Parlamente – vėl mūšis dėl odontologų licencijavimo

Nepraėjus dvejiems metams, kai nutarta iš Odontologų rūmų atimti odontologų veiklos licencijavimą, Seime vėl verda ginčai šiuo klausimu.

Antradienį Seimas pradėjo svarstyti grupės parlamentarų parengtą naujos redakcijos Odontologų rūmų įstatymo projektą, pagal kurį jiems siekiama grąžinti licencijavimą.

Už jį po pateikimo balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 12 parlamentarų, 35 susilaukė. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai, o į posėdžių salę jis turėtų grįžti pavasario sesijoje,

Projektą pateikusi konservatorė Jurgita Sejonienė teigė, kad odontologų licencijavimą iš Odontologų rūmų perdavus Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai nepavyko pasiekti tuomet keltų tikslų.

Anot jos, nei sumažėjo paslaugų kainos, nei gaunama mažiau skundų, tačiau panaikintos privalomos infekcijų kontrolės tobulinimosi valandos gydytojams odontologams.

„Pakeitus licencijavimą, matomos esminės problemos sektoriuje ne tik odontologams, bet ir pacientams. Nebekontroliuojamas tobulinimasis, nes kontroliuojančiose institucijose nėra nė vieno odontologo. Todėl užskaitomas privalomos tobulinimosi valandos apie šlapimo takų infekcijas, rožės gydymą ir panašiai, kas, aišku, pačių odontologų visiškai netenkina“, – sakė J. Sejonienė.

Ji taip pat akcentavo, kad reikia stiprinti profesinę savivaldą.

„Šiuo metu Odontologų rūmai vienija 8132 narius. Tai yra absoliuti dauguma odontologijos srityje dirbančių specialistų, ir narystė yra neprivaloma. Tai rodo, kad Odontologų rūmai patiems specialistams yra labai svarbūs. Pažymėtina, kad rūmuose niekada nėra ir niekada nebuvo nario stojamojo mokesčio, nebuvo licencijuojamos veiklos sąlygų laikymo priežiūros mokesčio“, – tvirtino parlamentarė.

Pasak jos, dauguma šioje medicinos srityje dirbančių specialistų mano, kad licencijavimu turėtų užsiimti Odontologų rūmai.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas konservatorius Antanas Matulas sakė, kad valstybėje turi būti tęstinumas, negalima nuolat keisti neseniai įsigaliojusių tvarkų.

„Siekiame sugrąžinti tas funkcijas vien vadovaudamiesi šių specialistų apklausa. Tai gal „Linavai“ ar kitiems duokime atlikti techninę priežiūrą?“ – kalbėjo Seimo narys.

„Paskaitykite Akreditavimo tarnybos ataskaitą, kiek įmonių dirbo be licencijos, pasibaigus licencijai, ne pagal licenciją vykdė nenumatytą veiklą. Yra daugybė pažeidimų“, – tvirtino jis.

2019 metų gruodį tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos iniciatyva Seimas buvo nusprendęs, kad nuo 2020 metų gegužės odontologų licencijavimą perima Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Po perėmimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė šių metų sausį per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį teigė, jog akreditavimo funkciją Odontologų rūmai vykdė neatsakingai ir labai formaliai. Anot jos, rūmai nevykdė įstaigų licencijuojamos veiklos ir kokybės priežiūros, aptikta apie 100 įstaigų, kurios veiklos nevykdė penkerius metus ir ilgiau, tačiau jų licencijų galiojimas nebuvo nei panaikintas, nei sustabdytas.

Praėjusiais metais Akreditavimo tarnyba sustabdė 70 įstaigų, kurios nevykdė veiklos ir neteikė paslaugų, licencijas, sustabdyta 217 ir panaikintos 35 įstaigų licencijos, kurios nesumokėjo įmokų į Ligonių kasų administruojamą sąskaitą žalai atlyginti.

Licencijų išdavimas Odontologų rūmams buvo perduotas 2004 metais, grąžinti šią funkciją valstybei mėginta nuo 2015 metų, tačiau Odontologų rūmams priešinantis tokiai iniciatyvai, pataisa priimta daugiau kaip po ketverių metų, o įsigaliojo ji nuo 2020 metų gegužės 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che portretas
kažkokia nušnerkšta asociacija yra aukščiau valstybinės akreditavimo įstaigos? kokios dar tobulinimosi valandos? kas nori-patys domisi, kas ne miega per pristatymus. Svarbu tik babkes surinkti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių