Pirmojoje „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitoje – ir pasiekimai, ir lūkesčiai

  • Teksto dydis:

Jau antrus metus iš eilės tvariausiu prekės ženklu šalyje išrinkta „Lidl Lietuva“ parengė ir paskelbė pirmąją tvarumo ataskaitą. Ji suteikia galimybę pirkėjams ir partneriams stebėti prekybos tinklo progresą, o prekybos tinklas tikisi žengti dar tvirtesnius žingsnius tvarumo srityje. „Lidl Lietuva“ yra daugiau nei mažmeninės prekybos įmonė. Esame svarbi Lietuvos verslo aplinkos dalis, daranti teigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai, darbo rinkai ir bendruomenėms“, – sako „Lidl Lietuva“ generalinis direktorius Radostinas Roussevas-Peine.

Išskirta 12 socialinės atsakomybės sričių

Tvarumas versle susideda iš daugybės dalių – aplinkos apsaugos, pagarbos darbuotojams, partneriams ir pirkėjams, paramos bendruomenėms, aukštų etinių ir verslo standartų. Visa tai savo kasdienėje veikloje stengiasi diegti ir „Lidl Lietuva“ – visuose departamentuose, skirtinguose bendrovės lygmenyse. Prekybos tinklas įsipareigojo komunikuoti apie savo pažangą tvarumo srityje kas dvejus metus rengdamas tvarumo ataskaitą, kuri ne tik informuos visuomenę, bet ir padės pačiai bendrovei įvertinti savo pasiekimus.

„Lidl Lietuva“ kartu su suinteresuotomis šalimis išskyrė dvylika skirtingų įmonės socialinės atsakomybės sričių, kuriose bendrovė siekia veikti tvariau. Svarbiausios temos suinteresuotoms šalims yra produktų kokybė ir saugumas, sudėtis ir informacija apie produktų maistingumą, taip pat atlygis darbuotojams bei sąžiningi verslo santykiai. Ataskaitoje apžvelgiamos žiedinės ekonomikos, biologinės įvairovės, atitikties, įsitraukimo į vietos bendruomenę temos ir keturios prekybos tinklui strategiškai svarbios temos – tvarūs produktai, maisto švaistymas, klimato tausojimas ir tvari nekilnojamojo turto plėtra.

„Lidl Lietuva“ sėkmės garantas – visų pirma komanda, kur svarbus kiekvienas narys.

„Lidl Lietuva“ yra daugiau nei mažmeninės prekybos įmonė. Esame svarbi Lietuvos verslo aplinkos dalis, daranti teigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai, darbo rinkai ir bendruomenėms. Kartu, kaip prekybininkai, darome didelį poveikį ir aplinkai, todėl tvarumas mums labai svarbus įvairiose srityse. Šioje ataskaitoje visuomenei pristatome pagrindinius mūsų įmonės pasiekimus, turėjusius reikšmingą socialinį, ekonominį ar aplinkosauginį poveikį. Praėjusiais metais, apklausus skirtingas suinteresuotų šalių grupes ir atlikus vidinę veiklos poveikio analizę, buvo išskirtos tiek mums, tiek bendruomenei svarbiausios įmonių socialinės atsakomybės (ĮSA) temos, kurios sudaro pagrindą šiai visiškai naujai „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitai. Peržiūrėję šią tvarumo knygą sužinosite, ką nuveikėme per ataskaitinį laikotarpį ir ką darome, kad mūsų veikla būtų tvaresnė kiekviename žingsnyje“, – sako „Lidl Lietuva“ generalinis direktorius R. Roussevas-Peine.

Atitiko pasaulinius kriterijus

„Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitos laikotarpis – dveji finansiniai metai, apimantys laikotarpį nuo 2018 m. kovo 1 d. iki 2020 m. vasario 29 d. Ši tvarumo ataskaita buvo parengta vadovaujantis Visuotinės ataskaitų teikimo iniciatyvos (angl. Global Reporting Initiative – GRI) standartais.

GRI yra nepriklausoma tarptautinė organizacija, kartu su įvairių sričių ekspertais kurianti tvarumo ataskaitų standartus, padedančius įmonėms objektyviai atskleisti savo poveikį ir aiškiai bei palyginamai komunikuoti apie savo socialinę atsakomybę suinteresuotoms šalims. Šie standartai yra plačiausiai pasaulyje naudojami tvarumo ataskaitų standartai.

„Tvarumo ataskaitos kūrimas buvo ilgas ir sudėtingas procesas, kurio metu perėjome daug skirtingų etapų – nuo suinteresuotų šalių identifikavimo ir apklausos vykdymo iki detalaus kiekvienos temos aprašymo bei ataskaitos suderinimo su tarptautiniu „Lidl“ padaliniu ir GRI. Tik įgyvendinę visus reikalavimus galėjome gauti GRI patvirtinimą, kad „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaita yra parengta tinkamai pagal pasauliniu mastu pripažįstamus standartus“, – paaiškino „Lidl Lietuva“ įmonės socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.

Anot jos, tvari ir socialiai atsakinga veikla yra vienas pagrindinių prioritetų, kuriam įmonė skiria ypač daug dėmesio.

„Siekdami, kad tvarumo ataskaita atitiktų standartus ir būtų aktuali mūsų suinteresuotoms šalims, 2020 m. atlikome reikšmingumo analizę. Siekėme suprasti, kaip atskiras temas vertina ir kokių lūkesčių turi mūsų suinteresuotos šalys, – teigia R. Didjurgytė. – Tai ne tik didina bendrovės skaidrumą – taip mūsų klientai ir partneriai galės stebėti prekybos tinklo progresą, o mes turėsime dar vieną paskatą žengti tvirtesnius žingsnius tvarumo srityje.“

Rūpinimasis darbuotojais

„Lidl Lietuva“ sėkmės garantas – visų pirma komanda, kur svarbus kiekvienas narys. Prekybos tinklas siekia ne tik mokėti konkurencingą darbo užmokestį, bet ir pasirūpinti kuo patogesnėmis darbo sąlygomis, skirti papildomų naudų, skatinti darbuotojų įsitraukimą. Sklandžiam bendradarbiavimui užtikrinti įmonėje dirba darbuotojų patikėtiniai – neutralūs asmenys darbuotojų interesams ginti.

Įmonėje dirba jau daugiau kaip 2,5 tūkst. darbuotojų, kuriems prekybos tinklas siūlo vieną didžiausių atlyginimų rinkoje. Tokio dydžio komandai sąžiningą atlyginimą užtikrinti padeda aiški personalo departamento prižiūrima darbo užmokesčio sistema, darbuotojų ir aukščiausio lygio vadovų įsitraukimas. Be to, pastebima, kad po „Lidl“ įžengimo į Lietuvos rinką reikšmingai augo viso mažmeninės prekybos sektoriaus atlyginimai.

Sąžiningi verslo santykiai

Šioje ataskaitoje visuomenei pristatome pagrindinius mūsų įmonės pasiekimus, turėjusius reikšmingą socialinį, ekonominį ar aplinkosauginį poveikį.

Bendradarbiaudamas su tiekėjais ir kitais partneriais prekybos tinklas laikosi aukščiausių verslo ir etikos standartų bei to paties tikisi iš jų. Bendrovė siekia ilgalaikių, tvarių santykių ir atitinkamai suteikia savo partneriams galimybę žengti į platesnes rinkas.

„Mūsų prekių tiekėjai auga drauge su mumis: suteikiame galimybę lietuviškai produkcijai atsidurti „Lidl“ parduotuvių lentynose ir kitose šalyse. Be to, pandemijos metu parodėme išskirtinį dėmesį mažiesiems Lietuvos gamintojams, papildydami savo lentynas jų produktais“, – sako prekybos tinklo atstovė.

Išskirtinis dėmesys kokybei

Vienas svarbiausių prekybos tinklo klientams duodamų pažadų – geriausias produktų kainos ir kokybės santykis, todėl bendrovė itin didelį dėmesį skiria aukštiems produktų standartams ir kokybei užtikrinti.

„Lidl“ kokybės užtikrinimo sistema prasideda nuo tiekėjų vertinimo. Privačių prekės ženklų gamintojus bendrovė renkasi ypač atidžiai: jie privalo turėti numatytus tarptautiniu mastu pripažintus sertifikatus, o papildomai atitiktis „Lidl“ reikalavimams tikrinama reguliarių auditų metu.

Ne ką mažiau dėmesio skiriama ir pačių produktų kokybei užtikrinti. Visi privačių prekės ženklų produktai yra reguliariai tikrinami akredituotose tyrimų laboratorijose, o privačių prekės ženklų šviežia mėsa, žuvis ir pieno produktai papildomai tikrinami kokybės tyrimų lyderių „Eurofins“ laboratorijose.

Augantys vartotojų poreikiai

Didėjant sąmoningumui, pirkėjai kelia ne tik vis aukštesnius reikalavimus produktų kokybei, bet ir nori vis daugiau žinoti apie jų gamybą, sudėtį, kilmę. Didžiąją dalį prekybos tinklo asortimento sudaro privačių prekės ženklų produktai, kurių ne tik kokybe, bet ir pakuotėmis bei ženklinimu rūpinasi „Lidl“.

Be visų teisinių produktų ženklinimo reikalavimų įgyvendinimo, ant pakuočių pateikiama ir papildoma informacija. Pavyzdžiui, norint padėti vartotojams greičiau rasti Lietuvos tiekėjų produkciją, prekės yra ženklinamos tai rodančiu logotipu arba norint atkreipti dėmesį į tvariau išgautas žaliavas (tokias kaip žuvis, kava, kakava), pakuotės ženklinamos tarptautiniais tvarumo sertifikatais (pavyzdžiui, „Fairtrade“ ar MSC). Siekiant atkreipti dėmesį į papildomą šviežių produktų kokybės kontrolę, jie ženklinami „Eurofins“ kokybės ženklu.

Kur rasti?

„Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitą galite rasti https://www.lidl.lt/kampanijos/tvarumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Lankiausi lidl parduotuvėse, tačiau po to, kai pardavė velniui sielą ( įvedė gyvulio pasus) , daugiau neisiu. Tikiuosi, kad yra ir daugiau nepalaikančių ir nepritariančių gyvulio pasams ir tiems, kurie savo iniciatyva nori paversti mus koduotais individais, preke parduotuvės lentynoje.......

Su lidlu atsisveikinau

Su lidlu atsisveikinau portretas
visiems laikams, po jų iniciatyvos segreguoti lietuvos piliečius. Atia, bai bai...

o kada

o  kada portretas
nustosit diskriminave pirkejus neturincius gyvuliu paso, kas jums tai nurode, nes pagal jusu plota turetumet visus pirkejus aptarnauti. ar cia jus musu bobvyriausybei lendat i uzpakali be muio.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių