„Ignitis grupė“: įstatymu įtvirtinti „viršpelniai“ įmonei poveikio neturės

  • Teksto dydis:

Seimui priėmus elektros gamintojų „viršpelnius“ reglamentuojantį įstatymą, „Ignitis grupė“ sako, kad tai neturės reikšmingo poveikio grupei.

„Reikšmingo poveikio, įsigaliojus (...) reglamentui, grupė nesitiki“, – per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Ignitis grupė“.

Pasak pranešimo, didžioji dalis grupės kitais metais planuojamos pagaminti elektros bus parduodama ilgalaikėmis sutartimis, kurių kaina dažniausiai yra mažesnė nei 180 eurų už megavatvalandę (MWh). Be to, teisės aktai nebus taikomi Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (HAE) ir Elektrėnuose pagamintai elektrai.

Seimas ketvirtadienį priėmė du įstatymus, leisiančius sumažinti aukštas energijos kainas ir jos vartojimą, taip pat reguliuoti energijos rinkos pajamas ir jų perviršį – jais į Lietuvos teisę perkeliamos Europos Sąjungos (ES) reglamento nuostatos.

Europos Sąjungos energetikos ministrai rugsėjį sutarė, kad bus perskirstomos pigiai elektrą iš vėjo, saulės, atliekų, branduolinės ar vandens energijos bei lignito (rusvosios anglies) ir kitų nedujinių išteklių gaminančių įmonių  perteklinės pajamos, nustatant 180 eurų už MWh kainos lubas.

Be to, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę parengė ir rinkos konsultacijai pateikė elektros gamintojų pajamų perviršio skaičiavimo metodiką bei jo deklaravimo tvarką.

Pasak VERT, skaičiuojant pajamų perviršį, bus atsižvelgiama į elektros gamintojų sandorius elektros biržoje, galiojančias dvišales pirkimo–pardavimo sutartis, taip pat išvestinių finansinių priemonių sandorius, visiems jiems taikant 180 eurų viršutinę pajamų ribą.

Pajamų perviršis būtų skaičiuojamas atskirai kiekvienam sandoriui, išskyrus bazinės apkrovos kiekio pirkimo–pardavimo sutartis – šiuo atveju būtų papildomai vertinama, ar elektra nėra įsigyjama žemiau nei viršutinė riba. 

Be to, elektros prekybą arba išvestines finansines priemones vykdant su gamintoju susijusiai įmonei, šie sandoriai bus priskiriami pačiam gamintojui bei įraukiami į jo pajamų perviršio skaičiavimą.

Pastabų ir pasiūlymų VERT laukia iki gruodžio 19 dienos. Reguliuotojas planuoja metodiką priimti iki šių metų pabaigos.

Energetikos ministras Dainius Kreivys praėjusią savaitę teigė, jog vien iš Lietuvos elektros gamintojų būtų galima surinkti apie 170 mln. eurų pajamų perviršio, jei elektros kainos būtų tokios aukštos, kaip praėjusią vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nacionalizuot

nacionalizuot portretas
nes neatlieka funkcijos uztikrinti maziause kaina. imone priklauso valstybei o valstybe esame mes visi

Tai

Tai portretas
atsisakykite ju,jei jau neturi poveikio!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių