Būsimiems kelių inžinieriams – unikali laboratorija

  • Teksto dydis:

Augantis kelių inžinerijos absolventų poreikis skatina artimą aukštojo mokslo ir verslo bendradarbiavimą. Puikus to pavyzdys – Kauno technikos kolegija (KTK), kuri kartu su verslo partnerių parama atidarė modernią, skaitmeninę kelių projektavimo laboratoriją.

Investicijos į ateitį virš 25 000

Būdama viena seniausių inžinierių kalvių šalyje, Kauno technikos kolegija turi itin stiprų ir artimą ryšį su verslu. Tai kolegijai leidžia ne tik sekti rinkos ir skirtingų sektorių naujienas, turėti stiprų profesionalų užnugarį, bet ir savo laboratorijose diegti pačią moderniausią įrangą.

Kauno technikos kolegijos vadovo Nerijaus Varno teigimu, verslas, ilgus metus darbinantis kolegijos paruoštus specialistus, mato bendradarbiavimo naudą, tad prie KTK iniciatyvų prisideda itin noriai.

„Su partneriais dirbame jau labai daug metų. Su kai kuriais, pavyzdžiui, AB „Kauno tiltai“, jau daugiau nei pusę amžiaus. Tai rodo, kad mūsų kryptingas darbas, rengiant specialistus verslui, yra reikalingas ir duoda norimą rezultatą.

Tad šiandien labai džiaugiuosi dar vienu bendru projektu. Jį padėjo įgyvendinti ir mecenavo AB „Kauno tiltai“, rėmė UAB „Alkesta“, UAB „Kauno keliai“ ir UAB „Parama“. Dėka bendrų pastangų įkurta Skaitmeninė kelių projektavimo laboratorija.

Investicijos į laboratoriją viršijo 25 000 eurų, kurios buvo skirtos naujausiai skaitmeninei infrastruktūrai, programinei įrangai ir technologijoms diegti.

Natūralu, kad mus supanti aplinka vis labiau skaitmenizuojasi, technologijos keičiasi labai greitai, o darbo vietose įmonėse kolegijos absolventai randa šiuolaikišką įrangą ir darbo priemones. Atliepdami poreikį kolegijoje įkūrėme Skaitmeninę kelių projektavimo laboratoriją, taip sudarydami sąlygas mūsų studentams dirbti su tomis priemonėmis ir įranga, kuri atitinka realias darbo sąlygas“ , – sako jis.

Kauno technikos kolegijos nuotr.

Praktinė veikla su modernia technika

Skaitmeninėje kelių projektavimo laboratorijoje kolegija kartu su partneriais ne tik įdiegė šiuolaikiškus IT sprendimus ir programinę įrangą, bet taip pat įsigijo modernų droną, virtualios realybės priemones ir kitus prietaisus, leisiančius net keliolika kartų paspartinti įprastus inžinerinius darbus.

Kolegijos vadovo teigimu, dėka naujos programinės įrangos kolegijos studentai praktines žinias pakels į gerokai aukštesnį ir modernesnį lygį.

„Nauja programinė įranga studentams leis atlikti daug naujų matavimų ir gauti duomenų, kurių anksčiau jie surinkti ar modeliuoti negalėjo arba tai gerokai užtrukdavo.

Pavyzdžiui, bus galima fiksuoti kelio paviršiaus parametrus, gauti tam tikrus būsimo kelio ar kelio statinio duomenis, perkelti juos į skaitmeninę aplinką, kurti skaitmeninius dvynius ir kt.

Šia laboratorija naudotis galės taip pat ir kitų studijų programų studentai“, – galimybes pristato direktorius.

Poreikis kasmet tik auga

Kauno technikos kolegijos atstovų teigimu, tikimasi, kad šios investicijos į laboratoriją padės parodyti jauniems žmonėms kelių inžinerijos galimybes, perspektyvą ir pritraukti norinčių pasirinkti kelių inžinieriaus profesinį kelią.

„Kelių inžinierių poreikis yra didelis. Nors šiemet mūsų stojimų rezultatai į šią studijų programą ir paaugo, tačiau rinkai jų reikia kelis kartus daugiau.

Verslas šiandien galėtų įdarbinti kelis kartus daugiau specialistų, nei mes išugdome, deja, rinkoje jų nėra. Į inžinerines studijas jauni žmonės taip pat žiūri atsargiai, nes jos ganėtinai sudėtingos, nors ir atperkančios įdėtą darbą.

Tikimės, kad motyvuojanti aplinka studijoms taip pat padės apsispręsti. Norime atkreipti dėmesį, kad atveriame galimybes ir norintiems persikvalifikuoti. Neabejoju, kad didelis postūmis sektoriui bus ir trumpųjų studijų įveiklinimas.

Šiai dienai darome viską, kad jauniems žmonėms suteiktume tiek motyvacijos, tiek ir aplinką bei įrankius, žengiant kelių inžinieriaus karjeros link“, – rinktis perspektyvią profesiją skatina Kauno technikos kolegijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Smagu, kai verslas mato prasmę ir pasitiki.

Algirdas

Algirdas portretas
Nesuprantu , kiek dar laiko Lietuvoje biudzetininkai imituos darba? Apskritai, kuriems galams Liertuvoje reikalinga tiek daug universitetu bei kolegiju ? Kas per mokslo sistema ? Studentai ,studijuodami bent kuriame Lt universitete ,ar kitoje aukstojoje mokslo istaigoje, neigauna praktikos , o tai reiskia , kad didzioji dalis "ziniu" ,kurias jiems bando pripumpuoti destytojai-biudzetininkai per tuos dirbtinai istemptus ,ilgus mokslo metus yra neisisavinamos . Manau, kad tai naudinga tik aukstuju mokyklu darbuotojams, destytojams ir kitiems etatiniams tradiciniu partiju rinkejams kuriu atlyginimai yra finansuojami tiesiogei is valstybes biudzeto.

DEBILAI VALDŽIOJE

DEBILAI VALDŽIOJE portretas
Artistai,kam tie dindžinieriai reikalingi Lietuvoje,kai per 30 metų,tik 20 km autostradų pastatė šalyje.geriau tegul greitai persikvalifikuoja į tvorų statymo specialistus,nes prie šios valdzios vertybines politikos paklausa tvoroms tiktai augs.Ką tokie specialistai veiks Lietuvoje,nebent skyles asfalte lopys.Palyginimui lenkai per tą laiką gal 2000 km pastatė,įvažiavus į Lenkija iš mūsų aūlo gražu žiūrėti,kaip jie tvarkosi.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių