I. Trinkūnaitės ir Vyriausybės ginčą teismas nagrinės neviešai

Teisėsaugos ir priežiūros institucijų akiratyje esančios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkės Ievos Trinkūnaitės ginčą su Vyriausybe bei vyriausybine strateginių įmonių sandorius tikrinančia komisija dėl jų išvados, kad ji neatitinka nacionalinio saugumo interesų, teismas nagrinės už uždarų durų.

Apie priimtą nagrinėti verslininkės skundą BNS pirmadienį informavo Regionų administracinio teismo Vilniaus rūmai.

„I. Trinkūnaitės skundą, kuriuo prašoma panaikinti Vyriausybės birželio 5 dienos nutarimą ir Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos gegužės 16 dienos išvadą, teismas priėmė ir nustatė terminą atsiliepimams pateikti. Taip pat teismas šią bylą pripažino nevieša“, – BNS pranešė teismo atstovė Sigita Gamulėnienė.

Bylą nagrinėti uždarai bei jos medžiagą pripažinti nevieša teismo prašė I. Trinkūnaitė.

Ji teismo prašo panaikinti vyriausybinės komisijos ir Vyriausybės sprendimus, nes juose, anot I. Trinkūnaitės, nėra jokių duomenų, susijusių tiesiogiai su jos asmeniu ir liudijančių apie jos keliamą grėsmę nacionaliniam saugumui.

I. Trinkūnaitės patikra šiemet buvo inicijuota kovo 21 dieną apsvarsčius Lietuvos banko raštą bei atsižvelgus į neigiamą kovo 15 dienos komisijos atliktą „Foxpay“ savininkės vertinimą, šiai ketinant iš buvusios ministrės Monikos Navickienės vyro įsigyti šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančios įmonės „Litlab“ 50 proc. akcijų. 

Be to, Vyriausybė nutarė, kad I. Trinkūnaitė dėl savo ryšių su už finansinius nusikaltimus teistu sugyventiniu Vilhelmu Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu) neturi teisės dalyvauti ir balsuoti nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

Komisijos protokole teigiama, kad I. Trinkūnaitės ryšiai su V. Germanu jai 2022 metais įsigyjant „Foxpay“ institucijoms nebuvo žinomi. Tuomet Lietuvos bankas jai leido įsigyti įmonę.

Nuo kovo vidurio neplaninį „Foxpay“ ir jos savininkės I. Trinkūnaitės patikrinimą atlikęs Lietuvos bankas praėjusią savaitę apribojo įmonės veiklą, o laikinai prižiūrėti įmonę paskyrė audito, apskaitos ir konsultacijų įmonę „Grant Thornton Baltic“.

Praėjusią savaitę I. Trinkūnaitė pardavė 9 proc. bendrovės akcijų trims įmonės darbuotojams, o akcininkai paskyrė naują jos valdybą. Verslininkė BNS teigė ketinanti dalimis ar iškart parduoti ir likusias įmonės akcijas, apie tai šiuo metu diskutuojanti ir su Lietuvos banku.

I. Trinkūnaitė 9 proc. „Foxpay“ akcijų teigė pardavusi, siekdama užtikrinti tolesnę įmonės veiklą. Jos teigimu, dėl Vyriausybės sprendimo ji nebegalėjo kontroliuoti įmonės ir daryti su jos valdymu susijusių sprendimų.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios įmonės veiklos atlieka ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
O kodel ne viesai. Kokios cia gali buti privilegijos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių