Dėl lietuviško mobiliojo parašo atidavimo estams – kaltųjų paieškos

  • Teksto dydis:

Valstybės įmonė Registrų centras faktiškai „padovanojo“ lietuvišką mobilųjį elektroninį parašą privačiai estų bendrovei, tarp kurios akcininkų – didieji Skandinavijos bankai. Susisiekimo ministras ir dabartinis Registrų centro vadovas teigia, kad sprendimus priėmė ankstesnė įmonės vadovybė, atliekamas auditas, praneša LRT.

Registrų centras šiemet prarado apie 70 proc. jo teiktų sertifikatų mobiliajam parašui vartotojų – daugiau kaip 200 tūkst. klientų. Juos „nusinešė“ telekomunikacijų bendrovės, apsisprendusios naudotis ne Registrų centro, o Estijos bendrovės „SK ID Solutions“ paslaugomis. Kaip teigia operatoriai, estai pasiūlė saugesnius sertifikatus ir patikimesnius sprendimus.

LRT teigimu, pokyčius lėmė virtinė „keistų sutapimų“. Pavyzdžiui, dabartinis Registrų centro valdybos pirmininkas Egidijus Vaišvilas yra dirbęs bendrovės „Telia“ lietuviškame padalinyje, kuris tuo metu vadinosi „Omnitel“. E. Vaišvilas tvirtina, kad santykių su buvusiais kolegomis nepalaiko, tad ir „SK ID Solutions“ reikalais nesirūpina.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis teigia, kad už mobiliojo parašo klientų praradimą atsakinga ankstesnė Registrų centro vadovybė. Esą visi sprendimai buvo padaryti iki naujosios valdybos darbo pradžios. Pasak jo, šiuo metu atliekamas susidariusios situacijos auditas.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius pripažįsta, kad anksčiau Lietuvoje likdavę pinigai dabar nukeliaus į estų bendrovę. Nors jis pridūrė, kad tai nebuvo ypač didelės pajamos Registrų centrui. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Susisiekimo ministerijoje atliekamas auditas.

Registrų centras nurodo, kad pernai jo pajamos, gautos už elektroninio parašo paslaugos teikimą, siekė 190 tūkst. eurų. Per pirmus 10 šių metų mėnesius šios pajamos sudarė 110 tūkst. eurų, o kitais metais, pasak LRT, greičiausiai bus dar mažesnės.

Anot LRT, po 25 proc. „SK ID Solutions“ akcijų valdo bankų SEB ir „Swedbank“ estiški padaliniai. Dar 50 proc. akcijų turi Švedijos ryšių bendrovės „Telia“ antrinė kompanija Estijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokių dar čia kaltų galima ieškoti. Yra labai keista tikėtis, kad valstybės įstaiga varžoma biurokratinių įstatymų, gali kažkaip konkuruoti su verslo subjektais. Vien tik viešieji pirkimai, jau tiesus kelias į bankrotą, nes kol nupirksi, konkurentai jau bus tai realizavę ir naują nusipirkę....

V.L

V.L portretas
Kaip visada Lietuvoj ------KALTU NERA.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių