Klaipėdos „Akropolio“ ūkininkų turgelyje darbėniškis prekiauja 70 skirtingų veislių obuoliais

  • Teksto dydis:

„Kai kurie netiki, tad visuomet pakviečiu atvykti į mūsų sodą iš arčiau susipažinti su skirtingomis obelų veislėmis, kaip jos sodinamos, kaip prižiūrimos, kaip ir kur sandėliuojami obuoliai“, – šypsosi Darbėnuose, Kretingos rajone ūkininkaujantis Adomas Poškys.

Sako, visuomet mėgęs obuolius, tad kartu su žmona Virginija prieš daugiau nei trisdešimt metų nutarė užveisti sodą. Pradėjo nuo kelių tada vyravusių obelų veislių, tokių kaip „Štaris“, „Tellissare“, „Vytenis“, tačiau metų eigoje šios senos veislės prarado savo populiarumą, nes rinkoje vis atsirasdavo naujovių. Tad po kelerių metų nusprendė sodą išplėsti.

Šiandien 6 hektarų Poškių sode puikuojasi net 70 skirtingų obelų veislių.

Ieško įdomesnių ir retesnių skonių

„Tais ankstesniais laikais nebuvo didelio pasirinkimo, dauguma obuolių būdavo rūgštūs, kartais parduotuvėse pasisekdavo rasti taip vadinamų importinių „Champion“ obuolių. Norėjosi skonių įvairovės, tad pamažu pradėjome dairytis, domėtis, kokios įdomesnės veislės auginamos, kokios yra vietinės, kokios – atvežtinės. Kaip sakant, įsėdome patys į šį vežimą, dar abiejų sūnų šeimas įsodinome ir iki šiol riedame, neketindami sustoti“, – juokėsi šeimos ūkio „Adomo obuolys“ įkūrėjas A. Poškys.

Pačios populiariausios, pasak ūkininko, yra  rudeninės lietuviška obuolių veislė „Auksis“ bei lenkiška „Delikates“. Tai vieni iš labiausiai pirkėjų mėgiamų obuolių, galbūt dėl to, jog pasižymi subalansuotu saldžiarūgščiu skoniu. Iš žieminių obelų veislių ypač mėgstamos „Raika“, „Bohemia“, „Eliza“, „,Ligol“, „Rubin“, „Topaz“ ir kt.

Kasmet ūkininkas atnaujina sodą ir ieško vis įdomesnių bei retesnių veislių. Viena tokių – japoniška obelis „Mucu“, kurios vaisiai yra labai gardūs, tačiau turi vieną trūkumą – obelys yra itin jautrios šalčiams. Taip pat visi labai pamėgo naują amerikietišką veislę „Honey crisp“, kurios obuoliai nepaprastai traškūs ir sultingi.

Pačios populiariausios, pasak ūkininko, yra  rudeninės lietuviška obuolių veislė „Auksis“ bei lenkiška „Delikates“. Partnerio nuotr.

Nesibaimina nederlingų metų

Didelę sodininkystės patirtį turintis darbėniškis teigia jau įpratęs prie besikeičiančių klimato sąlygų ir jo jau negąsdina nederlingi metai.

„Tris buvusius sezonus derlius buvo nedidelis – vis tos pavasarinės šalnos pakąsdavo žiedus. Bet ši vasara, galima sakyti, buvo tobula – užderėjo tiek gausiai, jog su šeimyna vos spėjame suktis. Gamta išties mus apdovanojo už visas nesėkmes“, – pasakojo A. Poškys.

Dar nepatyrusiems sodininkams jis turi patarimą – pagal galimybes reikia turėti tiek santaupų, kad užtektų bent dvejiems metams į priekį, mat nuolat esi priklausomas nuo gamtos ir niekada nežinai, kokį pokštą ji gali iškrėsti. Dabar sodininko jau nestebina ne tik pavasarinės šalnos, bet ir kruša vidury vasaros bei uraganiniai vėjai.

Ūkininko sode auga ir kriaušės „Mramornaja“, „Xena“, „Aleksandr Lukas“ ir kt., kelių veislių slyvos. Visą surinktą obuolių ir kriaušių derlių vyras sandėliuoja savo lėšomis įrengtuose šaldytuvuose.

A. Poškys su žmona Virginija džiaugiasi, kad prie sodo darbų noriai prisideda ne tik du sūnūs, bet ir marčios bei anūkai.

Partnerio nuotr.

Visai sodo produkcijai – „Kokybės“ ženklas

Visi šeimos ūkio „Adomo obuolys“ užauginti obuoliai, kriaušės, kiti vaisiai ir iš jų pagaminti produktai (obuolių traškučiai, juostelės, obuolių sidro actas, pasterizuotos ir šviežios obuolių sultys)  yra išskirtiniai – tai liudija Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklas „Kokybė“. Obuoliai ir kiti ūkio vaisiai yra sertifikuojami pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro. Produkciją sertifikuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“, kurios specialų sertifikatą ūkininkas gavo prieš trejus metus.

A. Poškio teigimu, laikytis reikalavimų nėra sudėtinga, mat nuo pat ūkio įkūrimo pradžios stengėsi mažinti cheminių apsaugos priemonių ir trąšų naudojimą. Taigi, NKP sertifikatas įpareigoja, kad cheminės apsaugos priemonės vaismedžiams gali būti naudojamos dvigubai mažiau nei ūkininkams, auginantiems įprastą produkciją be „Kokybės“ ženklo. Be to, svarbu laikytis ir tam tikrų terminų, pavyzdžiui, laikotarpis nuo paskutinio vaismedžių purškimo iki derliaus skynimo privalo būti pusantro karto ilgesnis.

Dalis ūkio produkcijos yra tiekiama į aplinkinius vaikų darželius ir mokyklas, tačiau didžiausias šio ūkio obuolių asortimentas realizuojamas mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose Klaipėdoje prie „Akropolio“ (trečiadieniais ir šeštadieniais), bei ūkininkų turgelyje Gargžduose. Be vaisių ūkininkas Adomas siūlo ir medaus bei platų kitų bičių produktų asortimentą iš šeimos puoselėjamo bityno.

Šių mobilių turgelių tinklą išplėtojusio žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas Mindaugas Maciulevičius pasidžiaugė, jog pavyko sutrumpinti natūralių, sveikesnių produktų kelią nuo ūkio iki vartotojo stalo: „Taip užtikrinamas ir tiekiamo maisto šviežumas, ir išvengiama bet kokio papildomo apdorojimo, kuris būna reikalingas dėl ilgo transportavimo. Šiuose turgeliuose pirkėjai tiesiai iš ūkininkų gali įsigyti vaisių, uogų, daržovių, duonos, mėsos ir jos gaminių, pieno produktų, įvairių aliejų, medaus, obuolių sulčių ir kitų produktų.“

Visą mobilių turgelių sąrašą galima rasti tinklalapyje www.mobilusturgelis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių