NATO viršūnių susitikimas: sudvejojo, ar skaidriai skirstomi renginiui numatyti milijonai

  • Teksto dydis:

Liko daugiau nei du mėnesiai, kai „Litexpo“ rūmuose susirinks visi NATO šalių vadovai. Sudvejota, ar „Litexpo“ skaidriai skiria milijonines sumas už patalpų įrengimą. Dėl vieno brangiausių pirkimų Viešųjų pirkimų tarnyba jau pradėjo vertinimą, o „Litexpo“ gina užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, pasakojama LNK reportaže.

„Žadame atlikti vertinimą ir nustatyti, ar sąlygos neskelbiamoms deryboms buvo pasirinktos tinkamos“, – informavo Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Darius Vedrickas.

Neskelbiamos derybos – tai, kai nebūna viešo konkurso. „Litexpo“ prieš Kalėdas sudarė sutartį su „Telia“. Ji tieks telekomunikacijų paslaugas už beveik 3 mln. eurų. Pasipiktino konkurentė „Bitė“. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Bitė“ būtų tas pačias paslaugas kokybiškai, laiku, nevėluodama su visais šiais terminais pateikusi beveik milijonu pigiau“, – teigė „Bitė Lietuva“ komunikacijos vadovas Jaunius Špakauskas.

„Bitė“ teigia, kad pati teikusi siūlymus, bet „Litexpo“ dėmesio nesulaukusi. Perkant neskelbiamomis derybomis, „Litexpo“ gali pati atsirinkti įmones.

Šis pirkimo būdas gali būti pasirenkamas tik tam tikrais išimtiniais atvejais. Dažnas jo taikymas nėra pageidautina situacija ir to turėtų būti vengiama“, – sakė D. Vedrickas.

„Litexpo“ pakomentavo raštu ir neigia „Bitės“ teiginius, kad rinktasi iš vieno tiekėjo. Anot  „Litexpo“, apklausti keturi, „Bitės“ tarp jų nebuvo. Viešas konkursas neskelbtas dėl skubos.

„Įrangą objektyviai būtina užsakyti bent šešis mėnesius iki numatomo renginio tam, kad ji būtų pristatyta laiku. Asmenims, kurie teiks paslaugas padidinto saugumo patalpose, turi būti išduotas VSD leidimas dirbti su slapta informacija. Patikra ir leidimų išdavimo terminas yra iki šešių mėnesių“, – pranešė raštu „Litexpo“ renginių ir rinkodaros vadovė Eglė Gudauskienė. 

„Litexpo“ sudarant milijonines sutartis su „Telia“, „Bitė“ įžvelgia ir interesų konfliktą. Vienas iš „Telios“ vadovų yra ir „Litexpo“ valdybos narys.

Kokias finansines paskatas Aleksandras Golod – „Litexpo“ valdybos narys ir vienas „Telios“ aukščiausių vadovų – gavo už šį pardavimą.

 

„Kokias finansines paskatas Aleksandras Golod – „Litexpo“ valdybos narys ir vienas „Telios“ aukščiausių vadovų – gavo už šį pardavimą“, – svarstė J. Špakauskas.

„Telia“ komentuoti atsisakė. Raštu pakomentavo pats Aleksandras Golod.

„Deklaravau galimą interesų konfliktą Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje ir bendrovėje „Telia Lietuva“. Buvau ir esu visiškai nuo šio klausimo nusišalinęs „Litexpo“ valdybos narys. Už darbą „Telia Lietuvoje“ gaunu fiksuotą mėnesio atlygį ir metinį priedą, kuris priklauso nuo visos įmonės bendro rezultato ir neturi jokių tiesioginių priklausomybių nuo konkretaus viešojo ar privataus sektoriaus kliento ar jo vykdomo projekto.

„Litexpo“ be konkurso sudarė ir daugiau sutarčių. Perkama ir iš tokių įmonių, kurių gautas finansavimas kelis kartus didesnis nei metinės pajamos.

„Matome, kad nemaža dalis pirkimų vykdoma neskelbiamų derybų būdu“, – teigė D. Vedrickas.

„Litexpo“ nurodo, kad visi pirkimai derinami su Užsienio reikalų ministerija. Ministras taip pat sako, kad skubėti reikėjo. Tai, kad NATO rinksis Vilniuje, paaiškėjo gana vėlai.

„Sužinojome ganėtinai vėlai. Mano žiniomis, galimybės organizuoti viešuosius pirkimus buvo apribotos“, – komentavo užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Viešame konkurse dalyvauja ir transliavimo paslaugas per NATO susitikimą siūlo teikti ir Jogaila Morkūnas. Lietuvoje nėra tiek įrangos, kiek reikės.

NATO saugumo reikalavimai tokie, kokių Lietuvoje nėra buvę. Tikrinama, kur pagaminta kiekviena lempa, kamera ar laidas.

 

„Tokios technikos, tokių kiekių, tokio poreikio, kokio prireiks, Lietuvoje tikrai nėra“, – sakė J. Morkūnas. 

Anot J. Morkūno, ir NATO saugumo reikalavimai tokie, kokių Lietuvoje nėra buvę. Tikrinama, kur pagaminta kiekviena lempa, kamera ar laidas.

„Nes reikalavimuose yra parašyta, kad nei tiekėjas, fizinis asmuo, nei galutinis laido gamintojo naudos gavėjas negali būti kinas, korėjietis ar bet kokios nors kitos valstybės, išskyrus NATO ar Europos Sąjungos“, – aiškino „Pirmosios kavos“ kūrybos vadovas J. Morkūnas.

Vyriausybė numačiusi NATO renginiui išleisti iki 40 milijonų eurų.  Maždaug pusė teks „Litexpo“ rūmų įrengimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kaip

O kaip portretas
Lietuva yra kaip mežiama karvė, o jei karvė tai kaip los nemelši. tik vieni daugiau ,o kiti mažiau

WC

WC portretas
o kap jums atrodo, is ko gyvena landzbergiu sunauja ?

Sūduvis

Sūduvis portretas
Čia ir arkliui aišku, kad viršūnių susitikimui bus panaudota 40-50 procentų lėšų skiriamų šiam susitikimui, o kita dalis nusės nuosavose ,,reikalingų,, žmogų mašnose(Janonis) atkatų ir kyšių forma.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių