turi įtakos ne tik gatvės menui, bet ir nekilnojamojo turto rinkai, rajono plėtrai, o diskusijos padeda šiuos reiškinius suvokti aiškiau bei plačiau.

„Pirmasis pokalbis įvyko būtent tema gatvės menas prieš grafitį. Kai mes pradėjome organizuoti festivalį, visi tai vadino grafičiais, tačiau mes norime atskirti, kas yra gatvės menas, kas yra grafičiai. Kita diskusija: kuo atgimsta stoties rajonas. Ir trečioji pokalbių tema tai bus apie atminties įprasminimą viešoje erdvėje“, – diskusijų temas pristatė „Vilnius Street Art“ organizatorė Ūla Ambrasaitė.

„Vilnius street art“ sostinėje vyksta trečią kartą. Gatvės menininkų kūrinius ant pastatų sienų galima rasti Pylimo, Kauno, Pelesos gatvėse ir Vilniaus oro uoste. Festivalis tęsis iki rugsėjo 23 dienos.

Kai kuriuos festivalio kūrinius galite pamatyti LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių