- Indrė Pepcevičiūtė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
-
Lietuvos virtuvės šefai vyksta į olimpiadą
Į virtuvę kaip į mūšį! Tokiu šūkiu vadovaudamiesi geriausi Lietuvos virtuvės šefai galanda peilius ir ruošia neįtikėtinų skonių amuniciją kelionei į Vokietiją, kur spalio 5 d. prasidės geriausių pasaulio virtuvės šefų olimpiada – „IKA / Culinary Olympics 2012“.
Dalyvaus antrą kartą
Tiuringijos žemės sostinėje Erfurte spalio 5-10 d. vyksiančią kulinarijos olimpiadą okupuos šimtai geriausių virėjų komandų iš viso pasaulio. Tarp jų bus ir Lietuva. Šiais metais Lietuvos restoranų vyriausių virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVK) nariai vėl susibūrė į komandą „Amber Aliance“ ir bandys šturmuoti Erfurtą savo įspūdingais patiekalais bei neišsenkančia fantazija.
„Antrą kartą vykstame į pasaulinę olimpiadą. Kai dalyvavome pirmą kartą, grįžome su diplomu – užėmę ketvirtą vietą. Paskui sužinojome, kad iki bronzos mums pritrūko vieno balo. Galite įsivaizduoti, kaip buvo apmaudu“, - sakė komandos kapitonė Aldona Gečienė.
Lietuvių komanda spalio 8 d. varžysis Regioninių komandų rungtyje ir ruoš didžiulį teminį stalą. Kapitonė A.Gečienė gamins banketinius vieno kąsnio užkandžius, šefai Liucija Makovska gamins banketinį žuvies patiekalą aštuoniems asmenims, Darius Dabrovolskis – tris vegetariškus restoraninius patiekalus, Vytautas Samavičius gamins keturis pagrindinius patiekalus.
Konditerė Natalija Krasauskienė gamins skulptūrą iš valgomų produktų „Žaidimas su vandeniu“ ir keturis desertus. Su penkiais šefais kartu vyksta ir LRVVK asociacijos prezidentė, komandos vadovė Rūta Šiušienė.
Olimpiadai ruošis naktimis
Antradienį surengtoje konferencijoje virtuvės šefai susirinkusius vaišino įvairiais užkandžiais: su krevetėmis, tunu, ančių kepenėlėmis, aštuonkojais, Parmos kumpiu ir riešutų skonio sūriu, ir papasakojo, kas jų laukia Vokietijoje.
„Turėsime 3 X 3 m dydžio virtuvės stalą, kurį reikės padengti. Viską turime atsivežti savo: indus, staltieses, apšvietimą, maisto produktus, kitokias smulkmenas. Beje, ten virtuvėmis galime naudotis tik naktį, taigi ruošimės naktimis“, - apie tai, kiek ištvermės reikalauja ruošimasis olimpiadai, pasakojo A.Gečienė.
Virtuvės šefų laukia sunkus išbandymas, nes padengti stalai, kol juos vertins komisijos nariai, turės išbūti visą dieną. Taigi viskas iki tol turi išlikti nepriekaištinga. Kaip tai padaryti, kasmet konkursuose Liuksemburge, Maskvoje dalyvaujantys šefai žino, tik visų subtilybių nelinkę atskleisti.
Svarbiausia - patys patiekalai
Padengtą stalą komisijos nariai vertins įvairiais aspektais: estetinę stalo išvaizdą, apšvietimą, padengimą, o svarbiausia ir daugiausia lemianti dalis, be abejonės, bus patiekalai – iš ko jie pagaminti, kaip atrodo, kaip patiekti ir pan. „Jie labai vertina tai, kaip patiekalas atrodo. Jis turi išlaikyti tą blizgesį ir grožį“, - teigė komandos kapitonė.
Šioje kategorijoje patiekalai neragaujami, nes jau būna prastovėję visą dieną. Labai svarbus niuansas – vieno patiekalo sudedamoji dalis negali kartotis kituose.
Paklausti, kiek laiko reikia ruoštis olimpiadai, virtuvės šefai sakė, jog mažiausiai dviejų mėnesių. Tačiau patikslino, kad jie kasdien tam ruošiasi gamindami patiekalus. Taip pat jie seka madą, nes kaip ir drabužių pasaulyje, ji egzistuoja ir čia. Kasmet keičiasi patiekalų, tam tikrų produktų pateikimas, dydžiai ir pan. Pasak jų, šias tendencijas būtina sekti.
Komandą konsultuoja ir visapusiškai padeda geriausias 2010 m. Lietuvos virėjas – Deivydas Praspaliauskas. Olimpiadoje dalyvaus ne tik ši komanda, bet ir kiti virtuvės meistrai – LRVVKA nariai, panorę varžytis individualiai: Honorata Lyndo, Halina Višnevskaja, Leonard Maceikanec ir Tomas Rimydis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nupuoštoms eglutėms Vilniuje – virš šimto surinkimo taškų
Nors šventės dar nesibaigia, bet jau verta pagalvoti, kur teks dėti po švenčių nupuoštą eglutę. Nuo sausio 4 d. vilniečiai jau galės nupuoštas eglutes nešti į artimiausią jų surinkimo vietą. Kaip pranešė s...
-
LTG: šis maršrutas – ypač populiarus ir pasiteisino su kaupu
2023 metų gruodžio 27 d. pradėjusiu veikti traukinių maršrutu Vilnius–Ryga–Vilnius per 12 mėnesių važiavo kone 62 tūkst. keleivių, praneša LTG grupė. ...
-
Vilniaus savivaldybė teisme siekia gauti tarp A. Tumėno ir Gynėjų gatvių einantį kelią
Vilniaus miesto savivaldybė teisme siekia gauti tarp A. Tumėno gatvės 4 ir Gynėjų gatvės 14 einantį pagalbinį kelią. ...
-
Svarstoma kitąmet Vilniuje pradėti Veiklių senjorų programą6
Vilniaus miesto savivaldybės taryba svarsto apie galimybę kitąmet sostinėje pradėti Veiklių senjorų programą, skirtą didinti vyresnio amžiaus gyventojų užimtumą, skatinti verslumą bei didinti įsitraukimą į kultūrinį bei kūrybinį gyvenimą....
-
Nuo vasario 1 d. keičiasi „Vilniaus vandenų“ kai kurių paslaugų kainų tarifai
Nuo 2025 m. vasario 1 d. Vilniaus miesto ir rajono, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų butų gyventojams didės geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos, praneša Vilniaus vandenys. ...
-
Vilnius traukia investuotojus: kaip suderinti plėtrą ir mažinti biurokratiją?1
Vilnius – sparčiausiai augantis Baltijos regiono miestas, kuriame pernai buvo išduota daugiausia, net 12 proc., visų statybos leidimų, kai tuo tarpu Kaune – 7 proc., Klaipėdoje – 2 proc. Visuomenėje vyksta diskusijos, kad Vilniuje...
-
Vilniaus svečius pasitinka nauji riboženkliai su svarbia žinute1
Besidžiaugdamas prestižiniu Europos Komisijos titulu „Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025“, miestas atnaujina savo riboženklius. Kaskart įvažiuodami į sostinę svečiai ir grįžusieji namo vietiniai išvys šalia miest...
-
Šventiškai pasipuošusiems verslams ir įstaigoms Vilnius padėkojo choro kalėdinėmis dainomis
Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų atmosferą. Išskirtinai pasipuošusias ar šventin...
-
Sostinė ruošiasi paleisti viešąjį vandens transportą: kas naujo?
Nuo 2025-ųjų metų vasaros Vilniuje planuojant pradėti visuomeninę laivybą Nerimi, sostinės taryba pritarė specialiojo upės prieplaukų plėtros plano parengimui. ...
-
Savivaldybės planai populiariame Vilniaus rajone sukėlė pyktį: kiek kainuos gyventojams2
Vilniaus savivaldybė siekia išsaugoti paveldu laikomą Šnipiškių medinę architektūrą. Ateityje čia, esą, turėtų kurtis verslai, kavinės, toliau kilti mediniai pastatai. Tačiau plėtotojai tokią miesto valdžios viziją peikia. ...