„Yukon Advanced Optics Worldwide“ šiemet žada galutinai išeiti iš Rusijos ir Baltarusijos

Pelną dešimtadaliu pernai didinusi Rusijos ir Baltarusijos piliečių Vilniuje įsteigta naktinio matymo prietaisų gamintoja „Yukon Advanced Optics Worldwide“ šiemet tikisi pasitraukti iš šių valstybių.

Bendrovės Rusijoje likvidavimas įregistruotas gegužę, be to, šiemet planuojama parduoti ir įmonę Baltarusijoje – vyksta jos pirkėjo atranka, nurodoma Registrų centrui pateiktoje 2023 metų ataskaitoje.

„Sumodeliuoti valdomų įmonių Rusijoje ir Baltarusijoje išėjimo scenarijai ir aktyviai dirbama ties jų įgyvendinimu. Nuo Rusijos pradėtos agresyvios invazijos į Ukrainą dienos buvo iš karto nutraukta gamyba, produkcijos realizacija ir tiekimas įmonėse, registruotose agresiją vykdančiose valstybėse (Rusijoje ir Baltarusijoje)“, – teigia „Yukon Advanced Optics Worldwide“. 

„Yukon Group“ komunikacijos atstovas Germanas Kavalskis BNS patvirtino, kad šiuo metu pasitraukimo iš Rusijos ir Baltarusijos procesai vis dar vyksta.

Apie tai, kad bendrovė tebedirba Rusijoje, o joje gaminama optika patenka į Ukrainoje kariaujančių rusų rankas, pernai birželį skelbė LRT tyrimų skyrius.

Anot jo, nuo karo Ukrainoje pradžios „Yukon“ grupei priklausanti bendrovė „Mezon-A“ iš Rusijos klientų  buvo gavusi mažiausiai 2,3 mln. eurų, o tarp pagrindinių jos klientų buvo CEK grupė, prekiaujanti optiniais prietaisais ir vykdanti Rusijos valstybės gynybos užsakymus.

Be to, LRT duomenimis, 2023 metų vasarį Ukrainoje kariaujančioms Rusijos pajėgoms buvo perduoti Baltarusijoje pagaminti „Yukon Advanced Optics Worldwide“ ženklo „Pulsar“ naktiniai taikikliai, žurnalistai taip pat nustatė ir dešimtis atvejų, kai „Pulsar“ įranga buvo siunčiama į frontą.

„Yukon Advanced Optics Worldwide“ tuomet tikino, kad jos įmonės Rusijoje likvidavimo procesas jau pradėtas, produkcija Rusijoje ir Baltarusijoje jau nebegaminama ir neparduodama, o „Mezon-A“ nebelikę gamybos darbuotojų. Be to, bendrovės teigimu, joje pagaminta įranga į Rusiją galėjo patekti ir nelegaliais keliais.

Pelnas augo 10 proc., pajamos mažėjo 2 proc.

„Yukon Advanced Optics Worldwide“ pernai uždirbo 22,7 mln. eurų grynojo pelno – 10 proc. daugiau nei 2022 metais (20,7 mln. eurų.“, tačiau jos pajamos krito 2 proc. iki 111,6 mln. eurų (114,2 mln. eurų), nurodoma ataskaitoje.

„Sumažėjusias pajamas iš esmės lėmė du veiksniai – tai yra gamybinių pajėgumų perskirstymas tarp grupės įmonių, adaptacija prie naujų geopolitinių realijų ir konkurencija“, – teigė bendrovė.

Bendrovė akcininkams pernai išmokėjo 5 mln. eurų dividendų.

2023 metais įmonės monoklių pardavimai augo 3 proc., binoklių – 19 proc., priedėlių – 1 proc., tuo metu taikiklių – krito 18 proc. Termovizorinės produkcijos buvo parduota 47,5 tūkst. vienetų – 24 proc. mažiau nei užpernai (62,7 tūkst. vienetų).

2023 metais veiklą pradėjo „Yukon Advanced Optics Worldwide“ kontroliuojama Latvijos įmonė „Pulsar Optics“. Tuo metu Lenkijoje buvo įsteigta įmonė „Pulsar Optics PL“ – ji veiklą turėjo pradėti šių metų antrąjį ketvirtį.

Šiais metais „Yukon Advanced Optics Worldwide“ planuoja išleisti šešis naujus produktus, atlikti dviejų produktų linijų modifikacijas.

Registrų centro duomenimis, grupė valdo 10 įmonių Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Latvijoje ir Lenkijoje. Produkciją ji eksportuoja į daugiau nei 70 pasaulio šalių, kurių pagrindinės rinkos yra JAV ir Europa.

Įmonės akcijas valdo 10 fizinių asmenų, pagrindinė bendrovės naudos gavėja – Baltarusijos pilietė Alena Alsheuskaya (Alena Alšeuskaja), turinti 40,18 proc. akcijų, nurodoma Registrų centre.

Lietuvos bendrovėje 2023 metų pabaigoje dirbo 325 darbuotojai, o visoje grupėje – virš 700.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių