„Žilinskis ir Co“ neatsikratė kaltės dėl žuvusio darbuotojo

Teismas galutinai atmetė energetikos projektų statybos bendrovės „Žilinskis ir Co“ skundą ginče dėl įmonės kaltės žuvus jos darbuotojui Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties „LitPol Link“ 400 kilovoltų (kV) linijos Alytus-Elkas statyboje.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) birželio 15 dieną nepakeitė įmonei nepalankaus Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų sprendimo. 

„Išnagrinėjusi apeliacinio skundo teiginius teisėjų kolegija nenustatė aplinkybių, dėl kurių pirmosios instancijos teismo sprendimą reikėtų naikinti ar keisti“, – rašoma LVAT nutartyje.

Bendrovės vadovas teigia, kad jį stebina teismo išaiškinimas, kad darbo vietoje skirta per mažai dėmesio darbų saugai – jo teigimu, reikalavimai vykdomi maksimaliai. 

„Gavome teismo išaiškinimą, vertiname jį. Tikrai likome nustebę dėl to, kad ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI), ir teismas pasisakė, jog per mažai dėmesio skiriame darbų saugai. Nežinau, ar galima jo skirti daugiau nei mes. Tikrai labai daug investuojame į darbų saugą ir mūsų kompanija, ir kartu su mumis dirbantys partneriai“, – BNS sakė „Žilinskis ir Co“ vadovas Žydrūnas Matuzas.

Nelaimė 2019-ųjų gegužę įvyko Alytaus rajone, Daugirdų kaime. 39 metų „Žilinskis ir Co“ elektromontuotojas žuvo keičiant elektros lankus ant aukštos įtampos linijos stulpo, jam paslydus ir prisilietus prie laidų.

Įvykį tyręs VDI Alytaus skyrius nustatė, kad darbo vietoje nepakankamai įvertinta profesinė rizika, darbuotojas nebuvo tinkamai apmokytas, neužtikrinta kontrolė, o įmonės inicijuoto papildomo tyrimo išvados nurodė, kad nelaimė įvyko, nes  darbų vadovas tiesiogiai nevadovavo darbams ir nekontroliavo, kaip darbuotojai laikosi saugos ir sveikatos reikalavimų bei naudoja asmenines apsaugos priemones.

Nesutikdama su išvadomis „Žilinskis ir Co“ kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus ir prašė panaikinti VDI aktus dėl mirtimi pasibaigusio nelaimingo atsitikimo darbe bei įpareigoti įstaigą iš naujo atlikti tyrimą.

Bendrovė argumentavo tuo, kad inspekcijos akto išvados buvo pagrįstos prielaidomis, ne konkrečiais įrodymais, nepagrįstai nustatyti pažeidimai, netinkamai interpretuojamos teisės normos.

Praėjusių metų kovą pirmosios instancijos teismas skundą atmetė kaip nepagrįstą, nustačius, jog nelaimingo atsitikimo darbe įvykis ištirtas tinkamai.

Teismas pažymėjo, kad buvo vykdomi ypač pavojingi darbai 400 kV oro linijoje, o žuvęs darbuotojas nelaimės dieną turėjo tik du mėnesius darbo tokiomis sąlygomis patirties, į tai vadovas privalėjo atsižvelgti skirstydamas užduotis.

Tuo metu darbų vadovas pavedė žuvusiam pavaldiniui vienu metu atlikti darbų vykdytojo, kėlimo kranų darbų bei aukštalipio darbų vadovo funkcijas, jam tuo pačiu metu dar teko valdyti ir automobilinį bokštelį.

Anot Ž. Matuzo, dėl ginčo jokios VDI sankcijos bendrovei nėra skirtos. 

Atsakomybė už nelaimingus atsitikimus darbe, dėl kurių atsirado sunkių padarinių, numatoma tiek Administracinių nusižengimų, tiek Baudžiamajame kodekse. Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

500 MW galios „LitPol Link“ jungtį sudaro dvi 163 km ilgio 400 kV linijos Alytus-Elkas ir keitiklių stotis Alytuje. Jungtis pradėjo veikti 2015 metais. „Žilinskis ir Co“ darbus atliko „Litgrid“ užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių