Pavojus kelyje – artėja susidūrimų su žvėrimis pikas

  • Teksto dydis:

Gegužės mėnesį pastebima aktyviausia žvėrių migracija. Atitinkamai fiksuojama ir didžiausia automobilių susidūrimų su laukiniais gyvūnais statistika. Vairuotojai raginami būti itin dėmesingais kelyje.

Grėsmė ir miestuose

Įprasta manyti, kad susidūrimai su žvėrimis gresia tik tiems vairuotojams, kurie gyvena rajonuose, priemiesčiuose. Tai nėra tiesa – gyvūnai į kelius išbėga ir didžiuosiuose miestuose, o nuostoliai, patiriami tokiose avarijose, siekia ne vieną milijoną eurų kasmet.

Lietuvos policijos duomenys liudija, kad per ketverius metus automobilių susidūrimų su laukiniais gyvūnais padaugėjo daugiau nei 100 proc. 2017-aisiais metais jų buvo kiek daugiau nei 2,4 tūkst., o 2021-aisiais registruota daugiau nei 5 tūkst. atvejų. Ypač daug incidentų fiksuojama paskutinį pavasario mėnesį.

„Gegužė yra pati pavojingiausia – pernai šį mėnesį vairuotojams už patirtus nuostolius išmokėjome daugiau nei 300 tūkst. eurų, o 2021-ųjų metų gegužę – daugiau nei 260 tūkst. Palyginti, tų metų balandį nuostolių skaičiai siekė 190 tūkst., o pernai balandį išmokėjome 188 tūkst. eurų patirtoms žaloms padengti“, – skaičiavo „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Jis pažymėjo, kad vien pernai vairuotojams buvo išmokėti beveik 3 mln. eurų nuostoliams padengti. Bendrovė fiksavo daugiau nei 1,2 tūkst. tokių susidūrimų praėjusiais metais.

susidūrimai su briedžiais dažniausiai nutinka apie 22 val., o su stirnomis – prieš saulėtekį arba apie 20 val.

 

Briedžiai ir stirnos

Kaip teigė draudimo ekspertas, gegužės mėnesį daugiausia migruoja briedžiai ir stirnos. Pastarosios į kelią išbėga dažniausiai.

„Visgi, brangiausi būna incidentai su briedžiais, nes jie prilygsta susidūrimui su sunkiasvore transporto priemone. Be to, briedžiai yra aukšti, tamsūs, todėl juos sunku pastebėti, žibintai neapšviečia akių, kurios paprastai žibėtų iš tolo. Briedžiai po smūgio virsta į priekinį stiklą, ypač jei automobilis aukštesnis, tokiais atvejais žūsta ar yra sunkiai sužalojami žmonės“, – komentavo A. Juodeikis.

Anot draudiko, vidutinė nuostolio suma partrenkus briedį viršija 5 tūkst. eurų. Susidūrimas su stirna vidutiniškai kainuoja 2 tūkst. eurų. Didelių nuostolių pridaro susidūrimai su šernais – 4,8 tūkst. eurų.

Pavojus motociklininkams

Specialistai vairuotojams pataria būti itin budriems, net jei keliaujama mieste, ypač jo pakraštyje. Taip pat raginama atkreipti išskirtinį dėmesį į tas teritorijas, kuriose perspėjama apie laukinius žvėris specialiais kelio ženklais.

Didelė tikimybė gyvūnus sutikti pamiškėse, važiuojant pro laukus, atviras pievas. Šylant klimatui, tikimybė susidurti su žvėrimis išlieka ištisus metus.

„Labai svarbu laikytis saugaus atstumo nuo kitos transporto priemonės, nes jei vairuotojas priešais jus, išbėgus gyvūnui, spės sustabdyti automobilį – jūs to padaryti jau nebespėsite. Motociklų vairuotojams reiktų sutelkti išskirtinį dėmesį. Neretai nutinka taip, kad žvėris išbėga į kelią ir trenkiasi į vairuotoją. Tokiu atveju motociklininkų traumos gali būti gerokai sunkesnės nei kitų eismo dalyvių“, – aiškino draudimo ekspertas.

Statistika liudija, kad susidūrimai su briedžiais dažniausiai nutinka apie 22 val., o su stirnomis – prieš saulėtekį arba apie 20 val.

Jei visgi skaudaus susidūrimo išvengti nepavyktų, derėtų apie įvykį pranešti policijai ir, turint kasko draudimą ar civilinės atsakomybės draudimą su papildomu draudimu nuo susidūrimo su gyvūnais, savo draudimo bendrovei.

„Nebandykite patys patraukti sužaloto gyvūno nuo kelio. Nepamirškite paženklinti važiuojamąją kelio dalį, kad kiti vairuotojai neužvažiuotų ant sužeisto žvėries, nekliudytų nukentėjusios transporto priemonės“, – patarė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
juokas pro ašaras: jus atšvaitūs ant ragų visiems užkabinkit

TT

TT portretas
Ne viemas atvejis žinomas įlėkė į žmogų žvėris tada pastatė ženklą. Nestato kelių aptvėrimų valstybė,silpnai reguliuoja žvėrių kiekius,tai tada tegul ineša į draudimo fondą priedą,kad visi su įprastu civiliniu draudimu gautų komnsaciją susidūrę su žvėrimi. Dabar vairuotojus moko nesamonių- paliksi didelį tarpą tarp priekį važiuojančio auto įsispraus aplenkęs kitas, jei ženklas žvėrys per 100km yra 45km ruožuose na neišvengiamai ypatingo dėmesio taip ilgai neišlaikysi.

Valdžiai

Valdžiai portretas
O tai kiek projektuojant kelius, virš jų žvėrių perėjų įrengta Lietuvoj? Pas lenkus masiškai virš kelių. O pas mus ne tik žvėrių perėjų, bet palyginus su lenkais net kelių nėra ,tik kryptys....o taip gyrėmės, taip gyrėmės europinių pinigėlių įsisavinimu keliams. Akivaizdu, ne ant kelių jie nusėdo...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių