Ekologiška produkcija: ar jos ieško Lietuvos gyventojai?

  • Teksto dydis:

Dažnai ekologiškumą siejame su švara ir tvarumu, t. y., tuo, kas yra iš gamtos. Tačiau ekologiško ūkio „Du Medu“ vadovas Vytautas Račickas teigia, jog iš tiesų ekologiškas maistas turi daug platesnę vertę: „Eko produktai nėra mirę – jie gyvybingi, turintys didžiulę vertę. Jei, tarkim, ekologiškai užaugintą česnaką ar kruopas pamerksite į vandenį – jie sudygs, priešingai, nei chemija apdoroti produktai. O kai vartojate gyvą maisto produktą, keičiasi ir jūsų žarnyno mikroflora, maistas yra daug lengviau virškinamas.“

Ekologiškumas – šeimos kraujyje

Ekologiškumo koncepciją Vytautas paveldėjo iš savo tėvų, pradėjusių ūkininkauti maždaug prieš trisdešimt metų. Prienų rajone gavę žemės sklypą Račickai iš karto suprato, kad žmogui reikia ekologiškų produktų – tvarių, švarių, estetiškai supakuotų. „Tėvai visą gyvenimą taip ūkininkavo. Tą turbūt natūraliai perėmiau ir aš. Man visada buvo svarbu kuo trumpesnė grandinė tarp ūkininko ir vartotojo. Užaugintus kviečius ir rugius malame, tada kepame duoną ir patys stengiamės parduoti. Žinoma, pati trumpiausia grandinė – kai ant stalo atsineši „daržą“ ir valgai“, – šyptelėjo V. Račickas.

Visa jo vadovaujamos įmonės produkcija yra ekologiška, žymima Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu bei Lietuvos Respublikos ekologiškumo ženklu „Ekologinis žemės ūkis“. Ekologišką produkciją sertifikuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“, kuri išduoda specialų sertifikatą.

Visi „Du Medu“ produktai yra auginami be pesticidų, yra nemodifikuoti ir jokios pagalbinės cheminės priemonės gamybos metu nėra naudojamos. „Augalą galima apsaugoti ir kitais būdais – naudojame tik natūralias trąšas. Žinoma, dėl to derlius nėra itin gausus, be to, žemę reikia daug kartų išdirbti, kad gautum norimą rezultatą. Tačiau ekologijoje reikia kantrybės!“ – kalbėjo Prienų rajono ūkininkas.

Man visada buvo svarbu kuo trumpesnė grandinė tarp ūkininko ir vartotojo. Užaugintus kviečius ir rugius malame, tada kepame duoną ir patys stengiamės parduoti.

 

Duona – vienas populiariausių produktų darželiuose

Didžiausią ūkio dalį užima rugiai ir kviečiai. Iš jų kepama ne tik ekologiška duona (ir bemielė, ir su raugu), bet ir įvairūs kepiniai: sviestainiai su natūraliu sviestu, sveikos sudėties sausuoliai, ekologiškas šakotis, tortai ir kt.

Be to, čia auginami ir obuoliai, serbentai, šilauogės, kuriomis neretai gardinami sveikuoliški desertai. Dviejų hektarų plote puikuojasi aliejiniai moliūgai, kuriuos ūkininkas pasirinko auginti daugiausiai dėl jų unikalių sėklų – jos yra belukštės ir dėl savo didžiulės maistinės vertės neretai priskiriamos maisto papildų kategorijai.

Jau kelerius metus ekologiški ūkio produktai yra tiekiami ikimokyklinio ugdymo įstaigoms visoje Lietuvoje. Bene populiariausia yra duona. „Turbūt keista girdėti, kad vaikai pasimėgaudami valgo duoną. Mat dažnas suaugęs, prisiminęs savo vaikystę, nelabai ją mėgo, ypač darželyje ar mokykloje. Bet mūsų duoną vaikai labai noriai valgo – ją patys pristatome kaskart šviežią. Aišku, laukia ir ekologiškų sausainių“, – pasidžiaugė V. Račickas.

Eko produktus renkasi sąmoningas pirkėjas

Dalis „Du Medu“ ekologiškų produktų keliauja į įvairias parduotuves visoje Lietuvoje, pavyzdžiui, prekybos centrus „Maxima“, visgi didžioji asortimento dalis siūloma mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose, esančių prie prekybos centrų „Akropolis“ Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, kur patys ūkininkai prekiauja tiesiai iš savo ūkių atvežtomis įvairiomis šviežiomis daržovėmis, vaisiais, pieno produktais, mėsa, medumi ir dar daug kuo.

Šių mobilių turgelių idėją prieš daugiau nei dešimtmetį išplėtojo žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“. Pasak jo vadovo Mindaugo Maciulevičiaus, norėta kaip galima daugiau sutrumpinti natūralių, sveikesnių produktų kelią nuo ūkio iki vartotojo stalo, taip užtikrinant ir tiekiamo maisto šviežumą. Visą šių mobilių turgelių sąrašą galima rasti interneto tinklalapyje www.mobilusturgelis.lt.

Paklaustas, ar šiuolaikinis Lietuvos gyventojas noriai ieško ekologiškos produkcijos, ūkininkas V. Račickas teigia matantis teigiamų pokyčių: „Dalis mūsų pirkėjų – nėščios moterys, kurios pradeda rūpintis savo augančios šeimos sveikata ir gerove. Kita dalis vartotojų – įvairių negalavimų ir ligų išvarginti asmenys, tačiau daugiau nei 50 proc. mūsų klientų pripažįsta besirenkantis ekologiškus produktus vien todėl, kad yra skanu.“

Ekologija, tvara ir švara yra pagrįstas ne tik V. Račicko ūkis, bet ir gyvenimo būdas. Jau dešimt metų šeima naudojasi taip vadinama „žaliąja energija“, t. y. atsinaujinančiais elektros šaltiniais (vėjo ir saulės). Produktai į prekybvietes yra išvežiojami elektromobiliais. „Pas klientus atvažiuojame ne tik su švaria produkcija, bet ir neteršdami oro, kuriuo visi kvėpuojame. Tai mūsų gyvenimo esmė“, – pabrėžė ūkininkas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių