Valstybės kontrolė mini atkūrimo trisdešimtmetį

  • Teksto dydis:

Aukščiausioji audito institucija – Valstybės kontrolė – mini atkūrimo trisdešimtmetį. Lietuvai išsivadavus iš sovietinės priespaudos, 1990 m. balandžio 5 d. buvo atkurta ir Valstybės kontrolė.

Tą dieną Aukščiausiosios Tarybos posėdyje buvo priimtas įstatymas „Dėl Lietuvos Respublikos Aukščiausiajai Tarybai atskaitingų valstybės organų įsteigimo“. Šiuo įstatymu buvo įkurtas Valstybės kontrolės departamentas.

„Institucijos atgimimo trisdešimtmetį pažymime neįprastomis sąlygomis – pasauliui kovojant su koronaviruso pandemija. Dėl susidariusios situacijos esame priversti dirbti namuose, todėl institucijos atkūrimo šventę minime ir visi kartu, sveikindamiesi iš savo kompiuterių ekranų, ir kiekvienas asmeniškai, prisimindami, kas esame ir dėl ko dirbame, kokios svarbios ir gyvos šiandien mūsų vertybės: bendradarbiavimas, profesionalumas, atsakingumas ir novatoriškumas“, – sako valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

Po penkis dešimtmečius trukusios sovietų okupacijos, 1990 m. kovo 11 d., atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę prasidėjo naujas visos valstybės, kartu ir Valstybės kontrolės, raidos etapas. Per trisdešimt metų Valstybės kontrolė tapo tarptautinių audito bendruomenių EUROSAI ir INTOSAI nare, jos žmonės dėjo visas pastangas, kad aukščiausioji audito institucija taptų išties nepriklausoma, profesionalia ir novatoriška institucija, kurios valstybinių auditų ir vertinimų rezultatai būtų atviri kiekvienam piliečiui ir turėtų pozityvų poveikį valstybės valdyme.

2002 m. buvo nustatytas naujas Valstybės kontrolės teisinis statusas –aukščiausioji valstybinio audito institucija. Tada kontrolės funkciją pakeitė auditas. Šiuo metu Valstybės kontrolė yra vienintelė institucija Europos Sąjungoje, vykdanti trijų savarankiškų institucijų – aukščiausiosios audito institucijos, ES investicijų audito institucijos ir fiskalinės institucijos – funkcijas. Nuo 2016 m. šalia istorinio ir konstitucinio Valstybės kontrolės vardo imtas vartoti dabartinę institucijos veiklos esmę atspindintis pavadinimas – aukščiausioji audito institucija.

Šiandien, naujojo dešimtmečio išvakarėse, vienas pagrindinių institucijos uždavinių – naujasis institucijos nepriklausomumą, veiklos kokybę, atskaitomybę ir įgaliojimus stiprinantis Valstybės kontrolės įstatymas, kuris taptų dar vieno reikšmingo institucijos raidos etapo pradžia. Šio įstatymo pokyčiams kviečia ir Europos Audito Rūmų, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos ir Europos Komisijos ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
Lietuvos bėda .

cha ha ha ,,,auksciausioji audito kontrole,,,

cha  ha  ha  ,,,auksciausioji audito kontrole,,, portretas
matomai cia naujas keiksmazodis lietuvoj , gal tai ,, elitiniu korumpuotu kysininku asociacija,,, ..... jie si sarage ka nors butu kontroliavus --bordelio lietuvoj tokio nebutu buve ....,,,tuo sovietmeciu tai buvo valstybine kontroles komitetas ,,, o stai tie tai tikrai kontroliavo , o jei ka nors blogai sukonroliuodavo tereikdavo tik skambucio ar laisko y Maskva ...ir Maskva sukontroliuodavo visus kontrolierius ir jie daugiau nieko nebekontoliuodavo ,,o sibire meskas sukuodavo ir medzius genedavo su kirviais......

heh

heh portretas
ir sovietmeti buvo ta valstybes kontrole
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių