Veiklą sustabdžiusioje „Lifosoje“ turėtų dirbti daugiau nei pusė darbuotojų

Dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų veiklą sekmadienį sustabdžiusi Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ dirba minimaliu pajėgumu. Įmonėje bus atliekami remonto darbai, todėl joje turėtų dirbti daugiau nei pusė – apie 570 darbuotojų. Sprendimas dėl prastovų dar nepriimtas, nors tokia galimybė neatmetama, o apie atleidimus nekalbama.

Sekmadienį sustabdžius gamybą, „Lifosa“ šiuo metu laikinai konservuojama, įrengimai veikia minimaliu pajėgumu, o siekiant užtikrinti saugą bus atliekamas planinis remontas, todėl artimiausiu metu reikės daugiau nei pusės įmonės darbuotojų, sako bendrovės generalinis direktorius Rimantas Proscevičius.

„Laikinai, remonto laikotarpiu, liks dirbti apie 570 darbuotojų. Jau anksčiau buvo skelbta, kad laiką, kol nedirbs, įmonė išnaudos ir smulkiems, einamiesiems remonto darbams atlikti, ir pilnam tvarkingam pasiruošimui iš naujo paleisti gamybą“, – pirmadienį BNS sakė R. Proscevičius.

Dėl tarptautinių sankcijų „Lifosos“ veikla apribota nuo kovo 9-osios, jų įgyvendinimą Lietuvoje kontroliuojanti Užsienio reikalų ministerija anksčiau leido padaryti išimtį ir atsiskaityti su darbuotojais bei mokėti už paslaugas, būtinas įmonės veiklai ir saugumui.

Anot R. Proscevičiaus, sustabdžius gamyklą pirmiausiai bus užimti tie darbuotojai, kurie jau išnaudojo sukauptas  atostogas, dar 260 žmonių šiuo metu atostogauja. Pasak jo, į prastovas kol kas neišleistas nė vienas darbuotojas, tačiau neatmetama, kad ateityje to prireiks.

„Po sekmadienio darbuotojai nebuvo išleisti į prastovas. Kad tai teks daryti artimiausiu metu, galimybė neatmetama. Tie, kurie nebeturi atostogų ir darbdavys negalės suteikti jiems darbo, bus išleidžiami į prastovas. Tik nedidelė dalis darbuotojų gali būti leidžiami į prastovą po balandžio 10 dienos“, – kalbėjo R. Proscevičius.

Bendrovės atstovų teigimu, galimybe išnaudoti apmokamas atostogas pasinaudos apie 40 proc. visų dirbančiųjų.

Įmonės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstas Šlama teigė, kad su vadovybe aptariant prastovas sutarta atsižvelgti į darbuotojų padėtį, kad be pajamų neliktų socialiai pažeidžiamiausi.

„Buvo sutarta, kad pagal galimybes bus individualiai vertinama kiekvieno darbuotojo padėtis, kad mažiausią žalą dėl prastovos patirtų jokių kitų pajamų neturintys ir negalintys jų gauti darbuotojai“, – sakė K. Šlama.

Kiek laiko galėtų būti taikomos prastovos, šiuo metu neaišku, sako profesinės sąjungos pirmininkas: „Apie konkrečius prastovų terminus kalbėta nebuvo“. 

„Lifosoje“, „Sodros“ duomenimis, dabar dirba 1005 darbuotojai. Kovo 10-ąją, pritaikius sankcijas, įmonėje dirbo 1030 žmonių. 

Laikinai, remonto laikotarpiu, liks dirbti apie 570 darbuotojų.

Laukiama laikinojo administratoriaus

Įmonė turi planų veiklą atnaujinti, gaminti dviejų rūšių produkciją ir išlaikyti darbuotojus, tačiau jie priklauso nuo to, ar bendrovei bus paskirtas laikinasis administratorius – tai galėtų būti padaryta šią savaitę Seimui priėmus Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo pataisas. Kitu atveju prastovos lauktų didesnės dalies darbuotojų, sako įmonės vadovas.

„Prognozuojama, kad daugiau darbuotojų gali būti leidžiama į prastovą gegužės mėnesį, jei neatsinaujintų gamyba. Tai priklausys nuo įstatymo pakeitimo, kuris Seime bus svarstomas šią savaitę: kada bendrovė gaus leidimą parduoti produkciją, išsispręs žaliavų ir kiti klausimai, kurie gali turėti įtakos bendrovės veiklai“, – BNS sakė R. Proscevičius.

Anksčiau jis minėjo, jog „Lifosa“ gali tęsti veiklą visiškai atsiribojusi nuo sąsajų su Rusija ir Baltarusija, žaliavas gaunant iš kitur, o atsiskaitymus atliekant per Lietuvoje esantį banką.

Anot profesinės sąjungos pirmininko K. Šlamos, planuojama, kad atnaujinta gamykla galėtų veikti maždaug 50-60 proc. pajėgumu, o išsprendus žaliavų pirkimo problemą bendrovė galėtų kreiptis ir dėl gamybos didinimo.

„Dar iki gamybos atnaujinimo bendrovė tikisi gauti leidimą realizuoti pagamintą produkciją, o už gautas lėšas įsigyti žaliavų ir mokėti atlyginimus darbuotojams. Gamybinė veikla būtų pradėta nedideliu pajėgumu, bet jei išsispręs klausimai dėl žaliavų, galima tikėtis ir platesnio gaminamų produktų asortimento atnaujinimo“, – kalbėjo jis.

Profesinės sąjungos pirmininkas teigė, kad susitikime su bendrovės vadovybe keltas klausimas apie dalies darbuotojų likimą gamyklai dirbant tik dalinai – teigiama, jog juos žadama išsaugoti. 

„Klausėme vadovų apie tai, kas bus daroma su darbuotojais jei atnaujinus gamybą tik dalinai paaiškės, kad dalies darbuotojų nėra galimybės aprūpinti darbu. Vadovai nurodė, kad šiuo metu darbuotojų mažinimo klausimas nesvarstomas. Jie patikino, kad bus ieškoma galimybių išsaugoti esamus darbuotojus“, – pirmadienį BNS sakė K. Šlama.

Įmonės generalinis direktorius taip pat patvirtino, kad darbuotojų atleidimai neplanuojami, juos stengiamasi išlaikyti.

„Daroma viskas, kad išlaikytume visus darbuotojus. Artimiausiu metu jokie atleidimai nėra planuojami“, – sakė R. Proscevičius.

Kėdainių mero Valentino Tamulio žiniomis, nedidelė dalis bendrovėje dirbusių žmonių patys priėmė sprendimą palikti įmonę. 

„Apie atleidimus nekalbama, yra keletas darbuotojų, kurie grįžę po atostogų išėjo iš darbo net nežinodami tikros perspektyvos šios įmonės, bet tokių labai mažai“, – BNS sakė V. Tamulis.

Užimtumo tarnybos Šiaulių klientų aptarnavimo departamentas pirmadienį nebuvo gavęs pranešimo apie grupės „Lifosos“ darbuotojų atleidimus, įmonė privalėtų tai padaryti, jeigu planuotų atleisti daugiau nei 10 proc. personalo.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat esą nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė kovo viduryje pranešė, kad A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai, tačiau įmonės akcininkų struktūra kol kas nepasikeitė.


Šiame straipsnyje: Lifosadarbuotojaiįmonė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių