Artėja padangų keitimo sezonas: kaip išsirinkti tinkamas?

  • Teksto dydis:

Padangų pardavėjai ir montuotojai jau raitojasi rankoves. Plačiau apie tai, kaip ir kokias padangas pasirinkti žiemai, papasakojo Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos profesijos mokytojas Rytis Rutkauskas LNK reportaže. 

– Ar sunku išsirinkti žiemines padangas?

– Šiai dienai tai būtų pakankamai sudėtinga užduotis. Pasiūla yra ganėtinai didelė. Kiekvienas turėtų rinktis pagal savo asmeninius poreikius ir vietovę, kurioje dažniausiai tenka važiuoti.

– Ką turite omenyje pagal savo poreikius?

– Kiekvienas gyvename tam tikroje teritorijoje. Galbūt pas kažką keliai yra valomi, o pas kažką – nevalomi. Tai yra pagrindinis kriterijus, padangas reikia rinktis pagal kelio būklę.

– Kokių padangų reikėtų miesto vairuotojui?

– Mieste keliai yra gana gerai valomi, nereikėtų ieškoti kažko ypatingo. Manau, kad mieste nereikėtų naudoti labai dygliuotų padangų. Užtektų gerų, kokybiškų, žieminių minkšto mišinio padangų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

 

 

– O rajono vairuotojui reikėtų jau dygliuotų padangų?

– Rajono gyventojams, kuriems tenka važinėti žvyrkeliais, apledėjusiais keliais, reikėtų pagalvoti apie dygliuotas padangas. Tačiau tai jau tokia kraštutinė priemonė, tai nėra būtina sąlyga. Šiai dienai turime gerų ir nedygliuotų padangų.

– Yra daug mitų apie sezonines padangas. Ar rekomenduotumėte jas?

Dauguma universalių padangų nepatenkins daugelio mūsų poreikių. 

– Dauguma universalių padangų nepatenkins daugelio mūsų poreikių. Juk sakoma, kad, kas tinka viskam, dažniausiai netinka niekam. Nors ir turime visai neblogų universalių padangų, tačiau jos nebus nei labai geros žieminės padangos, nei labai geros vasarinės. Juk žiemai ir mes perkamės žieminius batus, taip pat ir automobiliu reikėtų pasirūpinti ir apauti jį žieminėmis padangomis.

– Kokios yra geros žieminės padangos?

– Restauruotos padangos yra labai jau biudžetinis variantas. Galbūt jos gerai važiuos per pūrų sniegą, bet ne plikledžiu. Nemanau, kad reikėtų rinktis restauruotas padangas.

– Kaip išsirinkti dėvėtas padangas? Ar irgi neverta?

– Dėvėtos padangos galbūt galėtų būti kaip vienas iš variantų. Bet reikėtų atkreipti dėmesį į pagaminimo metus, kiek tos padangos yra eksploatuotos bei kokiomis sąlygomis. Išsirinkti geras, dėvėtas padangas bus ganėtinai sunku. Galbūt geriau rinktis ne pačias brangiausias, bet naujas padangas.

– Ar tiesa, kad padanga net jei ir yra nauja, bet pagaminta seniai, praranda savo savybes?

– Padangos labiausiai praranda savo savybes dėl to, kaip yra sandėliuojamos. Jei jos sandėliuojamos tinkamai tiek temperatūros atžvilgiu, tiek apsaugant nuo ultravioletinių spindulių, sandėliavimas pagal gamintoją gali būti iki dešimties metų.

– Kiek sezonų rekomenduojate naudoti padangas, jei žmogus nevažiuoja daug?

Naują padangą galime eksploatuoti penkerius metus, o tada turėtume atsinaujinti. 

– Gamintojai deklaruoja, kad padanga tinkama naudoti yra iki dešimties metų. Tačiau padangų savybės žymiai pablogėja po penkerių eksploatacijos metų. Naują padangą galime eksploatuoti penkerius metus, o tada turėtume atsinaujinti. Kiekviena padanga turi savo žymėjimą, turi savo įspaudą. Yra pažymėta, kuriais metais, kurią savaitę yra pagaminta.

– Ar skiriasi gerai žinomo gamintojo padanga nuo mažiau žinomo gamintojo?

 Pigios padangos priklauso gerų gamintojų dukterinėms įmonėms.

– Kai kuriais aspektais padangos turi skirtumus vien dėl naudojamų gumos mišinių. Reikia nepamiršti, kad pigios padangos priklauso gerų gamintojų dukterinėms įmonėms. Kurios turi visus sertifikatus, lygiai taip pat atliekami padangų saugumo testai. Tos pigesnės padangos visai neblogai pasirodo saugumo testuose.

– Sakoma, kad kiniškos padangos yra visiškas pinigų išmetimas į balą. Ar tai tiesa?

– Tarp kiniškų padangų yra tikrai labai prastų padangų, bet yra ir geros kokybės. Tarp kiniškų padangų atsiranda įmonių, kurios veržiasi į mūsų rinką ir dominuoja savo geromis savybėmis. Negalima teigti, kad būtent kiniška padanga yra bloga.

– O kaip sužinoti, kuri gera, o kuri bloga? Reikia klausti pardavėjo?

– Galima ir pardavėjo klausti, galima informacijos rasti ir interneto platybėse. Žmonės dalijasi informacija, rekomendacijomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip  portretas
brangios padangos pasidarė...galėtų valstybe bent padangoms pvm nuimti, todėl kad greičiau jos sudyla dėl blogu keliu, greičiau važiuokles sueina, reikia suvedimu dažniau ir remonto.

teko kaune uzeiti i EGZOTIKOS pard,jonavos gt.

teko kaune uzeiti i EGZOTIKOS pard,jonavos gt. portretas
tik pasisaipe is manes tad teko apsisukti ir iseiti i ten kur nesisaipo is pirkejo.

Ne

Ne  portretas
stebuklingi kaliosai saugo nuo sniego,o nuvalytas takas!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių