Tyrimas: nelaimėms kelyje esame neabejingi

  • Teksto dydis:

Nutikus nelaimei ar sugedus automobiliui kelyje, vairuotojas itin greitai gali sulaukti kitų vairuotojų pagalbos.

Apklausa parodė, kad tokiais atvejais dauguma Lietuvos vairuotojų sureaguoja į nelaimę vienu ar kitu būdu. Tik 13 proc. apklaustųjų teigia niekada nesustojantys padėti.

Didžioji dalis – 33 proc. – Lietuvos vairuotojų, pamačiusių kelkraštyje sugedusią transporto priemonę, pristabdo ir tokiu būdu stengiasi įvertinti pagalbos poreikį. Dar 11 proc. sustoja, atidaro langą ir pasiteirauja, kokios pagalbos reikėtų. 13 proc. sustoja tik tais atvejais, kai sugedusio automobilio vairuotojas stabdo. O 6 proc. mūsų šalies gyventojų reaguoja iškart – sustoja ir išlipę iš automobilio teiraujasi, kuo gali padėti kitam eismo dalyviui.

Tyrimo duomenimis, dažniausiai iškart sustoja jaunimas – vairuotojai iki 19 metų. Šios amžiaus grupės respondentai dažniau negu visi kiti atsakė, kad iškart išlipa iš automobilio ir mėgina padėti. "Skaičiai rodo, kad jauniausi eismo dalyviai dažniausiai stoja padėti iš karto ir nevertina jokių kitų aplinkybių ar rizikų. Tikėtina, kad per neilgą vairavimo praktiką jie dar nėra patyrę daug panašių situacijų. Jų atsakymus vertinčiau kaip nuostatas žmonių atžvilgiu. Tendencija, kad jaunimas yra labiausiai pasirengęs ištiesti pagalbos ranką kitiems, rodo jaunų žmonių atsakingumą ir jų norą prisidėti prie socialinių santykių kūrimo", – kalbėjo tyrimą inicijavusios draudimo kompanijos vadovas Marius Jundulas.

Jis atkreipė dėmesį, kad žmonėms labai svarbu gerai jaustis ne tik artimiausioje socialinėje aplinkoje, bet ir pajusti, jog jie gali daryti įtaką socialiniam gyvenimui plačiąja prasme, t.y. mūsų šalies gyvenimui.

Tyrimas parodė, kad Lietuvos vairuotojai sustoja padėti kitiems vairuotojams, nepaisydami vietovės, asmeninių planų ar paros laiko. Tik šviesiu paros metu atsakė sustojantys 8 proc., o tik mieste – vos 2 proc. respondentų. 4 proc. teigė, kad sustoja tik tada, jei neskuba. "Žmonės išties yra nusiteikę labai geranoriškai, asmeniniai planai ar kitos aplinkybės jiems nėra kliūtis pasiūlyti pagalbą kitiems. Toks solidarumas tikrai džiugina", – tvirtino M.Jundulas.

Jo teigimu, vairuotoją, kuriam išties reikia pagalbos, dažniausiai atpažinti nesudėtinga. "Jie paprastai paiso Kelių eismo taisyklių: yra įsijungę avarinį signalą, pasistatę įspėjamąjį ženklą, atsidarę transporto priemonės variklio dangtį ar pakėlę automobilį kėlikliu", – dėstė draudimo bendrovės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Vakar po autoįvykio per 1 valandą sustojo 3 vairuotojai. Ačiū
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių