E. Montvidas pirmą kartą dainuos Lenskį Operos teatro scenoje

  • Teksto dydis:

Garsus lietuvių tenoras Edgaras Montvidas per visą savo karjerą dainavo Lenskį Piotro Čaikovskio operoje „Eugenijus Oneginas“ bene aštuoniuose pastatymuose įvairiose pasaulio šalyse. Visai neseniai atliko šį vaidmenį ir Vilniuje, tačiau balandžio 9 d. pirmą kartą įkūnys Lenskį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Šalia E. Montvido išvysime Viktoriją Miškūnaitę – ji pirmą kartą dainuos Tatjaną, Jovita Vaškevičiūtė atliks Lenskio mylimosios Olgos vaidmenį, Eugenijų Oneginą dainuos Eugenijus Chrebtovas, taip pat matysime Liudą Norvaišą, Inesą Linaburgytę, Rafailą Karpį, Eugeniją Klivickaitę, Igną Misiūrą. Diriguos Modestas Pitrėnas.

„Šį vaidmenį pradėjau dainuoti dar būdamas studentu“, – pasakoja solistas. – „Lenskis lydi mane visos karjeros metu ir šis pastatymas LNOBT jau bus devintas. Taigi sukūriau devynis įvairius to paties personažo paveikslus. Noriu patikinti publiką, kad jei ir matėte mane anapus gatvės Kongresų rūmuose, opera žavi tuo, jog tai yra sintezė, spektaklis. Nors muzika, kaip ir tekstas, istorija yra ta pati, ji kas kartą įvelkama į visai kitą drabužį. LNOBT scenoje susitiksiu su kitais atlikėjais, kolegomis, kurių kiekvienas spinduliuoja savitą temperamentą. Tad nemanykite, kad mano naujasis Lenskis Nacionaliniame operos ir baleto teatre bus toks pat, kokį galbūt matėte „Vilniaus miesto operos“ pastatyme.“

Pasak E. Montvido, Lenskį yra dainavęs bene kiekvienas tenoras: „Vaidmenį sudaro gražios ir įsimintinos arijos, publika visada užjaučia herojų, kuris miršta scenoje. Lenskis kitą kartą sulaukia net daugiau plojimų už Oneginą, kuris visą vakarą sunkiai dirba... Čaikovskis šią operą rašė studentams, todėl vokaliniu požiūriu tai nėra itin sudėtingas vaidmuo. Sudėtingiausia perteikti jausmus ir būti iš tikrųjų labai jautriam ir muzikaliam, bet jeigu šios Dievo dovanos tau yra duotos, belieka tik džiaugtis scenoje kiekviena akimirka ir mėgautis muzika.“

E. Montvidui iki šiol teko dainuoti ir gana kontroversiškuose „Eugenijaus Onegino“ pastatymuose, kaip antai Bavarijos nacionalinėje operoje garsaus lenkų režisieriaus Krzysztofo Warlikowskio sukurtas spektaklis, kuriame veiksmas perkeliamas į septintojo dešimtmečio Amerikos gilumą. Solistas dainavo ir gana nuosaikiose, „poetiškose ir tapybiškose“ žymių scenos meistrų Peterio Steino ir Roberto Carseno inscenizacijose. Vis dėlto, pasak dainininko, „Eugenijus Oneginas“ yra persisunkęs rusų kultūra ir tipiškų motyvų, kurių negali ignoruoti. Tad galima tikėtis, kad LNOBT spektaklis, prieš ketvertą metų sukurtas rusų režisieriaus Vasilijaus Barchatovo, taps puikia terpe skleistis E. Montvido muzikinei ir vaidybinei prigimčiai Lenskio vaidmeny. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių