Profesinės sąjungos apie „Belorus“: užuot bausdama režimą, Lietuva baudžia savo piliečius

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė teigia, kad Lietuvos priimtas sprendimas dėl Druskininkuose veikiančios „Belorus“ sanatorijos, kuriai ES pritaikė sankcijas, yra neadekvatus ir kenkiantis sanatorijoje dirbantiems šalies piliečiams.

„Jau ketvirtas mėnuo, kai Druskininkų sanatorijos „Belorus“ beveik 400 darbuotojų gyvena nežinioje ir baimėje. Lietuva tuo metu kratosi atsakomybės dėl sanatorijai vieno komercinio banko pritaikytų ES sankcijų Baltarusijos režimui ir siunčia žmones iš vienos institucijos į kitą. Užšaldžius sanatorijos sąskaitas, darbuotojams dar buvo išmokėti gruodžio mėnesio atlyginimai, tiksliau – kompensacijos už prastovas, tačiau nuo tada darbuotojai negauna jokių pajamų“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime teigė ji.

Anot I. Ruginienės, didžioji dalis sanatorijos, kurioje gydomi vaikai tiek iš Baltarusijos, tiek iš Lietuvos, darbuotojų – moterys. Tarp jų – ir vienišos mamos, o kai kurių šeimų abu tėvai dirbo sanatorijoje. Maža to, 68 žmonės gyvena sanatorijai priklausančiame daugiabutyje, kurių likimas tiesiogiai priklauso nuo jų darbovietės likimo.

„Jiems jau grasinama, kad už neapmokėtas sąskaitas bus atjungta elektra, šildymas, vanduo“, – tikino ji.

I. Ruginienė pažymėjo, kad šiuo metu „Belorus“ darbuotojams susirasti kitą darbą Druskininkuose „nėra jokių šansų“.

„Ką siūlo Lietuvos Vyriausybė – išeiti iš darbo, gauti dviejų atlyginimų dydžių išeitinę išmoką ir registruotis Užimtumo tarnyboje. Druskininkuose registruoto nedarbo lygis 2021 m. pradžioje buvo 18,9 proc.“, – rašė ji.

Užuot stojus į gynybinę poziciją apsaugant savo piliečius, Lietuva pasirinko taktiką pasižymėti ES kuo greičiau pritaikius sankcijas.

I. Ruginienės teigimu, Užsienio reikalų ministerija (URM) aiškina, jog Lietuva nieko negali padaryti, nes ES Tarybos reglamentu įvestos sankcijos Baltarusijos įmonėms ir asmenims, kurie remia Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Belorus“ sanatorijai nepasisekė tiek, kad ji yra pavaldi Baltarusijos prezidento reikalų valdybai, kuriai vadovauja sankcijų sąraše esantis Viktoras Šeimanas. Pati sanatorija jokių pelnų ar kitokių lėšų Baltarusijai neperveda, ji veikia pagal Lietuvos įstatymus ir mokesčius moka čia“, – akcentavo LPSK pirmininkė.

Priimti sprendimai dėl „Belorus“ sanatorijos, anot I. Ruginienės, prasilenkia su Vyriausybės skleidžiama komunikacija.

„Užuot stojus į gynybinę poziciją apsaugant savo piliečius, Lietuva pasirinko taktiką pasižymėti ES kuo greičiau pritaikius sankcijas. Viena ranka kviesdama Baltarusijos įmones su visais darbuotojais ir jų šeimų nariais persikraustyti gyventi į Lietuvą, kita ranka Vyriausybė siunčia kelis šimtus savo žmonių į visuomenės paribį, pasiūlydama jiems įsirašyti į pašalpų gavėjų sąrašus“, – teigė ji.

„Mano galva, sankcijų tikslas – tiesioginis poveikis režimui dirbantiems asmenims. Tačiau Lietuva šiuo atveju pritaikė sankcijas tiek keturiems šimtams Lietuvos žmonių, tiek Baltarusijos vaikams, kurių tėvai galbūt šiuo metu kali Baltarusijoje“, – akcentavo I. Ruginienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vietinis

Vietinis portretas
Labai gerai kad uždarė Belorus sanatoriją . O kas nepatenkinti gali važiuoti pas Lukašenką ten jam po langais protestuoti ir reikalauti pinigų . Duodu šimtą procentų kad atvanos bananais šonus ir atšers taip kad gryžę į namus bučiusit Lietuvos žemę ir džiaugsitės sugryžę atgal. Jiešlokitės darbo o ne apsisnarglioje protestuokite prie banko ir rinkdami Druskininkuose parašus . Seniai reikėjo uždaryti šitą gyvatyną lukašistai .

Be komentarų

Be komentarų portretas
Spėju Lukašenka ir Šeimanas ir dar n...už pilvo susiėmę juokiasi..,kaip Lietuva tyčiojasi iš savo piliečių.kroviniai out-nors mokės brangiau,bet dzin,sanatorija out-Lietuva neteks oj oj kiek milijonų,liko dar lukoil-viada išeit ir ne tik už astravo elektrą tiesiai per aplinkui mokėsim kosmosą,bet apie kuro kainas aš patylėsiu tada,bet tai bus proga vėl suokt,kad mus puola,bet tada liks puolantys tik šiauriečiai,kuriuos dabar proteguoja.

Kometa

Kometa portretas
Cia yra labai didele geda, Lietuvos valdziai. Tik gaila, kad turedami prikistad kisenes euru ir kiauliu akis, o aviu protus- nesupranta savo sankciju objektyvumo. Taip susidorot su prastais, saziningai dirbusiais zmonemis yra mazu maziausiai ziauru !!!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių